ES Bringa - Vegni: "Miért nem választhatjuk meg mi, kit hívunk meg a saját versenyünkre?"
Vegni: "Miért nem választhatjuk meg mi, kit hívunk meg a saját versenyünkre?"
Fotó: Europress/AFP

Vegni: "Miért nem választhatjuk meg mi, kit hívunk meg a saját versenyünkre?"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/10/27 14:34
"Büszke vagyok rá, hogy eljutottunk Milánóig, bár azt sajnálom, hogy ebben nem mindenki hitt. A Giro komoly üzenetet közvetített az elmúlt hetekben, bebizonyítottuk, hogy még egy ilyen nehéz időszakban, a vírustól fenyegetve is van remény arra, hogy jó versenyt rendezzünk."

Ezt mondta Mauro Vegni egy nappal a Giro vége után, majd jött a keményebb rész. Hisz az a pénteki rövidített szakasz szerinte sem volt túl jó reklámja a sportágnak, első felindulásból pedig azt is kijelentette, hogy ezért valaki felelni fog. A Giro versenyigazgatója most elmesélte, hogy kire és mire gondolt egészen pontosan.

Nem volt könnyű, de sikerült...

Ez volt a legnehezebb Girónk, nagyjából 10 évet öregedtem három hét alatt. Köszönet a háttérben dolgozó stábnak, és mindenkinek, aki segített. Azt hiszem ez egy pozitív üzenet volt az egész ország számára: megcsináltuk, és eljutottunk Milánóig. Pedig nem volt egyszerű, sokan nem hittek benne, és a rajtnál olyan hangok is voltak, hogy ez csak egy másodosztályú verseny lesz...

A gyorstesztek mennyit segítettek a biztonság és a buborék fenntartásában?

Rengeteget. Ezt csak így lehetett összehozni. A versenyzők nagyobb biztonságban voltak itt, mint otthon. Csináltunk 8000 tesztet, abból négy kerékpáros lett pozitív. Simon Yates, Matthews, Kruijswijk és Gaviria.

Káosz a rajtnál, rövidített szakasz, és egy sikeres Cerny szökés | Eurosport

Tiltakozó mezőny, indokolatlanul hosszú szakasz a Stelvio után, óriási káosz, egy láthatóan nagyon mérges Mauro Vegni, és végül a rövidített szakasz. Nem indult simán a Giro pénteki napja, amely az eredeti (!) 259 kilométer helyett, 124 km hosszú lett. Hazaért egy szökés, Valter Attila csapattársa, Josef Černý pályafutása első háromhetes szakaszgyőzelmét ünnepelhette.

Mi lesz jövőre?

Januárban lesz az útvonalbemutató. Van egy terv a fejünkben, de most senki nem tudja, milyen lesz a világ májusban. A külföldi rajtra nem sok esélyt látok.

A Jumbo egy pozitív eset után kiszállt, az EF megfogalmazott egy levelet, miszerint 2 hét után le kellene fújni a Girót. Aztán ott van a versenyzők tiltakozása miatt rövidített szakasz.

A Girónak ilyen szempontból lesz folytatása, ez biztos. Le kell ülni az illetékesekkel, mert nem tiszta ez a helyzet, és itt az UCI-nak kell állást foglalnia. Én a magam részéről szeretnék valamilyen szankciót az EF-nek és a Jumbónak. Ha WT-csapatoknak vannak jogaik, például az, hogy indulhatnak mindhárom nagy körversenyen, akkor legyenek nekünk is. Had válasszuk meg, kit hívunk meg a versenyünkre. De ez már részben a licensz kiadó biztosságra is tartozik.

(A Jumbo csapata Vegni elmondása szerint minden előzetes értesítés nélkül szállt ki a versenyből, és utazott haza az első pihenőnap után)

És a versenyzők tiltakozásával mi lesz? Hisz az utolsó pillanatban kellett megváltoztatni a szakaszt.

Ha egy vállalkozást viszel, és az alkalmazottak nem azt csinálják, ami a feladatuk, nyilván mérges leszel. Itt ilyesmi a helyzet. Vicces, hogy a csapatok elhárítják a felelősséget, és azt mondják a vezetők, hogy ők persze menni akartak, meg nem tudtak semmiről. Talán újra kellene értelmezni a versenyzők és a csapatok közti kapcsolatot.

b119718e-1830-11eb-82eb-c476ac51e231_web_scale_0.0730994_0.0730994__.jpgFotó: twitter

Elvileg van egy CPA nevű szervezet, ami a főszereplők jogait hivatott védeni...

Ebben is előre kell lépni, mert a versenyzőknek a mostaninál erősebb érdekvédelmi szervezetre van szükségük. Olyan szervezetre, ami segít nekik, nem csak harcol meg támad. Szerintem a mezőnyben intelligens srácok vannak, így ezt ők is érzik. Ezeket a harcokat pedig a tárgyalóteremben kell megvívni, nem az országúton.

De nyilván kelleni fog aktív versenyző is ebbe a tanácsba, vagy nem?

Szerintem az beszédes, hogy most egy olyan versenyző tárgyalt a mezőny nevében, aki jövőre már nem lesz aktív, és megy triatlonozni. Kelderman előbb még támogatta az ötletet, erről nyilatkozott a Tv-ben, aztán a Sestriere-ben odajött hozzám és elnézést kért.


Gazzetta

Hozzászólások