ES Bringa - Végül úgyis a lábak nyernek
Végül úgyis a lábak nyernek
Fotó: Europress/AFP

Végül úgyis a lábak nyernek


2014/08/04 10:07

Az elmúlt két évtized egyik legérdekesebb kerékpárosa vonul vissza. Úgy tűnik, végleg. Már tavaly is voltak pletykák arról, hogy befejezi, idén pedig maga Jens Voigt is bejelentette, ezt a szezont még végigtekeri, utána abbahagyja. A Cyclingnewsnak pedig azt is elárulta, hogy mikor is pontosan: augusztus 24-én, a USA Pro Challenge utolsó szakasza után.

Szerintem az Egyesült Államokban a legnagyobb a szurkolótáborom, úgyhogy miért ne itt fejezzem be?”- tette fel a kérdést. „Természetesen, ha a csapatnak kellek, akkor be tudok ugrani még néhány versenyre, de a terv az, hogy itt ér véget a pályafutásom.

Voigt nem feltétlenül az eredményei miatt népszerű. Persze azok sem gyengék, hiszen nyert német és lengyel kört, négyszer Critérium Internationalt, két szakaszt a Tour de France-on, volt második a Liège-Bastogne-Liège-en. Mégis inkább a stílusáért szeretik a kerékpáron, és azon kívül. Hatalmas dumás, elég, ha odatartják neki a mikrofont, és már mondja is.

Neki köszönhető a „Shut up legs!”, vagyis a „lábak, csönd legyen!” felkiáltás is, amit pólóra nyomtatnak, az utakra festenek. Az biztos, hogy jó sokat harcolt velük. Hiszen „csak akkor van esélyed a győzelemre, ha megszöksz a mezőnytől. Ha nem teszed, még esélyed sincsen”- tartja egy másik megállapítása. Nos, ő sokszor próbálkozott. Az idei Tour de France-on ő volt az első, és az egyik utolsó is, aki meglépett, de mindig utolérték. Ettől még ha valakinek, neki jár egy életre szóló piros rajtszám. Már csak azért is, mert 17-szer vett részt a francia körön, ami holtversenyes rekord. Amikor 2009-ben bukott, és súlyosan megsérült, több mint 2500 e-mailt kapott, amelyben a szurkolói biztatták- a leveleket a mai napig őrzi. „Hatalmas részét jelentették a pályafutásomnak. Végig támogattak, a nehezebb időszakok során is. Úgy érzem, tartozom nekik, egyben nagyon boldog vagyok, hogy végig kiálltak mellettem”-tette hozzá.

Ha valaki azt gondolná, a ma kezdődő Tour of Utah-n, majd a Pro Challange-en (ami Coloradóban lesz augusztus 18-tól 24-ig és élőben közvetíti az Eurosport) pihenni fog, majd csak integet, bizony téved. „Most már nincs miért erőt spórolni. Bármit bedobhatok, csak azt kell megnézni, mi a taktikánk, mi a csapat terve. Ha szabad kezet kapok, biztos, hogy megmutatom az arcom, és remélhetőleg egy szakaszgyőzelem is összejön.”

Végül, közel 43 éves korában mégis a lábai győznek. Mert ez az élet rendje. Örülünk, hogy csak most. És biztosak vagyunk benne, hogy ha nem is a kerékpáron, de mellette, mondjuk szakértőként még sokat fogjuk őt látni.

Ettől még a mezőnyből, és még inkább a mezőny előttről hiányozni fog.

Hozzászólások