ES Bringa - Van ami változatlan: ilyen a Quick-Step dominancia
Van ami változatlan: ilyen a Quick-Step dominancia
Fotó: Europress/AFP

Van ami változatlan: ilyen a Quick-Step dominancia

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/10/23 10:56
Tegnap Enric Mas összetett győzelmével véget ért a Tour of Guangxi, vagyis befejeződött a 2019-es World Tour szezon. De van ami nem változott. Ilyen a Quick-Step dominancia, és a rengeteg győzelem Patrick Lefevere csapatától. 

Bár a tavalyi 73-as rekord nem lett meg, de az idei hatvannyolc sem kevés, ráadásul a minőséggel megint nem volt baj. Tavasszal az Omloop, a Strade Bianche, az E3, a Sanremo és a Roubaix is az övék lett, a Tour de France-on Julian Alaphilippe (!) 14 napon keresztül viselte a sárga trikót (és nyert mellé 2 szakaszt), Remco Evenepoel a San Sebastiant tette sokáig emlékezetessé, a Vueltán pedig három különböző versenyzővel, összesen öt győzelmük volt.

Mivel véget ért a szezon, érdemes gyorsan körülnézni, kik is voltak a legjobbak. 


A legtöbb győzelem (TTT és trikók nélkül)  

1. Dylan Groenewegen 15
2. Sam Bennett 13 
3. Pascal Ackermann és Primoz Roglic 13-13

Groenewegen lett a 2019-es idény legeredményesebb versenyzője, 15 győzelemmel zárt, amiből hármat szerzett a WT-ben. A számára legfontosabb versenyen (Tour), egy sprintet nyert, igaz nem szabad elfelejteni, hogy bukott az első szakaszon. A második helyen záró Bennettnél viszont 13/11 a mérleg, ami annak ellenére is szép, hogy ebből kettő jött a török körön. A legjobb négy között három sprintert találunk, amiben semmi meglepő nincs.

Top 3 - a World Tour pontok alapján

1. Primoz Roglic
2. Julian Alaphilippe
3. Jakob Fuglsang

UAE Tour, Tirreno, Romandia majd harmadik hely a Girón, két időfutam győzelemmel. Roglic elképesztően kezdte az évet, és az ősze is erősre sikerült. Rápihent a Vueltára, ahol teljesen megérdemelten nyerte az összetettet. Talán mondani sem kell, ott is ment egy hatalmas egyenkéntit. Ezt követően olyat tett, amit eddigi profi pályafutása során még soha: két egynapost nyert Olaszországban.

A legeredményesebb csapatok

1. Deceuninck-Quick Step 68
2. Jumbo-Visma 51
3. Bora-Hansgrohe 47

Van ami állandó, ez pedig a Quick-Step rengeteg győzelme. Tudjuk, hogy számukra a tavaszi egynaposok a legfontosabbak, de már tavaly, és idén is nagyot mentek a háromheteseken. A Girón ugyan nem nyertek, de Alaphilippe kiváló Tourt futott (14 napig volt nála a sárga), az évet összesen 8 GT-szakaszgyőzelemmel zárták. A második helyen záró Jumbo szintén ennyivel zárt, csak ők Roglic két dobogóját, és Kruijswijk Tour harmadik helyét is fel tudják mutatni.

000_1IC3F5.jpg Fotó: Europress/AFP

A legkevesebb győzelem 

1. Katusha 5
2. CCC 6
3. Dimension Data 7

Itt nincs nagy meglepetés, akárcsak 2018-ban, megint a (megszűnő) Katusha zárt a legkevesebb győzelemmel. Idén egyszer (Giro), tavaly kétszer nyertek a WT-ben, ráadásként egyik komolyabb többnaposon sem voltak tényezők. Nem mintha az egynaposokon nagyot mentek volna, bár Politt legalább második volt Gilbert mögött a Roubaix-n.

A legeredményesebb országok

1. Szlovénia
2. Belgium és Olaszország
3. Hollandia

Nyilván Roglic miatt, de csak 20 győzelemmel zártak a szlovénok. Az amúgy legtöbb WT-ponttal záró belgák 19 sikeréből hatot a Gilbert-Van Aert kettős hozott, az olaszok pedig természetesen Viviani miatt vannak egészen elől a listán. A hollandoknál Groenewegen és Jakobsen szállította a sprinteket, és előrébb is állhatnának, csak hát Mathieu Van der Poel legtöbb győzelme ugye nem World Tour versenyen jött össze.

Hozzászólások