ES Bringa - Vaughters: "Armstrong akár az égre is kiírhatta volna, hogy doppingol, akkora hatalma volt"
Vaughters: "Armstrong akár az égre is kiírhatta volna, hogy doppingol, akkora hatalma volt"
Fotó: Europress/AFP

Vaughters: "Armstrong akár az égre is kiírhatta volna, hogy doppingol, akkora hatalma volt"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/06/05 18:53
Jonathan Vaughters akárcsak Lance Armstong, 1998-ban került a US Postal csapatához. Két évig tekertek együtt, aztán elváltak útjaik. Akkoriban sem voltak a legjobb haverok, eléggé különbözik az életről és a kerékpársportól alkotott felfogásuk. Az EF jelenlegi főnöke tavaly írt egy könyvet, de már régebben is sokat mesélt a doppingról. Most, hogy kijött az ESPN által forgatott dokumentumfilm, Vaughters ismét sztorizott egy kicsit Armstrongról és a kilencvenes évekről.

Mit szóltál a sorozathoz?

Nagyjából minden történetet ismertünk korábbról, most inkább megismertettük Lance-t az embert, aki mindig és mindenhol győzni akart.

Volt olyan sztori, amiről nem tudtál?

Két évet tekertünk együtt, de már az is nagyon rég történt. Ő volt a nagy Lance Amrstrong, a kapitány, én meg egy sima segítő. Elég más helyzetben voltunk, nem is beszéltünk túl sokat akkoriban. Velem amúgy teljesen normálisan viselkedett. Máshogy látjuk a világot, a történtek után ő nem is maradt a sportág szerves része, miközben én egy csapatot viszek. Nagyon régen, vagy 10 éve nem beszéltünk egymással.

Milyen volt az 1999-es Lance, aki először nyert Tourt?

Az év elején kevés időt töltöttem vele, mert volt egy súlyos bukásom, és épp felépülőben voltam. Ha beálltál a sorba és szó nélkül segítetted, akkor jól bánt veled. Ha nem tudott rád hatással lenni, és nem dolgoztál érte, ellenséggé váltál. Lásd Contador példáját. Őt nem tudta befolyásolni, nem tudta használni, nem is jöttek ki túl jól. De Lance ilyen volt, minden eszközt felhasznált arra, hogy a legjobb legyen.

Landis, Contador vagy Hamilton, akinek voltak személyes céljai, egyszerűen ellenséggé váltak számára?
Manapság ez már nehezen érthető, de akkor tényleg úgy működtek a dolgok, hogy volt egy kiemelt ember, a másik 8 versenyző pedig érte melózott. Akinek voltak mellette komolyabb ambíciói, azt nem igazán kedvelte.

000_SAPA990701697840.jpg Fotó: Europress/AFP

Sokan mondják, hogy Lance dopping nélkül is 7 Tourt nyert volna...
Ezzel nem értek egyet, mivel nem tudhatjuk, és már soha nem is tudjuk meg. Mindenki szedett valamit akkoriban? Igen! De nem mindenkire vannak ugyanolyan hatással a szerek. Egy berúgás után neked 1 aszpirin kell másnap, majd mész a dolgodra, nekem 3, de egész nap fekszem az ágyban. Az EPO-val ugyanez a helyzet. Lance, Ullrich vagy Pantani elképesztően erős versenyző volt, de nem tudjuk mire mentek volna tisztán. Lehet Armstrongra jobb hatással volt a szer, mint másokra. Még az is elképzelhető, hogy a 18 éves Moncutié lett volna a legerősebb.

(a francia versenyző nemrég azt nyilatkozta, hogy a Lance-érában szerek használata nélkül, esély sem volt egy komolyabb győzelemre)

És az a tény mennyit számított, hogy a szövetség is bevédte őt?

Én két év után eljöttem, így nem tudom miként mentek azután a dolgok. A US Postal után az AG2R-hez kerültem, és nálunk nem volt szervezett dopping, nem kaptunk hozzá orvost, mindent egyénileg kellett intézned. Lance-nek bármi a rendelkezésére állt, akár az égre is kiírhatta volna, hogy doppingol, akkora hatalma volt. Biztos voltam az érinthetetlenségében. Úgy csinálta a dolgait, hogy magában tudta, minimális a lebukás veszélye. Azért ha te vezeted a rendőrséget, akkor könnyebben tudsz bűncselekményeket elkövetni. 

Téged kényszerített valaki arra, hogy doppingolj?

