ES Bringa - Wiggins: "Én győztem meg Brailsfordot, hogy ne dobja ki Froome-ot"
Wiggins: "Én győztem meg Brailsfordot, hogy ne dobja ki Froome-ot"
Fotó: Europress/AFP

Wiggins: "Én győztem meg Brailsfordot, hogy ne dobja ki Froome-ot"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/07/13 13:51
Bár ma már pontosan tudjuk, hogy a két Tour-győztes brit versenyző kapcsolata nem volt felhőtlen, Wiggins elmondása szerint annak idején az ő közbelépése vette rá a csapatvezetést, hogy új szerződést adjanak Froome-nak. 


Már hivatalos, hogy a 2020-as év lesz a négyszeres Tour győztes Chris Froome utolsó szezonja az Ineos színeiben, a brit versenyző 11 sikeres év után hagyja ott jelenlegi sorát és szerződik jövőre az Israelhez. Azonban ahogy arról nemrég mi is írtunk, nem sokon múlott, hogy ez a kapcsolat jóval hamarabb véget érjen: Froome már 2011-ben nagyon közel állt a távozáshoz. Ehhez a történethez most egykori csapattársa és riválisa, Sir Bradley Wiggins tett hozzá egy interjúban, azt állítva, hogy anno ő mentette meg Froome helyét a Sky-nál. 

Wiggins nyilatkozata nem előzmények nélkül született, Froome korábban egy podcast adásban idézte föl az emlékezetes 2012-es Tour de France eseményeit. Itt azzal indokolta saját kapitánya betámadását, hogy félt, hasonlóan az előző évi Vueltához, Wiggins ismét összeomlik majd a hegyekben. 

"A nehéz része az volt, hogy bízzak benne mint kapitány, miután az előző háromhetesen azért mentem, hogy segítsem őt és szétesett a végére. A csapat akkor hozzám fordult, hogy meg kell próbálnom nyerni. A Tourra készülve ez járt a fejemben. Úgy voltam vele, hogy dolgozom érte, de ha megint megrogyik a végén, abban a helyzetben kell lennem, hogy újra átvegyem a helyét." - mondta Froome.

Wiggins a saját podcastjében reagált a történetre:

"Bárcsak elmondta volna. Talán nem kommunikáltam akkoriban a legjobban. Volt néhány rosszabb napom a Vuelta vége felé: hat héttel azelőtt törtem el a kulcscsontomat, még bent volt a lemez és nem bírtam rendesen kiállni a nyeregből. Nem számítottam rá, hogy ilyen helyzetben leszek."

wiggins-froome-tour.jpg Fotó: Europress/AFP

"Viszont ha őszinte vagyok, ahogy Chris is az volt, ő sem számított rá. Korábban a közelében sem volt ilyen eredménynek és egy héttel a vége előtt második helyen állt a Vueltán."

Wiggins megerősítette, a verseny előtt a Sky még komolyan fontolgatta, hogy egyáltalán új szerződést adjon Froome-nak. Elmondása szerint az ő beszélgetése Dave Brailsforddal győzte meg erről a csapatvezetést:

"A verseny elején Dave odajött és azt mondta: Nem hiszem, hogy jövőre is aláírunk vele, te mit gondolsz Brad? Én pedig azt feleltem, hogy bizonyított a csapatidőfutamon, meg kéne tartanunk, mert tudjuk, hogy megvan benne az erő."

Az olimpiai bajnok brit szerint a Sky belső viszonyai is okolhatóak voltak az ilyen helyzetekért:

"Így működik a csapat. Kicsit mérgező környezet, ahol senki nem kommunikál igazán. Én vagyok az első, aki elismerem, hogy nem voltam a legjobb kapitány, a kommunikáció nem volt az erősségem. Második és harmadik helyen fordultunk a Vuelta utolsó pár napjára, ez volt az a pont, ami önbizalmat adott neki és meglendítette a karrierjét."

Ez a lendület végül 7 GT győzelemig repítette Froome-ot és a Sky/Ineost, a közös történet azonban rövidesen véget ér. Hogy mindez a rekordot jelentő 5. Tour siker megszerzése után történik-e majd (egyáltalán megkapja-e Froome az esélyt az indulásra), az a csonka szezon egyik legnagyobb kérdése lesz. 


Eurosport.com

Hozzászólások