ES Bringa - Zipaquirától Párizsig – így lett sárga trikós Egan Bernal (4. rész)
Zipaquirától Párizsig – így lett sárga trikós Egan Bernal (4. rész)
Fotó: Europress/AFP

Zipaquirától Párizsig – így lett sárga trikós Egan Bernal (4. rész)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/01/04 16:52
Minden idők harmadik legfiatalabb Tour-győztese, akiről kis túlzással bő két évvel korábban hallottunk először. De, hogy jutott idáig? Ki fedezte fel? Miként került Európába? Ki volt az a menedzser, aki meglátta benne a fantáziát, és lehetőséget adott neki. Egan Bernal története az első európai monti versenyektől, egészen a sárga trikóig.

A tavaly történtek fényében egészen furcsa leírni, de nagyjából hat éve a Tour de France idei győztese félretette a kerékpárt és úgy döntött, inkább a tanulmányaira összpontosít. Egyetlen embernek és egy véletlennek köszönhető, hogy az újságírónak készülő Egan Bernal végül nem maradt az egyetemen, és nem a tanulást választotta.

Beiratkozott az Universidad de la Sabanára, vonzotta a közgazdaságtan, érdekelte a politika, de egyre kevesebb ideje jutott az edzésekre. Naponta ötven kilométert sem tudott tekerni. Ő, aki már 6 évesen reggel ötkor kelt azért, hogy elmehessen edzeni. Hisz nyolckor már suliban kellett lennie. 

Huszonkét kilométer a Zipaquirában található házuktól, a Chíaban lévő egyetemig, és vissza. Így jött ki a napi bő negyvenes. Semmi több. Bernal komolyan azon gondolkozott, hogy elengedi ezt a kerékpár dolgot. Pedig 2013 nyarán valóságos őrület tombolt Kolumbiában, mivel egy bizonyos Nairo Quintana második lett a Touron úgy, hogy a fehér és a pöttyös trikót is megszerezte. Egy pillanat alatt nemzeti hőssé vált, minden róla szólt, rengeteg fiatal versenyzőnek adott további motivációt a tekeréshez.

Egan Bernal mégis ezzel a mondattal állt az akkori edzője elé.

"Pablo, most jövök az egyetemről, fürödni sem volt időm, és mégis majdnem buktam a félévemet. Azt mondták, megbocsátják a hiányzásaimat, ha mindez nem fordul elő többet. Szerintem én abbahagyom a versenyzést."

Ezt mondta Bernal az akkori edzőjének és felfedezőjének, Pablo Mazuerának.

EBaljQVWkAAcWYi.jpgFotó: twitter

A civilben hangmérnökként dolgozó, lelkes hobbikerékpárosnak számító Mazuera, 2010-ben hozott létre egy alapítványt a Zipaquirában élő gyerekek sportolási és tanulási lehetőségeinek támogatására. Bernalt nagyjából 12 éves korában ismerte meg, és 18 éves koráig nem is engedte el a kezét. A tehetséges kerékpáros ekkor költözött Olaszországba és kezdte el profi karrierjét az Androni Giocattolinál. 

"Inkább társadalmi projektben gondolkoztam az alapítvány kapcsán, mintsem csapatban. Egan vékony és kicsi volt, az egyik legfiatalabb, amikor elkezdtük együtt dolgozni. Imádott tanulni és nagyon fogékony volt az új dolgokra. A mai napig ez az egyik legjobb tulajdonsága.”  

Miután az akkori edzője meghallotta Bernal döntését, azt gondolta, csupán fellángolás volt egy heves vérmérsékletű fiataltól. Aztán eltelt két hét és Egan tényleg nem ült kerékpárra. Akkor döbbent rá, hogy a fiú komolyan beszél.

"Úgy érezte, hogy előtérbe kell helyeznie a családját. Nagyon alázatos volt. Ha sokat edzett, akkor minden az egyetem rovására ment. Ha rendesen tanult, akkor pedig a sport látta kárát. Ez volt az ő nagy dilemmája.”

"Ekkor jött Pablo, és azt mondta, adjak neki egy évet. Azt szerette volna, hogy mindketten megbizonyosodjunk arról, hogy a kerékpározás tényleg nem az én világom" - mesélte Bernal az El Espectadornak. "Végül a következő mondattal győzött meg: ha egy év után úgy döntesz, hogy visszamész az egyetemre, kifizetem a további tanulmányaidat. Azt mondtam, rendben, ez 9 millió peso félévenként (kb. 800.000 forint.). Tizenhat vagyok, de még 17 évesen sem késő elkezdeni tanulni.”

1564347798_554691_1564347928_noticia_normal.jpgFotó: twitter

A Mazuera alapítványánál, a sport mellett a tanulásban is kaptak segítséget a fiatalok. Egan angolul kezdett tanulni, melyet már tökéletesen beszél. És nem mellesleg Mazueránál ismerkedett meg a menyasszonyával, Xiomara Guerreroval is, aki manapság amolyan sajtósként dolgozik mellette.

Egy másik ösztönző módszer, amit Pablo alkalmazott, a pénz volt: az alapítványán keresztül elintézte, hogy a Specialized Colombia 300.000 pesos fizetést adjon Egannak. Nem volt egy nagy összeg, de nem is kevés. Ezzel pont be tudott segíteni az otthoni költségekbe.

"Nagyon sok időt töltöttem vele, mivel a családjának nem volt autója, én vittem mindenhova, sokszor az egyetemre is, ahol ösztöndíjas volt. Az andorrai vb után elutaztunk a svájci Aigle-be, az UCI központjába, ahol néhány teszten esett át. Korához képest tökéletes tulajdonságokkal rendelkezett a kerékpározáshoz. Úgy döntöttünk, keresünk neki egy mountain bike csapatot, de senki nem akarta szerződtetni. Később egy olasz ismerős (ő volt az első két részben megismert Alberati), eljuttatott minket Savióhoz, aki egyből lehetőséget adott neki."

Aztán gyorsan jött az Andronis szerződés, a győzelmek, majd a Sky ajánlata. 2019 júliusában pedig a Tour de France győzelem. De ezt a történetet már mindannyian jól ismerjük.

Hozzászólások