ES Bringa - Van Avermaet: "Ha vasárnap én nyerek, lehet, hogy előrukkolok egy újfajta kávéval"
Van Avermaet: "Ha vasárnap én nyerek, lehet, hogy előrukkolok egy újfajta kávéval"
Fotó: Europress/AFP

Van Avermaet: "Ha vasárnap én nyerek, lehet, hogy előrukkolok egy újfajta kávéval"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/27 08:26
Greg Van Avermaet nem az idén futja a legjobb évét, de nyár végére, ősz elejére azért egészen jó formába lendült. A csapata is rettentően erős, úgyhogy mindenképpen fel kell őt írni az esélyesek igen hosszú listájára. A belga sajtó megtalálta őt néhány nem szokványos kérdéssel. Íme.

1. Vannak babonáid a vb reggelén? Megvannak a fix rutinjaid?

Kell a rendszeresség olyan hétköznapi dolgokban, mint a kajálás. Én például mindig tésztát eszek. Nem vagyok babonás, de mindig keresztet vetek a versenyek előtt. És azt mondom magamban: 'Találkozzunk épségben a végén, a többi nem számít.'

2. Melyik az első vb-s emléked?

Johan Museeuw győzelme Luganóban. Nekünk belgáknak az egy fantasztikus verseny volt. Tizenegy voltam, de a mai napig élénken bennem él. Madridra is jól emlékszem, ahol Tom Boonen győzött, ráadásul akkor indultam először világbajnokságon. A fiatalok között mentem a felnőttek versenye előtti napon, azonban rögtön haza kellett utaznunk. Így csak a tévéből láttam, hogy Boonen, akivel két napja még együtt edzettem megnyerte a versenyt. Kár, hogy nem tudtunk még egy napot maradni.

3. Ki a legjobb szobatárs, és mit csinálsz, ha kifogsz egy horkolót?

Dylan Teuns vagy Naesen, de igazából mi belgák mindannyian jól kijövünk egymással. Még akkor is, ha úgymond idegennel kerülünk össze, mint régebben én és Jasper Stuyven. Egyszer, még fiatal profiként Leif Hoste volt a szobatársam, aki iszonyatosan hangosan horkolt. Ma egy ilyen helyzetben már megtehetném, hogy másik szobatársat kérek, akkor azonban ilyesmi még szóba sem jöhetett.

gva2.jpg Fotó: Europress/AFP

4. Szeretnéd, ha a lányod, Fleur egy nap világbajnok lenne valamiben?  

Igen, remélem, viszi majd valamire a sportban. A feleségem és én is odavagyunk a sportokért. Nem kell, hogy kerékpáros legyen, de bízom benne, hogy talál magának egy sportágat, amelyben fel tud majd építeni egy karriert. De persze a dolog az ő döntése lesz. 

5. Ha nem kerékpáros lettél volna, melyik másik sportágban akartál volna világbajnok lenni?

Fociban mindenképp. Méghozzá kapusként. Ez a poszt nagyon fontos, különleges felelősséggel bír. Fizikálisan nem lettem volna alkalmas, de ettől még izgatott volna a dolog. A foci nagy szenvedélyem, mindig is az lesz. A Waasland Beveren különleges helyet foglal el a szívemben, mert náluk játszottam is. A mai napig követem az eredményeiket, igaz többnyire nem túl jó híreket olvasok róluk.

6. Ha nem belga lennél, melyik országnak tekernél szívesen a vb-n?

Igazi belga vagyok. Így aztán a legszebb mezt választanám. Vagy az ausztrálokét, vagy a britekét. Ezek mutatnak a legjobban.

7. Elmész Philippe Gilbert partijára, ha ő nyeri a vb-t?

Persze. Rossz lenne a szállodában maradni. Ha az ember maga is nyerni szeretett volna, akkor nyilván kettős érzésekkel érkezik egy ilyen buliba. De, ha már nem én, akkor legalább egy belga nyerjen. Egyébként átéltem már ezt Gilbert-rel Valkenburgban, és utána jó volt a buli.

gva3.jpg Fotó: Europress/AFP

8. Ha a vb napjára kaphatnál egy extra képességet, mi lenne az?

Hogy gyorsabban tudjak sprintelni, hogy egy igazi top sprinter legyek. Persze ennek megvolna a maga ára az emelkedőkön. De a lényeg, hogy szeretnék egy kicsit gyorsabb lenni a végén.

9. Ha kivehetnél valakit a mezőnyből, ki volna az?

Mathieu van der Poel. Nem sprinteltem még ellene, de egészen lenyűgöző, ahogy csinálja. 

10. Ha a belgákat most nem számoljuk, kinek a győzelmének tudnál örülni?

Julian Alaphilippe vagy Mathieu van der Poel. Ők nyújtották a leginkább extrát a szezonban, megérdemelnék. Az mindig szép, ha egy igazi top versenyző nyeri a vb-t.

11. Mennyi lesz a testzsír százalékod a verseny napján?

Mérem magam az utolsó napokban, érdekes látni, hogy változnak a számok. Főleg, mert ugye Kanada miatt bekavar a jetlag is. Nincs egyébként kitűzött célom erre, érzem én magamon, mikor vagyok top formában. Egyébként minél soványabb vagyok, annál rosszabbul teljesítek.

12. Felhívod majd a feleséged vasárnap reggel? Vagy valaki mást?

Általában nem. Nincs rá szükségem. De mindig küldök üzenetet. Néha Fleur odajön a telefonhoz, de a verseny napján azt szeretem, ha már nem zavar senki.

gva4.jpg Fotó: Europress/AFP

13. Ha nyersz vasárnap, előrukkolsz majd egy újfajta kávéval?

Van már egy Arany verzió, az természetesen brazil kávé. Van a Roubaix, ami mexikói, és van ugye a Puncheur, ami néhány havonta változik. Egy negyedik fajtával még bővíthető volna a lista. Majd gondolkodom rajta.

+1. Hajlandó lennél egy évig lemondani a szexről azért, hogy viselhesd a szivárványszínű trikót?

Á, dehogyis. Max stikában nyomnánk.


nieuwsblad.be

Hozzászólások