ES Bringa - Van Avermaet: "Trentin tudja, hogy én vagyok a főnök a klasszikusokon"
Van Avermaet: "Trentin tudja, hogy én vagyok a főnök a klasszikusokon"
Fotó: Europress/AFP

Van Avermaet: "Trentin tudja, hogy én vagyok a főnök a klasszikusokon"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/19 14:49
A 2019-es szezon saját bevallása szerint is felejthető volt Greg Van Avermaet számára. A 34 éves belga klasszikus-menő mindent elkövet, hogy 2020 újra az ő éve legyen. A célok között szerepel, hogy újra monumentumot nyerjen, és hogy a tokiói olimpián is jól menjen.

Történtek változások a CCC csapat háza táján. Az első, hogy csapatfőnök már nem Jim Ochowicz, hanem Piotr Wadecki. Ennél azonban talán fontosabb, hogy jövőre Greg nem lesz többé magányosan elöl a klasszikusokon, ugyanis egy második számú kapitány, Matteo Trentin érkezett a csapathoz. Szigorúan Van Avermaet jóváhagyásával. 

"Jól kiegészítjük majd egymást" - mondta Greg. "Matteo ott lesz a sík sprintekre, én pedig majd rámegyek azokra, amelyeknek emelkedik a vége. Azzal, hogy ketten leszünk elöl, több erőt tudunk majd megspórolni."

"Én leszek a főnök a klasszikusokon" - szögezte le Greg, még mielőtt bárkiben is kétségek merültek volna föl. "A monumentumokon én vagyok a jobb, nekem jobbak az eredményeim. Hogy Matteo tudja-e ezt? Igen, egy hullámhosszon vagyunk."

Van Avermaet eddigi legjobb szezonja a 2017-es volt, amelynek telén nem is tudott edzeni egy bokatörés miatt. Az idén túl korán került formába, amit jövőre mindenképp el akar majd kerülni. 

"Az Omloop volt a legjobb versenyem, ami azért elgondolkodtató. Minden évben teljes szezont megyek, ami kimeríti a testet. Így aztán most ugyanúgy lazítok hat hetet, mint a 2017-es szezon előtt. Kell az extra pihenő."

Újítás a jövő évi felkészülésben, hogy január 4. és 20. között magaslati edzőtáborba megy, Tenerifére.

greg.jpgFotó: Europress/AFP

"Ez segíteni fog, hogy jobb állapotban zárjam a telet. A top versenyzők között nagyon kicsik a különbségek, remélem, ez a változtatás majd a javamra válik. Korábban nem voltam oda a magaslati edzésekért, de úgy érzem, Montrealban kifizetődött, hogy előtte Olaszországban készültünk."

"Ami az olimpiát illeti, mindenképp ott szeretnék lenni. Még mindig én vagyok az egyik legjobb egynapos menő a világon. Furcsának tartom azt a szabályt, hogy az időfutamban induló két versenyzőnek ott kell lennie a mezőnyversenyben is. Én úgy gondolkodom, hogy inkább azt a valakit kéne indítani az egyenkéntin, aki a mezőnyversenyben is értékes. A terv egyébként az, hogy végigmegyek a Touron, de az utolsó néhány nap inkább csak pihenő, hétfőn pedig irány Tokió. Jól viselem az időeltolódást, bár keletre menni mindig nehezebb."

November végén megszületett Greg második gyermeke. Reméli, hogy Roos ugyanolyan jó hatással lesz majd az eredményeire, mint annak idején a most négyéves Fleur volt. 

"Nagyon nyugodt baba és remekül alszik, teljesen más, mint Fleur volt. Természetesen nincs direkt összefüggés az eredményességgel, de egy gyermek születése valahogy új perspektívát ad az embernek, segít megtalálni az egyensúlyt a versenyzés a magánélet között. Ha visszaszámolok kilenc hónapot Roos születésétől, akkor könnyen érthető, miért nem tudtam Bettiollal menni a Flandrián. Teljesen kiürültem" - tette hozzá nevetve.

Trentin szerződtetésével az volt a csapat célja, hogy Van Avermaet és ő erősebbé tegyék egymást az egynaposokon.

"Tavaly egyikünknek sem volt társa a fontos versenyek végjátékában" - mondta Trentin. "Így azonban lesz egy kis mozgásterünk. Én valószínűleg egy kicsit gyorsabb vagyok, mint ő. Tegyük fel, hogy ő támad, a többiek szépen felzárkóznak, de azzal fölvisznek engem is. Ezek után nagyon nehéz már megverni engem. A Quick-Step is sokszor csinálja ezt. De persze fordítva is lehetséges, mert Greg is nagyon gyors a végén."

gregmatteo.jpgFotó: Europress/AFP

Míg Greg egyértelműen saját magát nevezte meg kapitányként, addig Trentin egy kicsit árnyaltabban fogalmazott.

"Greg és én sok mindenről beszélgettünk már, de arról még nem igazán, hogy ki lesz a kapitány. Nincs ebben semmi furcsa, talán csak az újságírók számára. A lényeg, hogy úgy tudunk segíteni egymásnak, hogy nem feltétlenül kell feláldoznunk magunkat. Két kártyánk lesz a pakliban, ennyi."

Kettejük programja eléggé hasonló lesz. Mindketten mennek a valenciai körre, és aztán teljes tavaszt futnak majd. Trentin számára két kérdőjel van, az egyik a Roubaix, ahol sosem érezte jól magát, a másik pedig a Liège. Egy biztos, a fő cél a Sanremo.

"Hat órán keresztül a világ legunalmasabb versenye, viszont az utolsó óra a legizgalmasabb, ami csak létezik."

Viszonylag friss hír, hogy a Poggio talajsüllyedés miatt nem lesz benne a jövő évi útvonalban, bár Matteo azért optimista: "Mi olaszok valahogy majd megoldjuk ezt is. Valószínűleg a verseny előtti este" - tette hozzá nevetve.


Het Nieuwsblad

Hozzászólások