ES Bringa - Jön a Flandria, van der Poel idei egyetlen esélye, hogy nagy klasszikust nyerjen
Jön a Flandria, Van der Poel idei legjobb esélye, hogy nagy klasszikust nyerjen
Fotó: Europress/AFP

Jön a Flandria, van der Poel idei egyetlen esélye, hogy nagy klasszikust nyerjen

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/10/17 08:56
Mathieu van der Poel nem nyert még klasszikust az idén, ellentétben azzal a Wout van Aerttal, aki érthető módon komoly viszonyítási pont a holland kerékpáros számára. Christoph és Philip Roodhooft, az Alpecin-Fenix csapat főnökei arról beszéltek, hogy a Roubaix törlése után a Flandria maradt van der Poel utolsó esélye, hogy behúzzon egy nagy klasszikust.

Tizenötödik hely a Strade Bianchén, tizenharmadik a Sanremón és tizedik a Lombardián. Hogyan értékelitek ezt a szereplést?
Az első kettő kifejezetten rosszul sikerült, mindenképpen többet vártunk, de a Lombardia már biztató volt. Mathieu is csalódott volt. A gyenge teljesítménye ráadásul egybeesett Wout van Aert hatalmas győzelmeivel. Ha Kwiatkowski megnyerte volna a Sanremót, Fuglsang pedig a Strade Bianchét, Mathieu megítélése is más volna.

Nem meglepő, hogy pont van Aert a viszonyítási alap van der Poel számára.
Már kilenc éve versenyeznek egymás ellen, és az utóbbi időszakban Mathieu állt jobban. Egészen augusztusig. Wout ráadásul úgy megy nagyot az idén, hogy a tavalyi Tour-bukása után sokan azt mondták, soha nem lesz többé a régi. 

Mathieu-t bosszantja, amit van Aerttól lát az idén?
Nem kellemes a számára, ahogy a számunkra sem az. De nem elsősorban azért, mert Wout olyan jól megy, hanem azért, mert ő elmarad a várakozásoktól. 

Ezek után jött egy Liége hatodik, és egy Brabantse Pijl második hely.
Azért nyilván nem okolhatja senki, mert nem nyerte meg a Liége-t. Ami pedig a második helyet illeti, elkövette a kezdők egyik tipikus hibáját: hagyta magát bezárni a sprint előtt. De nagyon akart, ez nem kétséges. Tele vagyunk lelkes fiatalokkal - Mathieu, Wout, Hirschi, Alaphilippe -, úgyhogy remek évek elé nézünk.

Mathieu van der Poel, akihez fogható tehetséget még nemigen látott a kerékpársport - I. rész | Eurosport

Brutális, nyers erő, kivételes technikai tudás, mindent elsöprő elszántság és világklasszis gének. Ő Mathieu van der Poel, egy akkora tehetség, amelyhez foghatót eddig még nemigen látott a kerékpársport. Időről-időre minden sportágban előfordul, hogy érkezik valaki, akiket a tehetségük magasan a kortársai fölé emel. Ilyen volt Michael Jordan, Usain Bolt vagy épp Roger Federer.

Mire számítotok az idei szezon utolsó nagy klasszikusán?
Nem volt semmi, ami hátráltatta volna Mathieu-t. A mentális állóképessége az ő nagyon nagy erőssége. Hogy maga mögött tudja hagyni a rosszul sikerült dolgokat, és tanulni tud a hibáiból. Lesz esélye a győzelemre, de ha nem sikerül, akkor sem beszélhetünk rontott szezonról. A Sanremo kudarc volt. A Liége és a Lombardia esetében azonban nem is számítottunk győzelemre. A top 10-es eredmények tízből tíz pontot érnek nekünk. Ne felejtsük azt sem, hogy Mathieu holland bajnok lett, megnyerte azt az emlékezetes szakaszt a Tirrenón, és behúzta a BinckBank Tourt is. Ráadásul az a verseny, ahol a legnagyobb esélye van a győzelemre még hátravan. 

Johan Bruyneel szerint van Aert egy nap majd megnyerheti a Tourt. Vannak ilyen tervek van der Poel esetében is?
Nincsenek. Ahhoz egy teljesen más csapat is kellene. Szakaszokat akarunk nyerni a Touron, és Mathieu majd megpróbálhat rámenni a zöld trikóra is. 

Mi a helyzet a cyclocrosszal és a montival?
Kevesebbet versenyez majd, és egyelőre kérdés, hogy mi lesz a montival az olimpia után. Nem biztos, hogy Tokió lesz a végállomás, lehet, hogy Párizs. Igyekszünk megadni Mathieu-nek azt a szabadságot, amire szüksége van. A cyclocross viszont továbbra is fontos marad, egyrészt, mert szereti és jó benne, másrészt, mert a hasznára válik. 

Van der Poel az egyik legkeresettebb versenyző a mezőnyben. Ő azonban 2023-ig tutira nálatok marad. Mi a titok?
Sok dolgot szeret és tud is egyszerre csinálni. Mi pedig megadjuk neki a lehetőséget ahhoz, hogy ezeket magas szinten művelje. A személyes kapcsolat nagyon jó köztünk, és igyekszünk úgy fizetni őt, hogy az passzoljon az eredményeihez és a piaci viszonyokhoz.

Mathieu van der Poel megint elképesztő volt, ötven kilométeres szóló után nyerte meg a BincBank Tourt | Eurosport

Szakasz és összetett, van der Poel szombaton mindent vitt. És holnap ott lesz a Liege-n is!

Nemrég biztossá vált, a Wanty megvette a CCC World Tour-licencét. Mit szóltok ehhez?
Mi nem akarunk WT-csapat lenni. Legalábbis még nem. Ahhoz jobb versenyzők kellenének. Elég jók ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a három nagy kört. Kellene három busz, több alkalmazott, főnök és edző, ami jelentős költségemelkedést eredményezne. Mi nem akarunk máshonnan pénzt elvonni azért, hogy ezeket megoldhassuk. Az idén nyáron például húsz emberrel edzőtáboroztunk La Plagne-ban. Ezt jövőre is meg akarjuk tenni. Plusz jelen akarunk lenni montiban és cyclocrossban is. De 2023 után már eljöhet a mi időnk.


hln.be

Hozzászólások