ES Bringa - Versenyfutás Nibaliért
Versenyfutás Nibaliért
Fotó: Europress/AFP

Versenyfutás Nibaliért

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/08 11:16

Mi lesz Nibalival?

Ez a kérdés foglalkoztatja most az olasz sajtót, pedig elsőre azt gondolnánk, hogy bőven lenne ideje kitalálni, hol folytatja jövőre. Egy biztos, a szerződése a 2019-es idény végén lejár, és a Bahrain-Meridával még nem állapodott meg a hosszabbításról. 

Jelenlegi csapata - melynek létrejöttében ő is vastagon benne volt - természetesen szeretné megtartani, de most bejött egy újabb kérő a képbe. Méghozzá egy olyan kérő, amely a következő két évben komolyan számolna Nibalival. Ez pedig a Trek. Egészen pontosan az olasz Segafredo.

Kik versenyeznek Nibaliért?

Jelenlegi csapata, a Bahrain-Merida mellett csak a Trek-Segafredo. Elnézve a mostani helyzetet, más opció az esetleges csapatváltás kapcsán nem is jöhet szóba. Nibali eddigi pályafutása során egy évet ment a Fassában, hetet a Liquigasnál, négyet az Astanában, és kettőt a Bahrain-Meridánál (pontosabban hármat fog ezt az idényt is beleszámítva).

Mi az ajánlat?

Mindkét csapat kétéves szerződést kínál. A Bahrain-Merida eredetileg csak 2020 végéig akart aláírni Nibalival, de az ajánlat nemrég változott. A McLaren 50%-os tulajdonososa lett a csapatnak (vagyis a jövő biztosított) és Nasser Bin Hamad Al Khalifa is ígéretet tett arra, hogy Nibali változatlan felétetlek mellett, a mostani stábjával folytathatná.

Csak hát megjelent egy, a kerékpársportot már most is támogató olasz cég, amely az arcának/kirakatemberének szeretné megszerezni Nibalit. Ne felejtsük el, a kávés vállalat vastagon benne volt abban, hogy Alberto Contador 2017-ben hozzájuk került. Nem mellesleg, a döntéshozó Massimo Zanetti rajong a sportágért. A Trek szintén kétéves szerződést ajánlott Nibalinak, ráadásul egy az egyben átvennék a mostani "stábját". Ami az olasz versenyző egyik alapfeltétele lenne. 

043_05321286.jpg Fotó: Europress/AFP

Mennyibe kerülne?

A 34. születésnapját novemberben ünneplő Nibali, jelenleg 4 millió eurót keres (ezzel a 3. legjobban fizetett versenyző Sagan és Froome mögött). Ezt az összeget megadná a Trek, a Bahrain-Merida ajánlatáról viszont egyelőre nincs információ. Ha az olasz versenyző csapatot vált, akkor viszi magával a bizalmi embereit. A testvérét, Antoniót, a masszőrét, Michele Pallinit, az orvosát. Emilio Magnit, és a személyi edzőjét, Paolo Slongót. Ez további 3.5-4 millió euró közötti összeget jelentene, vagyis már szűk 8 milliónál járunk. De a Segafredo, amely most is 7 millió euró körül áldoz a szponzorációra, kész megadni ezt a pénzt.

Nibali tavaly ősszel már egyszer leült beszélgetni Massimo Zanettivel, és a napokban ismét tárgyalóasztalhoz ült a Segafredo képviselőivel. Az ajánlatot megkapta, a feltételeket ismeri, mostantól minden csak rajta múlik. Vagy a Brent Copeland vezetett bahreini küldöttség ajánlatán, ami a hónap végén kerülhet elé.

Mikorra várható a hivatalos bejelentés?

Nibali már többször utalt rá, hogy szeretné a Giro előtt bebiztosítani a jövőjét. Vagyis ha lesz megállapodás, arról jó eséllyel áprilisban tudni fogunk. Nem hivatalosan persze, de az elnézve az olasz sajtót jelenlegi érdeklődését a téma iránt, biztosan nem marad titokban a megegyezés.

Mit mond Nibali?

A napokban nem szólalt meg a témában, de még december közepén azt mondta a Gazzettának, hogy hajlik a hosszabbításra. Ki tudja, lehet akkor még nem tartotta komolynak a Segafredo ajánlatát.

"Szeretnék itt maradni, bár még semmi konkrétum nincs. De nyilván esély mindig van a váltásra. A menedzserem, Johnny Carera foglalkozik az ajánlatokkal, én viszont szeretnék a jövőben is a Bahrain-Meridánál tekerni. Legalább még két évig. Aztán ebből lehet több is. Menet közben úgyis érezni fogom, hogy mi a helyes döntés, és meddig kell folytatnom."

Így hangzott a pár héttel ezelőtti nyilatkozat.

(Forrás: Gazzetta)

Hozzászólások