ES Bringa - Van Avermaet: Többre tartok egy nagy győzelmet, mint sok kicsit
Van Avermaet: Többre tartok egy nagy győzelmet, mint sok kicsit
Fotó: Europress/AFP

Van Avermaet: Többre tartok egy nagy győzelmet, mint sok kicsit

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/07 10:21

Ha van arca és igazi sztárja az új CCC csapatnak, akkor valószínűleg ő az.

Háromhetes menő hiányában az olimpiai bajnok Greg Van Avermaet-tól lehet majd várni a minőségi győzelmeket. Ha olyan eredményes tavasz nem is elvárás vele szemben, mint volt a 2017-es, egy-két komoly egynapost mindenféleképp behúzhat. Erre a távozók ellenére is megvan az esélye, hisz a segítő személyzet egész jónak tűnik.

A többi már csak rajta múlik.


Az előző szezon nagy részét bizonytalanságban töltötted, hisz sokáig nem volt aláírt szerződésed. Milyen volt így tekerni?
Elég stresszes, mivel a Tour rajtja előtt már mindenki szeretné biztonságban tudni magát. Én viszont most extra helyzetbe kerültem, hisz nem ismertem a jövőt, nem tudtam lesz-e folytatás. Már a kezdeteknél mondtam Jim Ochowicz-nak, hogy kivárok. Azt mondjuk én sem hittem, hogy ilyen sokáig nem lesz megoldás.

Miért volt ilyen fontos számodra, hogy lojális maradj?
2011-ben igazoltam ide, éveken keresztül támogattak, és megadták nekem az esélyt, hogy kapitány legyek az egynaposokon. Végig korrektek voltak velem. Ezek után nem lehetettem én az első, aki eligazol.

Szomorú vagy, hogy sokan nem hozzád hasonlóan gondolkoztak?
Az fáj, hogy ha egyesek egy picit kivárnak, nagyjából egyben lehetett volna tartani a sort. Hetek kérdése volt az egész. Damiano Caruso, Stefan Kung és Rohan Dennis is elment, ők azért hiányozni fognak. Velük minden más lett volna.

Te mennyire bízol ebben az új projektben?
Teljesen más minden. Új szponzor, új koncepció, új célok. És a lehetőségek is mások. A BMC költségvetését tekintve ott volt az élmezőnyben, most azért ez nem lesz így. Az egynaposokra jó csapatunk van, a háromheteseken viszont mindenki szabad kezet kaphat. Oda nem lesz emberünk. Bár idővel ez is változhat. Jövőre több versenyző szabaddá válik, a keretünkben van még hely, szóval nyilván minden szinten tudunk majd erősíteni.

bettiniphoto_0368296_1_2000px_670.jpg Fotó: twitter

Említetted az egynaposokat. Szerinted oda tényleg kellően erős a keret? Megkapod majd a megfelelő segítséget a többiektől?
Jempy Drucker és Stefan Kung elment, ők nyilván maradhattak volna. De jött Lukasz Wiznioskwi, akitől én nagyon sokat várok, Nathan Van Hooydonck, Gijs Van Hoecke és Guillaume Van Keirsbulck. Plusz maradt Michael Schar és Fran Ventoso. Szerintem ez egy kellően erős csapat.

Állítólag Van Keirsbulck kifejezetten a te kérésedre érkezett.
Én mondtam a vezetőségnek pár nevet, de tényleg ő volt az első helyen. Aztán a sportigazgatók eldöntötték, kit tudunk megszerezni, és kit nem. Guillaume nagyon jó versenyző, kiváló csapatokban tekert, még egész fiatal, de mégis kellően tapasztalt. Tudja mit jelent a komoly egynaposokon tekerni, és ez fontos. A többiekkel meg majd összeszokunk, mert ez is lényeges. Lesz jó pár közös versenyünk az újakkal, akik majd a tavaszi csapatot alkotják.

2017-ben óriási éved volt, tavaly már kevésbé.
Nem mentem rosszul, de valahogy soha nem voltam az igazi. Tetszik nem tetszik, az egynaposokhoz szerencse is kell. Meg jó taktikai érzék, hogy helyes döntést hozz egy pillanat alatt. Ezek mind befolyásolják a végeredményt. Valahol azért tudtam, hogy egy nagy tavasz után nehéz lesz hasonlóan kiemelkedőt hozni.

bettiniphoto_0368299_1_2000px_670.jpg Fotó: twitter
Van rajtad nyomás a CCC részéről?
Tudom mire vagyok képes, és milyen versenyeket lehet esélyem megnyerni. Saját magam részéről van nyomás, nem a csapat irányából. Amely ha a segítő személyzetet nézem, nem is változott. Ez pedig nagy előny.

Jim Ochowicz azt mondta, idén 20 győzelmet vár tőletek. Neked mik lesznek a személyes céljaid?
Én többre tartok egy nagy győzelmet, mint sok kicsit. Szóval azt mondom, legyen egy rangos egynaposom, mert az legutóbb kimaradt.


(Forrás: cyclingnews)
Hozzászólások