ES Bringa - Vérprofi Quick-Step, villámgyors Gaviria
Vérprofi Quick-Step, villámgyors Gaviria
Fotó: Europress/AFP

Vérprofi Quick-Step, villámgyors Gaviria

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/07/10 18:50

Kényelmes, nyugis nap volt. Legalábbis az utolsó húszast leszámítva. Az első két szakasz során tapintható volt a feszültség, bukás is akadt rendesen. Tegnap, a csapat-időfutamnak is megvolt a maga stresszes jellege, így aztán érthető, hogy ma könnyen elengedte a mezőny azokat, akik menni akartak. A szakasz java részében, majd 200 km-en keresztül egy négytagú szökevénycsoport haladt elől, a végén azonban őrült üldözés folyt a szökevények és a főmezőny között. Mezőnyhajrá lett belőle, melyet a Quick-Step tanítani valóan vezényelt le, Fernando Gaviria pedig tökéletesen fejezett be.

Ez történt
A mezőny ma nem nagyon erőltette a dolgokat, és hagyta elmenni a szökni vágyókat. Egy négyfős csoport, Cousin, Perez, Claeys és Van Keirsbulck már az első métereken elgurult a többiektől, és néhány kilométer alatt jelentős előnyt épített fel. Hét és fél perc is volt a differencia a főmezőnyhöz képest, és ameddig lehetett, tartották magukat.

Hússzal a vége előtt a Quick-Step vezetésével megindultak hátul. Jelentős erőket kellett mozgósítani, hisz a szökevények előnye ekkor még mindig két perc környékén mozgott. Némi pánik is érezhető volt a mezőnyben, mert a kilométerek fogytak, ám a hátrány ehhez képest nem csökkent a megfelelő ütemben.

Öttel a vége előtt volt egy bukás, melynek a legfőbb kárvallottja alighanem Ilnur Zakarin volt, aki végül egy perc hátránnyal jött csak meg. A szökevényeket az utolsó kilométerre fordulva érték csak utol. A Quick-Step borzasztó precíz munkát végzett elöl, Max Richeze zseniális felvezetést rakott oda Gaviria elé, aki pokolian gyors volt a végén, és tökéletesen fejezte be azt, amit a csapat felépített. Peter Sagan jött meg másodiknak, André Greipel pedig harmadiknak.

A szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: ITT

A szakaszgyőztes - Fernando Gaviria
Még csak 23 éves, de már most a mezőny egyik, ha nem a legjobb sprintere. Ez az első Tourja és a három, számára nyerhető szakaszból kettőt behúzott. Bár, ha őszinték vagyunk, igazából csak kettő volt nyerhető... Tavaly a Girón nyerte magát agyon, lehet, hogy most a Touron fogja.

A nap száma - 89
Sagan megtartotta a ponttrikót, ami azt jelenti, hogy holnap már a 89. napját fogja zöldben tölteni. Ezzel megelőzte Erik Zabelt a trikóban eltöltött napok tekintetében, és így ebben az összevetésben már ő a legeredményesebb a Tourok történetében.

A nap nyilatkozata
"Az egész csapat széjjeldolgozta magát a nap során, úgyhogy mindenképp nyerni akartam" - Fernando Gaviria.

Ez jön
A szerdai napon kis túlzással egy métert nem mennek majd síkon. A szakasz még a keddinél is hosszabb lesz, lesz öt kategorizált emelkedő, plusz jó sok olyan, ami ugyan nem kapott besorolást, azonban garantáltan nem fog jólesni mindenkinek. Bár hatalmas tengerszint feletti magasságokat nem fognak megmászni, azért kemény nap lesz, úgyhogy figyelni kell az összetett esélyeseknek is.

A szintrajz: ITT
TV: 12.10 - Eurosport, esti összefoglaló 21.00

Hozzászólások