ES Bringa - Wout Poels: "Ugyan már, ez csak sport, egy kis kerékpárverseny, semmi több"
Wout Poels: "Ugyan már, ez csak sport, egy kis kerékpárverseny, semmi több"
Fotó: Twitter

Wout Poels: "Ugyan már, ez csak sport, egy kis kerékpárverseny, semmi több"

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/02/16 09:40
Azok után, hogy öt évet lehúzott segítőként a Sky-ban/Ineosban, Wout Poels úgy gondolta, ideje más vizekre eveznie. Eligazolt a Bahrain-McLarenhez azzal a nem titkolt céllal, hogy szakaszokat nyerjen a Touron. Első versenyén, a Valenciai körön már mutatta is magát a hegyeken. A holland versenyző egyebek mellett a terveiről és döntése hátteréről beszélt egy nemrégiben vele készült interjúban.

Önként hagytad el az Ineost?
Maradhattam volna, és csinálhattam volna tovább, amit az elmúlt öt évben csináltam. De én szakaszokat akarok nyerni a háromheteseken, és a Bahrainnél erre meg is lesz az esélyem.

Unalmassá vált a siker?
Nem, de nem is volt már benne semmi különleges. Megint jött a Champs Elysées, és megint jött egy buli. Lehet, pár év múlva nem értem majd, hogyan érezhettem így, de most ez van. Ráadásul ezek a sikerek nem is az én személyes sikereim voltak. Persze jó érzés belegondolni, hogy amikor Froome 2015-ben szenvedett az Alpe d'Huezen, én is hozzájárulhattam a későbbi győzelméhez.

Hiányozni fognak a Rolex-órák, amiket a kapitányok általában adni szoktak?
Mi a Sky-nál mindig pénzt kaptunk, ami szerintem sokkal jobb. Az első bónuszomból én például a kertemet tettem rendbe. Ennek mondjuk több értelme volt, mint egy drága órának lett volna.

A Sky-t megvádolták azzal, hogy korábban tesztoszteron-tapaszokat használt. Mit gondolsz erről?
Ezek a tapaszok egy másik időszakhoz kötődnek, akkor még nem is voltam a csapatnál. Ettől függetlenül, remélem, hogy ez nem igaz. Nagyon csalódott volnék, ha a dolog bebizonyosodna. Átverve érezném magam. 

Tehát te soha nem láttál vagy tapasztaltál ilyesmit?
Nem kaptam tapaszokat, és nem is hallottam róluk. Semmilyen illegális dologról nincs tudomásom az elmúlt öt évből. 

A szalbutamol-ügy miatt eléggé zaklatott volt a 2018-as Tour. 
Szívesen kihagytam volna azt a Tourt. Utána persze bebizonyosodott, hogy Chris nem csinált semmi rosszat, de közben rengeteg szarságot kaptunk a nyakunkba, és szó szerint lepisáltak minket. A kis srácok meg folyamatosan beintettek nekünk az út széléről. Volt itt minden, mentálisan iszonyú nehéz volt. Chris ugyan rendőri védelmet kapott, de így sem volt könnyű. És nyilván az sem segített, hogy Dumoulin volt Froome egyik legnagyobb riválisa. A holland drukkerektől kaptam rendesen.

A Bahrainnél sokkal több esélyed lesz, hogy magadért menj. A teljesítményed azonban nem igazán kiegyensúlyozott. Van ötleted, hogy miért?
Volt 2012-ben egy nagy bukásom, azóta van ez. Néhány évbe beletelt, amíg stabilizálni tudtam a teljesítményem, de sajnos még mindig vannak rossz napjaim. Mentálisan szerintem erős vagyok. Sokkal jobban érzem a nyomást, amikor segítő vagyok egy kemény Tour-szakaszon, mint amikor magamért tekerek. 

poels.jpg Fotó: Europress/AFP

Eléggé jó vagy abban, hogy lerázd magadról a kudarcot és továbblépj. Gyakran még el is tudod viccelni a nehéz helyzeteket.
Nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítanunk a dolgoknak. Ugyan már, ez csak sport, egy kis országúti kerékpár, semmi több. Az innsbrucki vb után például eléggé magam alatt voltam. Másnap volt a szülinapom, de én délután háromig teljesen be voltam fordulva. Geraint Thomas győzött meg, hogy menjünk el egy könnyed tekerésre. El is mentünk, és sangriát iszogattunk az egyik teraszon. Sosem voltam olyan részeg a szülinapomon, mint akkor. Csak úgy száguldottam a monacói alagutakon keresztül, gyorsabban mint az előtte való nap Innsbruckban. 

