ES Bringa - Zipaquirától Párizsig – így lett sárga trikós Egan Bernal (2. rész)
Zipaquirától Párizsig – így lett sárga trikós Egan Bernal (2. rész)
Fotó: Europress/AFP

Zipaquirától Párizsig – így lett sárga trikós Egan Bernal (2. rész)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/12/15 10:53

Minden idők harmadik legfiatalabb Tour-győztese, akiről kis túlzással két évvel korábban hallottunk először. De milyen út vezetett idáig? Ki fedezte fel és hogy került Európába? Melyik csapatnál láttak benne először fantáziát, és hol kapott azonnal szerződést? Egan Bernal története az első európai monti versenytől, egészen a sárga trikóig.

Egan Bernal 2015 augusztusában jött át először Európába, egészen pontosan Olaszországba. A Catania közelében lakó Paolo Alberati fogadta be a saját házába a fiatal kolumbiai kerékpárost.

"Egan egy barátomnak, Andrea Biancónak köszönhetően került hozzánk" - meséli Alberati."Régóta ismerjük egymást, és bár több, mint 15 éve Kolumbiában él, gyakran beszéltünk. A montis válogatott kapitányaként dolgozott, ott találkozott Bernallal. Szerette volna ha kipróbálja magát Európában, így segítségként és szállásadóként rám gondolt. Pár nap gondolkodási időt kértem, de mivel a feleségem is támogatta a dolgot, kifizettük a repülőjegyét, és már jöhetett is."

Akkoriban volt egy szabály Olaszországban. Külföldi kerékpáros két hét leforgása alatt csak három utánpótlás-versenyen indulhatott. 

"Így szépen megterveztük Egan programját, amiről ő nem sokat tudott. Országútra is ki szerettük volna vinni, de néhány szicíliai monti versenyre egyből beneveztük. A megérkezése után egy nappal már elmentünk tekerni, igaz a csomagja késése miatt, először az én kerékpáromra ült fel. Ami nem volt pont a mérete, de simán tudott tekerni. Nem ismerte a környéket, a körülményeket, így egy kicsit meglepték a csúszós szicíliai utak, szóval pár perc után - gyakorlatilag az első körforgalomban - el is esett. Nem ütötte meg magát, de utólag azért poénból róla neveztük el azt a kanyart."  


b50116b9-51f8-455e-acd2-396e1707ba07_800x600_0.5x0.5_1.jpegAlberati és Bernal (Fotó: Europress/AFP)

Alberatiék egyértelmű szándéka volt, hogy csapatot keresnek Bernalnak, de arra, ami a következő hetekben következett, ők sem számítottak.

"Először persze letisztáztunk mindent az otthoni sorával, szabad kezet kaptunk, így már mi tárgyalhattunk az esetleges kérőkkel. Először a montalbanói monti versenyen indult, ahol elképesztő fölénnyel lett első. Úgy tekert, mintha neki nem emelkedett volna az út. Nem csak a saját korosztályát, a komplett versenyt megnyerte. Ekkor még nem volt tizennyolc éves. Még jobban megdöbbentem, amikor elvittem Perugiába egy orvosi vizsgálatra, ahol nagyon komoly számokat hozott. 89.9/ml/min/kg-os oxigénfelvevő képességet mértünk nála, ami számomra egy újabb jel volt. Egan nem értett semmit, és arról kérdezgetett, mit jelent a 7 watt/kilós érték. Mondtam a felmérést végző dokinak: jegyezd meg ezt a nevet, mert hamarosan a Tour de France-on fogod látni." 

Ezt követően ment egy telefonhívás a BMC-s Max Schiandrinak. 

"Tudtam, hogy van montis soruk, és konti csapatuk is, így elsőre rájuk gondoltam. De idővel képbe jött a Katusha, és a Toscanában egy utánpótlás sort támogató Tinkoff is. De ekkor Egant még alig láttuk más versenyen, így senkivel nem kezdődtek meg a konkrét tárgyalások. Neki is elmondtam a lehetőségeket, de csak annyit jegyzett meg, hogy szeretne 100%-ban az országútra koncentrálni."

eganbernal_2012.jpgFotó: twitter

Pár nap múlva a Coppa Agostonin pedig jött a nagy találkozás, nem mással, mint Gianni Savióval.

"Egannal kimentünk az út szélére, hogy megnézzük a profikat. A befutó után még beszélgettem egy picit Savióval, és ekkor ugrott be: miért nem vetem fel neki az én emberemet? Hisz pont egy fiatal hegyimenőt keresett. Egyből odahívtam magam mellé Egant, aki akkor a célterületen belül nézelődött. Savio meglátta, és ennyit mondott: "de hisz ő még gyerek!" Nem lepődtem meg a reakcióján, inkább meséltem neki Bernal montis eredményeiről, meg a teszten hozott számairól. És kiemeltem, hogy a fiatal kora ellenére milyen éretten viselkedik. Mondtam Saviónak, hogy holnap reggel átküldöm mailben a felmérés adatait, így a saját szemével láthat mindent.

Másnap Bernal Perugia környékén edzett, Alberati autóval követte. Egyszer csak megcsörrent a telefonja. 

Természetesen Savio volt az. 


(folyt. köv.)

Hozzászólások