ES Bringa - Van der Poel: "Csalódott vagyok a törlések miatt, de ez csak kerékpár. A világban most súlyosabb dolgok történnek"
Van der Poel: "Csalódott vagyok a törlések miatt, de ez csak kerékpár. A világban most súlyosabb dolgok történnek"
Fotó: Europress/AFP

Van der Poel: "Csalódott vagyok a törlések miatt, de ez csak kerékpár. A világban most súlyosabb dolgok történnek"

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/16 14:44
A koronavírus-járvány miatt a kerékpáros tavasznak úgy tűnik, annyi. Mathieu Van der Poel csapatánál, az Alpecin-Fenix-nél úgy döntöttek, nem kockáztatnak, és a spanyolországi edzőtábort a tervezettnél előbb befejezik, és a versenyzőket hazaküldik. A belga kerékpárost a Het Nieuwsblad munkatársa kapta el egy rövid interjúra.

Megijeszt, ami most a kerékpársportban történik?
Igen, és nem csak a sportra vonatkozó része. Persze mindenki csalódott a törölt versenyek miatt, de ne feledjük, ez csak kerékpár, ennél sokkal súlyosabb dolgok történnek most a világban. 

Oda az egész tavasz...
Ez nagyon nem jó, de kerékpárosként nem tudsz mit tenni. Próbálok nem túl sokat aggódni emiatt. Az első törléseket nem éltem meg katasztrófaként, mert éppen amúgy is beteg voltam. A legnehezebb része most jön: hogyan fogunk edzeni a következő hetekben? Mikorra kell csúcsformában lenni? Senki sem tudja ugyanis, mikor kezdhetjük újra a szezont.

Szerinted van még esély arra, hogy lesz Flandria?
Őszintén? Nincs. Kemény lenne, ha mégis lenne verseny. Nem tudjuk, mikor tekerhetünk először. A Roubaix-n? Az Ardenneki klasszikusokon? Ha lesz még valami, ott mindent bele fogok adni. Nem mondtam még le teljesen a tavaszról. Jó lenne valami biztosat tudni. Minél előbb tudnunk kéne, hogy lesz-e még valami tavasszal vagy sem. Mert, ha nem, akkor most pihennénk, és elkezdenénk a nyárra készülni. A betegségem miatt én még szerencsés is vagyok, mert most meg tudom csinálni az alapozást. A következő napok erről fognak szólni.

van der poel 2.jpg Fotó: Europress/AFP

Van kísértés arra, hogy kevésbé figyelj oda bizonyos dolgokra? Hogy mit egyél, hogy kevésbé szigorúan eddz.
Nem nagyon foglalkozom ezzel. Nem nagyon van más választás, mint otthon maradni, és várni, figyelni. És közben reméled, hogy te magad nem kapod meg a vírust. 

Egy versenyzőnek általában 12 szezonja van a karrierje során arra, hogy nagy versenyeket nyerjen. Ez 12 tavaszt is jelent. Nektek most hirtelen eggyel kevesebb lett.
Valóban. Ez egy kicsit foglalkoztat is engem. Nem lesz annyi lehetőségünk, mint egyébként lett volna. De még egyszer mondom, kerékpárosként nem tudsz ezzel mit kezdeni. Ez van.

Talán már most a montira kéne rámenned és az olimpiára koncentrálnod.
Még az is bizonytalan, hogy mi lesz az olimpiával. Ez a legrosszabb, a teljes bizonytalanság. Oké, holnap is felülök a kerékpárra és tekerek órákig. De miért? Minek? Meg tudja ezt mondani valaki?


Het Nieuwsblad

Hozzászólások