ES Bringa - Vanmarcke: "Arra a bizonyos egy nagy győzelemre hajtok"
Vanmarcke: "Arra a bizonyos egy nagy győzelemre hajtok"
Fotó: Europress/AFP

Vanmarcke: "Arra a bizonyos egy nagy győzelemre hajtok"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/16 14:30
"Arra a bizonyos egy nagy győzelemre hajtok."

Sep Vanmarcke tavasza nem volt épp szerencsés, persze attól függ honnan nézzük. Bjorg Lambrecht tragédiája emlékeztette őt arra, hogy mekkora mázlija volt a Harelbekén és a Tirrenón, ahol a bukásait karcolásokkal megúszta. Bár jönnek a fiatalok, akikkel meg kell küzdenie, mindenképp ott akar lenni a világbajnokságon. Mint mondja, szeretné, ha a pályafutásába beleférne még egy nagy győzelem.

A Roubaix után potyogtak a könnyei. Ez nem csoda, hisz úgy lett negyedik, hogy a hajrában kerékpárt kellett cserélnie akkor, amikor győzelmi esélyei voltak. Most azonban már a Binck Bank Touron teker és igyekszik minél jobb eredményt elérni. Úgy érzi csütörtökön és az utolsó szakaszon lehetnek majd jó esélyei. 

Eszedbe jutnak még a Roubaix-n történtek?
Nem igazán. Ha a tavaszra gondolok, akkor a Harelbekén történt bukás ugrik be. És, hogy mit kellett volna másképp csinálnom a Flandrián, hogy jó legyek. Ráment a tavasz arra a bukásra, igaz még így is harcban voltam a győzelemért a Roubaix-n. Egészen a defektig. Annak örülök, hogy képes voltam ilyen szinten küzdeni.

A Tirrenón akár komoly bajod is eshetett volna azon a bizonyos hídon, ahol összeszűkült az út. Eszedbe jutott ez, amikor meghallottad, hogy mi történt Bjorggel. 
Igen, ott volt alattunk a szakadék. Simán lezúghattam volna a hídról, szerencsés voltam. Bjorg azonban sajnos nem volt ilyen szerencsés Lengyelországban...

Családod van. Nemrég született meg harmadik gyermeked. Eszedbe jut néha, hogy túl kockázatos foglalkozást űzöl? Hogy megéri ez?
Amikor meghallottam, mi történt Bjorggel, komolyan elgondolkodtam. Azt mondtam a feleségemnek, hogy én akarom látni felnőni a gyermekeinket. Az ő érkezésük sok mindent megváltoztatott. Erről ritkán beszél az ember, de ettől még így van. Ezt az érzést azonban nem szabad magaddal vinni az országútra, mert úgy sokkal nehezebb.

sep3.jpg Fotó: Europress/AFP

A vb az idén a klasszikus menőknek kedvez majd. Tudod már, hogy kikből áll majd a belga keret?
Még nem tudom, de az a célom, hogy ott legyek én is. Két éve is megérdemeltem volna, de akkor kimaradtam. A Binck Bank után jön Hamburg, a Bretagne Classic meg a két kanadai verseny. Ha lesz valami nagy dobásom, ott leszek a csapatban.

Időközben megérkezett Van Aert és Van der Poel, akik jó néhány kerékpáros törvényszerűséget felülírtak az elmúlt hónapokban.
Ezt nagyon jó látni. Új dolog, hogy néhányan, akik más szakágban kiemelkedők, az országúton is jók tudnak lenni. Mondjuk nekem már késő, 31 évesen nem fogok elkezdeni cyclocrossozni. 

Gondolkodtál már azon, mihez kezdesz, ha befejezted a profi versenyzést?
Persze, hisz már nem vagyok fiatal, és édesapa is vagyok, ami felelősséggel jár. Nem tudom még, lehet, hogy maradok a kerékpár közelében, de az is lehet, hogy az építőiparban folytatom. Én magam újítottam fel a házunkat, úgyhogy ebben van tapasztalatom. Sőt, mielőtt profi lettem, egy húsfeldolgozó cégnél is dolgoztam egy ideig. De néhány évig még versenyezni szeretnék, hisz, bár néha az ember elfelejti, de jó kerékpárosnak lenni. 


(Forrás: Het Nieuwsbald)

Hozzászólások