ES Bringa - Covadonga, új hegyek, és zárásként egy időfutam - itt a 2021-es Vuelta
Covadonga, új hegyek, és zárásként egy időfutam - itt a 2021-es Vuelta
Fotó: Europress/AFP

Covadonga, új hegyek, és zárásként egy időfutam - itt a 2021-es Vuelta

Bodnár GergőBodnár Gergő
2021/02/11 14:22
Azt már tavaly október óta tudjuk, hogy idén nemhogy Burgos-ból, hanem egyenesen a gyönyörű katedrálisból indul a 2021-es Vuelta, ma viszont a komplett útvonalat bemutatták. Az előzetesen pletykáknak megfelelően tényleg nem Madridban lesz az utolsó szakasz, hanem egy időfutam formájában Santiago de Compostelában.

Kezdésként és zárásként egy időfutam, Covadonga, illetve az újdonságnak számító Alto de Gamoniteiru az utolsó héten, és hegyi befutó már a harmadik napon. Bemutatták a 2021-es Vuelta útvonalát, amely idén természetesen végig Spanyolországban zajlik, és visszatér a megszokott 21 szakaszos formátumhoz. 

Az első hét

Az idei spanyol kör egy rövid, 8 kilométeres időfutammal rajtol, a burgos-i katedrálisból. A harmadik szakasz már hegyi befutós lesz, az első kategóriás Pico Blancón. Az első hét végén (Gandía > Balcón de Alicante) egy egészen rövid, 152 kilométer hosszú etap vár a mezőnyre, hat kategorizált emelkedővel, és hegyi befutóval (ITT a szintrajz). Az első hét végén jön egyik legérdekesebb és legnehezebb napja, hegyi befutóval és 4500 méternyi szintkülönbséggel. 

A második hét

A középső héten a jaeni befutó legvége lehet igazán érdekes, a versenyzőkre váró 20%-os részt is tartalmazó fal miatt. Spanyolország déli része idén nem maradt ki a programból, a 12. szakaszon Cordobába érkezik a mezőny, de nem ez a nap, hanem inkább a 14. szakasz lesz durva, amikor a 16.5 kilométer hosszú Pico Villuercas tetején lesz a befutó. A második pihenőnap előtt még egy kellően kemény és hosszú nappal vár a versenyzőkre (15. szakasz), 

A harmadik hét

Két nappal később pedig jön az egyik sorsdöntőnek tűnő hegy, a Covadonga, ami legutóbb 2018-ban szerepelt a Vuelta programjában (akkor Thibaut Pinot nyerte). Másnap nem lesz pihenő, következik egy újabb brutálisnak tűnő hegyi szakasz, befutóval az újdonságnak számító Alto de Gamoniteiru (15.2km / 9.5%) tetején.

Az utolsó előtti nap kis túlzással egy mini galiciai Liège-Bastogne-Liège lesz, az öt rövid, de nehéz emelkedővel, aztán jöhet az egyenkénti, méghozzá az utolsó napon. A santiago de compostelai időfutam hossza 33,7 kilométer, remélhetőleg itt fog eldőlni az összetett, és lesz miért izgulni a 21. szakasz rajtja előtt.

Egy biztos, ez a befejezés nagyon más, mint a megszokott madridi körözés.

Et4P6jzXAAIkzsi.jpgFotó: twitter

A fontosabb dátumok

Az idei Vuelta augusztus 14-én rajtol Burgos-ban, az első hegyi befutó pedig két nappal később lesz. A középső hét egyik legnehezebb napja (Pico de Villuercas) augusztus 28-ra került, a covadongás szakaszt pedig szeptember 1-jén láthatjuk. De a következő nap (09.02) szintén kihagyhatatlannak tűnik. A 2021-es spanyol kör szeptember 5-én ér véget, a santiagói egyenkéntivel.

A 2021-es Vuelta számokban

1 - csak egy szakasz lesz 200 kilométernél hosszabb (Santo Domingo de Silos-Picón Blanco)

2 - összesen két időfutam szerepel a programban

3 - már a harmadik napon hegyi befutó lesz

6 - hat szakaszon van esély a sprintre

11 - ennyi hegyes, vagy hegyi befutós szakasz lesz

41.7 - az időfutamkilométerek hossza (8+33.7)


A várható mezőny

Mindig leírjuk, de továbbra is igaz, előzetesen elég kevesen lövik be maguknak fő versenyként a Vueltát. Idén azonban pár versenyző már jelezte, hogy kifejezetten ott szeretne jól menni. Ilyen a tavalyi Girón 15 napig rózsaszínben tekerő Joao Almeida, az Ineos-hoz igazoló Adam Yates, vagy például az idény végén visszavonuló Alejandro Valverde. Ha minden rendben megy, Tadej Pogacar ugyancsak indulni fog a spanyol körön, Uranhoz, Lopezhez, Enric Mas-hoz, a Trek kapitányaként tekerő Cicconéhoz, Kruijswijkhez és Sepp Kuss-hoz hasonlóan. 


🗺️ A 2021-es Vuelta összes szakaszának szintrajza ITT látható.Hozzászólások