ES Bringa - Vaughters: "Wiggins volt a legtehetségesebb versenyző, akivel dolgoztam"
Vaughters: "Wiggins volt a legtehetségesebb versenyző, akivel dolgoztam"
Fotó: Europress/AFP

Vaughters: "Wiggins volt a legtehetségesebb versenyző, akivel dolgoztam"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/28 18:44
Az EF csapatvezetője frissen megjelent önéletrajzi könyvében nem spórol a dicséretekkel, amikor a Tour de France győztes britről beszél, egyúttal viszont érdekes történeteket mesél a Wigginssel való közös munka nehézségeiről.

Jonathan Vaugthers, aki egykor maga is profi versenyző volt (két évig Lance Armsrtong mellett is tekert az US Postalnál), már több mint tíz éve vezeti jelenleg EF Education First névre hallgató saját World Tour csapatát. Az elmúlt  évtized során számos remek versenyzővel dolgozott együtt, új önéletrajzi könyvében mégis a csapatánál mindössze egy szezont eltöltő Bradley Wigginst nevezi meg a legjobbként.

Wiggins 2009-ben, az előző évi Pekingi Olimpián pályán szerzett két aranyéremmel a zsebében érkezett az akkor épp Garmin-Slipstream névre hallgató friss WT csapathoz, Vaughters pedig egyből biztos volt benne, hogy a brit országúton is sikeres lesz:

Olyan önbizalmat láttam benne, amit egyik más versenyzőben sem. Sok más európai csapatvezetővel szemben, akik számtalan pályást láttak már elvérezni az országúton, én egyből gondoltam, hogy Wiggins valami nagyszerűre lehet képes. Kezelni tudja majd a nyomást, ami az ambícióival jár.”

000_DV401413.jpgFotó: Europress/AFP

Az amerikai csapatvezető kiemeli, hogy Wiggins meglehetősen sajátos stílussal rendelkezett. Ez már a szerződtetése során egyértelművé vált, ami kapcsán Vaugthers megosztott egy érdekes történetet:

Felhívtam azzal, hogy szeretném őt megszerezni a csapatomba, de ha lehet, hagyjuk ezt az alkudozós marhaságot.  Mindent megadok neki, amit tudok… ami viszont nem sok. Egyből azzal válaszolt, hogy utálja a mellébeszélést, és megmondta szerinte mennyit is ér.”

„Imádtam a stílusát. Egyenes volt, őszinte, mellőzve minden szükségtelen viccelődést”

Ugyanakkor Vaughters szerint Wiggins  jellemének megvoltak az árnyoldalai is. Gyakran elvesztette a koncentrációt, ilyenkor ritkán gondolt másra, mint önmagára, ezzel káros hatást gyakorolva a környezetére is. Ennek egyik leglátványosabb jelét a 2009-es Párizs-Nizzán adta.

A versenyt nyitó prológon Wiggins kikapott Alberto Contadortól és egyszerűen nem tudott belenyugodni a vereségbe:

Mindenkit hibáztatott. A helikopter hátráltatta, Contador biztos doppingolt, a franciák nem szeretik őt. Nem tudott belenyugodni, hogy Contador megverte őt. Több volt ez, mint sima csalódottság egy vereség után, azt hittük fogja magát és otthagyja a versenyt” –mesélte az amerikai csapatvezető.

„Ez volt az egyik legfurcsább dolog, amit valaha egy versenyzőtől láttam”

066_DPPI_20315005_008.jpgFotó: Europress/AFP

Ugyanakkor Vaughters szerint ez a mentalitás tette sikeressé Wigginst. Erre azonban már nem az amerikai csapatban került sor. A 2009-es Tourt követően, ahol a brit negyedik helyen végzett ugyanis bejelentkezett érte a frissen induló Sky. Vaughters szavaival élve Dave Braislford „megfertőzte” Wiggins gondolkodását, akinek így nem volt maradása a csapatnál. Az amerikai menedzser érthetően nem örömmel emlékszik vissza a történtekre:

 "Nagyon kellemetlen szituáció volt az egész Dave (Brailsforddal) és azzal a sok ügyvédjével. Úgy éreztem magam, mint akit megfognak a nadrágjánál fogva és bedobnak a szemétbe”     

Wiggins tehát a Skyban folytatta, a többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem. 2012-ben első brit versenyzőként megnyerte a Tourt, tettei elismeréséért pedig későbbi lovagi címmel is kitüntették. Vaugthers sajnálatosnak nevezi azokat a doppingvádakat, melyek a brit versenyzőt érték, ezek ugyanis szerinte foltot ejtettek Wiggins sikerein. Ettől függetlenül továbbra is a britet tartja a legjobb versenyzőnek, akivel valaha együtt dolgozott.  

Szöveg: Szabó Bence

Forrás: as.com és cyclingweekly.com 

Hozzászólások