ES Bringa - Zakarin szakaszt nyert, Landa feltámadt, Yates sokat kapott
Zakarin szakaszt nyert, Landa feltámadt, Yates sokat kapott
Fotó: Europress/AFP

Zakarin szakaszt nyert, Landa feltámadt, Yates sokat kapott

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/05/24 18:04
Lagu Serru, vagyis az első hegyi befutó. Összesen három kategorizált emelkedő, és ötezer méternyi szintkülönbség. Azaz ideális terep a támadásra. Landa nem is nagyon gondolkozott, Roglic és Nibali szinte végig egymást nézte, Lopezt pedig megint egy technikai probléma hátráltatta. Zakarin előtt viszont le a kalappal, nagy szakaszt nyert, és már harmadik összetettben.

Ez történt
Bár az Eurosport szakértőjeként dolgozó Alberto Contador szerint is alkalmas terep lehetett volna egy korai akcióhoz a Pian del Lupo, Bilbao ritmusváltásán kívül komoly akciót nem láttunk. Az a tempó mondjuk sokaknak (pl. Jungels és Polanc) rosszul esett, de a lejtmenet során később ők is felértek.

Az utolsó - elég hosszú, 20 kilométeres hegyen - viszont beindult a show. Előbb Landa támadta be az esélyesek sorát tizenöttel a cél előtt, majd technikai hiba miatt Lopez állt félre.

Közben a nap szökését bevállaló Zakarin elindult a szakaszgyőzelemért, miközben Roglic és Nibali kizárólag egymást figyelte. Így Carapaz és Majka el is gurult mellőlük, Simon Yates viszont nagyon megzuhant. 

A ma talán újjászülető Zakarin elvitte a szakaszt, a korai támadást bevállaló Landa bejött harmadiknak, Roglic és Nibali pedig egymás mellett tekert be a célba.

Yates komoly hátránnyal jött meg, Zakarintól öt percet kapott. Ami az jelenti, hogy most 5.49 a lemaradása összetettben Roglichoz képest.

Eseménydús és izgalmas nap volt, Landa illetve Zakarin jelentőset lépett előre, de holnap újabb kemény hegyi szakasz vár a mezőnyre. És bár nagy közhely, de igaz: Verona még mindig nagyon messze van.

A szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: 
ITT
Roglic és az összetett esélyesek közti különbség: 
ITT


A szakaszgyőztes - Ilnur Zakarin (Katusha)
Ez az ő igazi visszatérése. Tavaly ugyan kilencedik volt a Touron, de a dobogóra esélye sem volt. Utoljára talán a 2017-es Vueltán ment így, amikor harmadik lett összetettben. Nagyot ment, 2015 után újra szakaszt nyert a Girón, és kifejezetten jól áll összetettben.

A nap száma - 1.42
Ennyit adott ma Mikel Landa a Roglic-Nibali kettősnek.

A nap mondása
"Veronáig küzdeni fogok, ez biztos. Messze még a vége, és ez egy nagyon durva szakasz volt."
(Mikel Landa)

Ez jön
Szombaton ismét hegyi befutó, és összesen öt kategorizált emelkedő vár a mezőnyre. Az átlagosnál később, 14.15-kor kezdünk az Eurosporton. A szakasz egy órával korábban rajtol.

A 14. szakasz szintrajza: ITT
TV: 14.15 - EurosportHozzászólások