Ameddig a US Postalnál voltam, nem. De Lance sem kényszerített senkit. Ez egyszerűen nem igaz. Kijelölte azt a 8 embert, aki bekerült a Tour-csapatba, de ha bent akartál lenni, tudtad mi a dolgod. Simán egyéni döntés volt. Én úgy határoztam, hogy nem szedek be semmit. Jelezhettem volna Lance-nek, hogy nem csinálom, de úgy meg nem voltam a legerősebbek között. Így aztán nem is lettem kerettag.

000_SAPA990702700460.jpg Fotó: Europress/AFP

Tegyük fel, ott vagy a Tour-csapatban. Lett volna esélyed tisztán szakaszt nyerni?

Ha be sem válogatnak, akkor nyilván lehetetlen a szakaszért küzdeni, de biztos voltak kivéltek. Szerintem 1999-ben Christian Vande Velde tisztán ment a Touron. Még nagyon fiatal volt, és a vezetés nem akarta, hogy egyből szereket használjon. De ott volt a legjobb 8 versenyző között, és ezt mindenki elfogadta. Aztán két évig tolta, majd leállt. Én tudom, hogy az emberek nem hiszik el, és feketén vagy fehéren látnak mindent, de tényleg csomó srác volt akkoriban, akik csak egy ideig használtak valamit. 1998 után például csomóan befejezték, mert féltek a lebukástól.

"A doppingolás előtt még a versenyek befejezése is valóságos hőstett volt, aztán elkezdtünk szárnyalni. Mintha nem is vizet, hanem egy mély tavat találtunk volna a sivatag közepén. Annyit akartunk belőle inni, amennyit csak tudtunk."

Te mikor használtál valamit először?
Már jóval a US Postal előtt. Két évig Santa Clara csapatban mentünk, de teljesen tisztán. Ott ki volt mondva, hogy semmit nem használunk. Nem is voltunk jók. Az összes versenyen a mezőny végén kullogtunk, valóságos szenvedés volt az egész. Közünk nem volt a legjobbakhoz. 1996-ban aztán megjött a dopping, és mintha vizet találtunk volna a sivatagban. Új dimenziók nyíltak meg előttünk. Előtte a versenyek befejezése is valóságos hőstett volt, most meg szárnyaltunk. Mintha nem is vizet, hanem egy mély tavat találtunk volna a sivatag közepén. Annyit akartunk belőle inni, amennyit csak tudtunk.

Arra nem gondoltatok, hogy ez esetleg ez káros lehet az egészségre?

Ebben a sportban, ha százas tempóval mész lefelé egy hegyről, akkor is elég sokat kockáztatsz.  Profiként tekersz, vagyis dopping nélkül is állandó rizikót vállalsz. Ez az igazság. Ha szedsz valamit, az csak egy új kockázati faktor. 

Manapság már minden rendben? Megtisztult a sportág?

Most tisztább. Nem mondhatom ki, hogy mindenki tiszta, hisz állandóan lesz valaki, aki előnybe szeretne kerülni. De ez nem az a korszak, amikor EPO nélkül esélyed sem volt, és tudtad, hogy úgysem buksz meg. 

000_SAPA990610616460.jpg Fotó: Europress/AFP

Szóval nem éri meg kockáztatni?
Most is próbálkozhatsz, de az előnyei már nem olyan jelentősek, mint voltak az EPO-nak. Valamelyik szer használata  0.00005%-os pluszt jelenthet. 1996-ban ez 10% volt. Túl magas a kockázat, és túl keveset nyersz vele. A kilencvenes években ez pont fordítva volt.

Az a komplett évtized a doppingról szólt?

A legdurvább év szerintem 1996 volt. Nem véletlenül akkor vezették be a hematokrit szint mérést, és kezdték el tesztelni az EPO-t. Messze nem a Operacion Puertot megelőző évek, vagy Armstong vallomása volt a legrosszabb. Hanem a kilencvenes évek közepe, benne a Festina botránnyal. Az is azért robbant ki, mert az új tesztek működtek. Előtte még nem jött képbe a rendőrség sem, akkor csak egymást vertük át, nem a törvényeket.

Egy utolsó gondolat a jelenről: tényleg gondban van a csapatod?

Egyre nehezebb összehozni és működtetni egy profi csapatot, főleg a tv-s jogdíjakból származó bevételek nélkül. Az Education First elkötelezett mellettünk, nem száll ki, de szeretnénk segíteni nekik egy kicsit a költségek csökkentésében. Ezért tényleg keresünk egy másik szponzort. Mi vagyunk a legrégebben létező amerikai csapat, a 2008-as Touron kezdtünk, és ott leszünk a 2020-as kiíráson is. Nem akarjuk befejezni az elkezdett munkát.Marca
Hozzászólások