ES Bringa - Van Avermaet: "Voltak álmatlan éjszakáim a csapat miatt"
Van Avermaet: "Voltak álmatlan éjszakáim a csapat miatt"
Fotó: Europress/AFP

Van Avermaet: "Voltak álmatlan éjszakáim a csapat miatt"

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/11 09:16
Greg Van Avermaet mérsékelten optimista a jelenlegi helyzetet illetően. Remélhetőleg hamarosan aláírásra kerül egy megállapodás, mely biztossá teszi, hogy csapata, a CCC legalább ezt a szezont be tudja fejezni. Ez nem a létező legjobb, amit ebben a helyzetben el tud képzelni, de legalább valami.

Greg, megvan az új versenynaptár, és ahogy sokan mások, több ponton te is döntéshelyzetben vagy. Először is, BinckBank Tour vagy Liége?
Elsőre azt mondom, Liége. A terv az, hogy minél több versenyen elinduljunk, de lehet, hogy jobb, ha a Tour után már nem tekerek többnapos versenyeken. A BickBank Touron ráadásul van egy csomó sík sprintszakasz, ahol nagy csodákat nem tudok tenni. Akkor már jobb rámenni nagy klasszikusra, mint a Liége.

Amstel vagy Gent-Wevelgem?
Még nem döntöttem, ez a legnehezebb. Mindkettő fekszik nekem, úgyhogy lehet, hogy csak az utolsó pillanatban döntök. Elvben mindkettőt le lehet tekerni [Amstel október 10., Gent-Wevelgem október 11.], de nem érdemes, mert lehet, nem érsz el semmit, viszont széthajtod magad és nem tudsz regenerálódni a Flandriára, ami egy héttel később van. 

És van még egy. Tour, vagy a kanadai versenyek plusz a Tirreno?
Tour. Nem kérdés. Ha a legmagasabb szinten akarsz versenyezni, akkor csakis a Tour. Korábban nyertem már két szakaszt és viselhettem a sárgát. Ezeknél a dolgoknál nem nagyon van feljebb. Arról nem beszélve, hogy a szponzorok is a Touron akarják látni a legjobb versenyzőket. 

Közben a csapat tárgyal a jövőről a CCC-vel. Hogy állnak a dolgok?
Még folynak a tárgyalások. Jó irányba haladnak a dolgok arra vonatkozóan, hogy legalább az idei évet be tudjuk fejezni. A helyzet nem ideális, de legalább lesz valamiféle megoldás. Remélem, újra fel tudjuk venni azokat az alkalmazottakat, akiket el kellett bocsátanunk. Jim Ochowicz [csapatfőnök] és én folyamatosan kapcsolatban vagyunk, én vagyok a csapat szócsöve, de az utolsó simításokat a vezetőség intézi. 

Greg Van Avermaet, Jim OchowiczGreg Van Avermaet, Jim Ochowicz (Fotó: Europress/AFP)

Tudjuk, tavaly mennyire felelősnek érezted magad a csapatért. Most még inkább aggódsz?
Hát, volt néhány álmatlan éjszakám. Remélem, az idei év megoldódik, jövőre pedig indulhat egy új projekt. 

Kétfajta kerékpáros van. Vannak, akik élvezik ezt a stresszmentes időszakot, míg mások alig várják, hogy újra versenyezhessenek. Te melyik csoportba tartozol?
Egy kicsit mindkettőbe. Hiányzik a teljesítménykényszer, hiányoznak a versenyek, de közben persze élvezem, hogy több időt tölthetek a családommal. Különösen Fleur az, aki nagyon élvezi, hogy most sokat van vele az apukája. Nehéz lesz neki, amikor majd újraindulnak a versenyek. De mivel kerékpáros vagyok, szeretném a legtöbbet kihozni a pályafutásomból. Akármeddig ugyanis már nem élvezhetem ezt az életet.

A karantén elején azt mondtad, heti 22 órát akarsz edzeni. Ezt tudod tartani?
Tudtam, amíg meg nem sérült a térdem. 

Valószínűleg te vagy az egyetlen versenyző, aki megsérült a karantén alatt.
Túl sokat ültem montin, a nyereg meg túl alacsony volt, meg sokat sétáltam is. A tanulság, hogy ebben a korban már jobban kell vigyáznom. Volt egy hét, amikor csak három órát tekertem, de már visszaálltam a 22-re. Május közepétől pedig indul a célzott felkészülés.

Nem láttunk tőled extrém dolgokat a karantén alatt.
Nem vagyok az a fajta, aki őrültségeket csinál. Persze megértem, hogy Remco megmászik egy falat napi ötvenszer. De én azt a falat már elég sokszor megmásztam pályafutásom során. 

CCC TeamCCC Team (Fotó: Europress/AFP)

Rik Verbrugghe, a testvérednek, Caludiának a férje megfertőződött koronavírussal.
Igen, és egy ponton kritikussá is vált a helyzet, majdnem kórházba is került. Ha egy rokonod, barátod megfertőződik, akkor még komolyabban veszed a dolgokat. Ezért is tartottunk be minden előírást szigorúan. 

A múlt héten választhattál, hogy a Belga sport melyik nagy pillanata kerüljön újra adásba. Te nem kerékpárt választottál, hanem Fred Deburghgraeve atlantai győzelmét 100 mellen.
Egy egy fontos momentuma volt a fiatalságomnak. Ekkor kerültem először kapcsolatba az olimpiával. Otthon nézte a család, emlékszem mennyire drukkoltak a szüleim, aztán arra is, milyen boldogok voltak, amikor sikerült. Deburghgraeve nem sokkal korábban világcsúcsot úszott, úgyhogy mindenki elvárta tőle a győzelmet, de a vége nagyon szoros lett. 


Het Nieuwsblad

Hozzászólások