Három éve élsz Monacóban. Élvezed a csillogást, ami ott van?
Sokat nem érzek belőle. Háromszor, ha voltam bulizni. Teljesen mű az egész, egy hamis világ. Volt egy ideig egy gyors autóm, de hamar el is adtam. Egyszer elvették a jogsimat a helyszínen. 130-cal mentem egy helyen, ahol amúgy csak 90-nel szabad. Mondtam a rendőrnek, hogy "ez semmi, tud ez az autó kétszer ennyit is". Ő ezt persze nem találta olyan viccesnek. Akkor még nem a barátnőmmel éltem ezért felhívtam Geraint Thomast, hogy jöjjön értem a rendőrségre. "G, mit csinálsz este?" Ő pedig fogta magát és jött. Az autó egy 510 lóerős Merci volt. El is adtam rögtön.

Most már Alice és te együtt éltek. Hogy ismerkedtetek meg?
Ő is a Sky-nál dolgozott, a marketingosztályon. A Brit kör alatt az egyik csapattársam ellopta a telóm és írt neki egy üzenetet. Utána felbátorodtam, és meghívtam egy italra. Mire ő: "először nyerj egyet". Én meg megnyertem a másnapi hegyi befutót. 

Gondolkozol már az apaságon?
Fúú, valóságos bébibumm van a mezőnyben. Froome, Thomas, Diego Rosa, Luke Rowe mind-mind a gyerekeikről beszélnek a mezőnyben. Közben kialvatlanok, négy órákat alszanak csak, mert sír a kicsi..., háát, mint mondjak, nem túl vonzó a dolog. De később persze majd én is szeretnék gyerekeket.

poels2.jpg Fotó: Europress/AFP

Az édesapád tüdőrákban hunyt el, amikor 25 voltál. Sokat gondolsz rá?
Épp most voltam a sírjánál. Egyébként mindig kimegyek hozzá, amikor Hollandiában vagyok. A különleges pillanatokban mindig eszembe jut, hogy bárcsak itt lehetne ő is. Amikor aláírtam a Quick-Stephez, aztán a Sky-hoz, amikor megnyertem a Liége-t. Ő csak a Vacansoleilben látott. Minden tiszteletem ellenére az még csak a lépcső legalja volt. 

Édesanyádnak szklerózis multiplexe van. Hogy alakul a betegsége?
Féltünk, hogy apu halála egy kicsit visszaveti majd őt, de szerencsére még javult is az állapota. Részben az egyre jobb gyógyszerek miatt, de részben azért is, mert sok olyan dolgot, amit korábban apu csinált, most már neki kell. Igyekszem nem sokat rágódni az élet negatív dolgain, és kihozni mindenből a lehető legjobbat.

Mit változtatnál magadon, ha tudnál?
Szeretném eltüntetni a fel-felbukkanó őszhajszálaim, és kiszűrni a rossz napokat az életemből. És szeretnék sprinterlábakat. Mondjuk olyanokat, mint Peter Sagané.

Mikor sírtál utoljára?
Tavaly nyáron a Tour után, amikor egy edzés végén ellátogattam apám sírjához. Gyakran elüldögélek ott, és arra gondolok, mennyire hiányzik.

poels3.jpg Fotó: Europress/AFP

Van olyan, amit másképp csinálnál az életedben?
Korábban eligazolnék egy jobb csapathoz. Az jobban megdobta volna a karrierem, annak ellenére, hogy a Vacansoleilnél nagyon sok lehetőséget kaptam. Amúgy nem sok mindent bánok. Oké, egy pár kihagyott Tinder-randit, mielőtt megismerkedtem Alice-szel. 

Kivel töltenél el 24 órát, ha tehetnéd?
Egy Forma 1-es versenyzővel. Max Verstappen ott lakik tőlem nem messze, de egyáltalán nem ismerem őt. Ugyanakkor érdekes lenne egy nap valamelyik DJ-vel is.



Soigneur

Hozzászólások