Kerékpár - Ezért nem indult három csapat a férfi kézi-BL-ben
Ezért nem indult három csapat a férfi kézi-BL-ben

Ezért nem indult három csapat a férfi kézi-BL-ben

Mártha BenceMártha Bence
2017/07/08 11:29

Nem lesz három csapat a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, pedig a Tatabánya rámozdult a lehetőségre. Megkérdeztük az Európai Kézilabda Szövetséget, miért utasították el a Bányász jelentkezését.

A tatabányai klubelnök, Marosi László, aki a kéziszövetség szakmai alelnöke is, igen bizakodónak tűnt, amikor a pályázatról beszélgettünk néhány héttel ezelőtt. “Tavaly a koefficiensünk alapján megelőztük a spanyolokat az európai férfi kézilabdarangsorban, és feljöttünk a második helyre a németek mögé. Így lehetőség kínálkozott, hogy pályázzunk a Bajnokok Ligája részvételre, és egy úgynevezett szintlépési kérvényt (upgrade request) adtunk be.”

Marosi bizakodása nem volt alaptalan, hiszen a Tatabánya nem állt rosszul az EHF által megfogalmazott szintlépési követelmények tekintetében. Voltak ugyan hiányosság, de már tavaly az EHF Kupában is megoldotta a csapat azzal, hogy Győrben játszotta a hazai meccseit. Bár a szövetség az elmúlt öt évet vizsgálja, nem mutatott rosszul a Bányász 2016/17-es menetelése a második számú kupasorozatban, ahol a csoportkörön túljutva a negyeddöntőben esett ki a német Füchse Berlinnel szemben.

A Füchse kettős győzelemmel lépett tovább

 

Az EHF végül nem fogadta el a Tatabánya jelentkezését, amire Marosi azt mondta, “azt sejtettem, hogy a C-D csoportba nem kapunk helyet, de abban bíztam, hogy a selejtezőben elindulhatunk. Amúgy sem világos teljesen, hogy idén miért van csak egy selejtezőcsoport.”

Ez a kérdés, sok más mellett minket is érdekelni kezdett, így megkerestük az Európai Kézilabda Szövetséget, hogy tegyen tisztába néhány dolgot.

Egy automatikus BL-helyet is buktunk 

Ha nem lett volna elég a Tatabánya kiebrudalása, a szövetség a végleges mezőny nyilvánosságra hozatala után néhány nappal bejelentette, hogy a 2018/19-es szezontól csak egy magyar csapat helye garantált, hiszen a spanyolok visszaelőztek minket a koefficiens-listán.

A kérdéseink, elsőként az, hogy mik a fő szempontok, amikor eldöntik, kinek a jelentkezését fogadják el, még az előttünk álló szezonra vonatkoztak.

“A két legfontosabb szempont az adott klub közvetíthetősége [ez alatt a teljes tv-helyzet értendő: a csarnok, a csapat eladhatósága, a várható érdeklődés iránta], a másik pedig a nemzeti bajnokságban elfoglalt pozíciója.”

Michael Wiederer, az EHF nemrég megválasztott elnöke

A szövetség válaszában az olvasható, hogy a selejtezőknél a sportág érdekét veszik figyelembe, ezért ott olyan bajnokcsapatok játszanak, amelyek alacsonyabban jegyzett nemzeti ligák bajnokai. “Véleményünk szerint ez jobban szolgálja a kézilabda érdekeit, mint a magasabban jegyzett bajnokságok dobogósainak szerepeltetése.” Idén a portugál Sporting a finn Cocks csapatával, a szlovák Tatran Presov pedig az osztrák Alpla HC Harddal találkozik.

A szövetség igyekszik úgy összeállítani a selejtezők rendszerét, ahogy a futball BL-ben is: a gyengébb bajnokságok bajnokai előnyt élveznek az erősebb bajnokságok dobogósaival szemben. Ez érthető döntés, főleg azután, hogy a jelenlegi lebonyolítási rendszerben, ahol két elitcsoport mellett két gyengébb csoport is van, könnyen eladható csoportmeccsek vannak, hiszen a legjobbak egész évben egymás ellen játszanak.

Az EHF tartotta magát saját elveihez a Tatabányánál erősebb spanyol jelentkező esetében is, hiszen a La Rioja jelentkezését is elutasították, igaz, a spanyolokat mindenképpen megelőzte volna a Bányász, mert a sorsolás idején a magyar bajnokság még a spanyol előtt állt a ranglistán.

A nőknél uralják a mezőnyt a magyarok

A nőknél egészen más a helyzet, a magyar bajnokság ugyanis évek óta zajló üldözés után végre befogta, és megelőzte a dán ligát, és az európai rangsor élére ugrott. Ez azonban nem változtat lényegében semmin, mindkét ország ugyanúgy két csapatot indíthat a Bajnokok Ligájában.

Az EHF elnöke átadja a BL-trófeát a győriek kapitányának, Görbicz Anitának

 

A címvédő Győri Audi ETO izgalmas csoportba került az EHF Kupa-győztes Rosztov Don, illetve a győrieket tavaly legyőző Midtjylland mellé. A négyest a francia Brest Bretagne egészíti ki. A Fradira sem vár könnyű menet, Elek Gábor csapata a tavalyi finalista Vardarral, illetve a norvég Larvikkal szerepel együtt a C csoportban, ahova egy selejtezőből érkező csapat jön még.

 

Hozzászólások