ES Bringa - Van Avermaet: "Még nem vagyok kész, kell a Flandria"
Van Avermaet: "Még nem vagyok kész, kell a Flandria"
Fotó: Europress/AFP

Van Avermaet: "Még nem vagyok kész, kell a Flandria"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/04/04 09:31

Az idei szezon még a korábbiaknál is nagyobb felelősséget hozott Greg Van Avermaet számára, hisz egyértelműen ő a CCC csapat első számú embere. Greg azonban mindezt élvezi, de persze úgy, hogy közben a legfontosabb célt, a Flandriát egy pillanatra sem téveszti szem elől.

Mivel még csak egy győzelmet szerzett az idén, azt is még február elején, természetesen nem elégedett magával maximálisan, ugyanakkor úgy érzi, panaszra sincs oka.

"Nincs gondom a formámmal. Nem nyerek sokat, de bízom benne, hogy egy hosszú, sikeres szezon áll még előttem. Az biztos, hogy mindent meg fogok tenni ennek érdekében."

Voltak változások a csapat háza táján, Greg azonban ebből alig érez valamit.

"Olyan, mintha még mindig a BMC-ben tekernék. Persze van egy új szponzorunk, újak a kerékpárjaink és néhány versenyzőnk is, de minden kizárólag a legmagasabb szinten. Nem feltétlenül erre számítottam, hisz csökkent a költségvetésünk, de továbbra is megvan minden, amire csak szükségünk lehet. Úgy érzem, jól döntöttem, hogy maradtam. Örülök, hogy nem hamarkodtam el semmit, amikor kiderült, új szponzor után kell néznünk. Olyan ez a csapat, mintha az otthonom lenne."

"Örülök, hogy enyém a kapitányi szerep a csapatnál, bár van, amikor szeretem ezt megosztani. A klasszikusokon abszolút rendben van, hogy én vagyok az első számú ember, mindig is erre vágytam, és ez önbizalmat ad nekem. Sokszor bizonyítottam már, hogy jól kezelem a nyomást. Más típusú versenyeken azért jobb, ha megoszlik a felelősség, a BMC-nél mindig volt több opciónk. Pont ezért gondolom, hogy jövőre igazolni kellene majd egy jó összetett menőt is."

A karrierjében a 2016-os riói játékok jelentette a fordulópontot. Régóta ott volt már a legjobbak között, de a nagy győzelem még hiányzott. Ekkor jött az olimpiai arany, ami mindent megváltoztatott. 

gva.jpg Fotó: Europress/AFP

"A riói olimpia pályafutásom legfontosabb pillanata. Nagy ajándék volt az élettől, hogy akkor győzni tudtam, hisz egy ott szerzett aranyérem semmi máshoz sem hasonlítható."

A következő szezonban Greg egészen brutális tavaszt ment. Nyert négy rangos egynapost, köztük a Roubaix-t is.

"Nem lettem jobb vagy erősebb, semmi ilyesmi. Mentálisan adott pluszt az olimpiai arany. A győzni akarásomból eltűnt a görcsösség, ami hozta magával a győzelmeket. Persze én alapvetően ilyen vagyok, nem nagyon tudok lazán állni a dolgokhoz, mindig ki akarom hozni magamból a maxot, ami időnként akadályoz, ahelyett, hogy segítene."

Nem tudni, ez a fajta görcsösség ott van-e benne, amikor a Flandrián teker, az azonban tény, hogy bár az elmúlt évekből összesen nem kevesebb mint öt top 5-ös helyezése van, kedvenc versenyét eddig még nem sikerült megnyernie.

"Ez az én hazai versenyem, és ez passzol hozzám a legjobban. Tele van rövid emelkedőkkel, melyeket az esetek többségében jobban bírok, mint a többi klasszikus-menő. A Flandria nem könnyű, hisz robbanékonynak kell lenni ezeken az emelkedőkön, a kockaköveken pedig gyorsnak, amivel azt hiszem, szintén nincs gond nálam. A verseny hosszú, ami szintén fekszik nekem. Tehát elvileg minden stimmel, győznöm azonban eddig még nem sikerült."

gva2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Többször voltam már nagyon közel hozzá. 2014-ben például ketten voltunk elöl, Stijn Vandenbergh és én. Ha tudott volna velem jönni, én nyertem volna. Ha Patrick Lefevere azt mondta volna neki a csapatkocsiból, hogy mindenáron jöjjön velem, próbáljon meg lesprintelni, vagy hosszút nyitni, vagy bármit, tuti én nyertem volna. A sorsod azonban néha nem a te kezedben van, és időnként bizonyos csapatok ellened mennek, vagy az is lehet, hogy balszerencséd van egy adott pillanatban."

"33 éves vagyok, de úgy érzem, még mindig van néhány esélyem. Igenis van még időm nyerni, persze ha nem sikerül, abba sem fogok belebetegedni."

Egyelőre a tavasza, ha nem is extra, azért nem rossz. Az Omloopon második volt, a Strade Bianchén hatodik, a Harelbekén harmadik. Ráadásul van még ideje, hogy bizonyítson.

"Az Omloop és az Amstel közötti időszakban gondolkodom. Nem lehet csak egy versenyt megcélozni. Az is igaz viszont, hogy, ha nem vagy jó a Harelbekén meg a Gent-Wevelgemen, akkor egy héttel később a Flandrián sem leszel az. Persze az a legjobb, ha már az Omloopon győzni tudsz, mert az önbizalmat ad, bár nyilván az sem garancia semmire."

gva3.jpg Fotó: Europress/AFP

Persze a tavasz sem minden, és az év korántsem ér véget áprilisban.

"Egy jó klasszikus szezon nyilván megkönnyíti az év hátralévő részét, de én több vagyok, mint egy egynapos specialista. Ott van a Tour is, ahol bőven lehetnek esélyeim, utána pedig jön a San Sebastian és a világbajnokság."

És hogyan érzi magát a számára legfontosabb versenyek előtt?

"Feszült vagyok, de egy kis idegesség kell, hogy jól tudjak teljesíteni. Kell, hogy éhes legyek a sikerre. Nincs rossz eredménysorom, de én még többet akarok. Kell a Flandria és kell a világbajnoki cím is."


(Forrás: Procycling)

Hozzászólások