ES Bringa - Wout Van Aert, aki tényleg berúgta az ajtót
Wout Van Aert, aki tényleg berúgta az ajtót
Fotó: Europress/AFP

Wout Van Aert, aki tényleg berúgta az ajtót

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/03/30 11:06

Nem lehet mondani, hogy tavaly sokáig, megilletődötten álldogált volna, mielőtt vette a bátorságot, hogy bekopogjon. Nem. Ő jött, páros lábbal berúgta az ajtót, és mindenkinek jelezte: megjöttem!

Wout Van Aert tavaly nyomta le az első (rendes és teljes) országútis szezonját. Akkorát ment a tavasz során, hogy ha nem is gondolkodás nélkül, de szinte egyből lecsapott rá a holland Lotto. Nem volt egyszerű az átigazolása, március 1-től viszont hivatalosan is a Jumbo-Visma versenyzője lett.

A második munkanapján emlékezetesen nagyot tekert a Strade Bianchén, ahol - akárcsak tavaly, az emlékezetesen nagy "szenvedése" után - felállhatott a dobogóra.

Majd jött újoncként a Sanrmo, és egy nagyon értékes hatodik hely. Az első hazai versenyén (Omloop) szintén a legjobbakkal egy sorban jött meg, tegnap pedig a Harelbekén még Greg Van Avermaet-ot is leelőzte a sprintben. Csak a hozzá hasonlóan a cyclocrossból érkező Stybar volt gyorsabb nála.

Wout Van Aert eddigi tavasza

● Omloop Het Nieuwsblad: 13. hely
● Strade Bianche: 3. hely (mint tavaly)
● Milano-Sanremo: 6.hely (újoncként)
● E3 Harelbeke: 2.hely

Szóval bármilyen meglepő, de Wout Van Aert bizony eddig a legjobb belga versenyző a tavasz során. Egynapost ugyan még nem nyert, de többször tényleg közel volt hozzá.

Tavaly ilyenkor nagyjából még csak a cyclocross fanatikusok ismerték. Ők viszont nagyon jól, köszönhetően a három (felnőtt) világbajnoki címének. Aztán pár hét alatt oda jutottunk, hogy Matt White a Mitchelton Scott sportigazgatója kijelentette: 

"Aki nem akarja ezt a srácot a csapatában tudni, az egyszerűen hazudik!"

Az FDJ-t vezető Marc Madiot sem nagyon fogta vissza magát. "Hogy miért szeretném leigazolni? Mert minden idők egyik legjobb egynapos versenyzője válhat belőle."

000_1EE8KU.jpg Fotó: Europress/AFP

Túlzás lenne azt állítani, hogy Van Aert focistának készült, hisz a labdarúgó pályafutása mindössze (!) két edzésig tartott a KFC Lille csapatánál. Aztán egy szülinapra kapott monti, illetve egy épp tekerni kezdő osztálytárs mindent megváltozott, És Woutot onnantól kezdve csak a tekerés érdekelte. Bár 13 éves koráig atletizált, mikor választani kellett a két sportág között, egy pillanatig sem gondolkozott.

A cyclorossban már mindent megnyert. Épp ezért hatalmas sztár Belgiumban. Nem sokkal múlt 22, amikor már megjelent róla egy életrajzi könyv. A belga sajtó mindent tud - és szeretne tudni - róla, tavaly márciusban átlagosan napi két-három cikk biztosan olvasható volt az életéről és az eddigi pályafutásáról.

Vagy épp Lióról a Jack Russel terrierről, aki a téli sétákhoz kapott egy világbajnoki csíkozással ellátott ruhácskát. Sarah De Bie - akivel (!) ovis koruk óta ismerik egymást, és akivel júniusban tartották az esküvőjüket - viccesen meg is jegyezte: "Két szivárvány trikóssal sétálhatok együtt. Ezt nem sok lány mondhatja el magáról." 


Hozzászólások