ES Bringa - Van Aert: "Ha a vírus megengedi, teljes gázzal nyomjuk le ezt a három hónapot"
Van Aert: "Ha a vírus megengedi, teljes gázzal nyomjuk le ezt a három hónapot"
Fotó: Europress/AFP

Van Aert: "Ha a vírus megengedi, teljes gázzal nyomjuk le ezt a három hónapot"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/07/29 15:34
A Jumbo versenyzője kifejezetten örül, hogy az elmaradt olasz egynaposokkal kezdődik újra a szezon, hiszen így rögtön számára kedvező versenyeken bizonyíthat. A belga sztár teljes gázon tervezi végignyomni a következő hónapokat, de úgy készül, hogy minden verseny az utolsó is lehet.


Nem kérdés, minden versenyző alig várja, hogy szombaton hosszú szünetet követően végre igazán újrainduljon a szezon, azonban alighanem a mezőnyben kevesen örülnek annyira, hogy az új naptár első World Tour verseny a Starde Bianche lesz, mint Wout Van Aert. A korábban cyclo-crossban is sztárnak számító fiatal belga erősségeihez ugyanis tökéletesen passzolnak a Siena körüli poros utak és emelkedők, nem véletlen, hogy az első két indulása alkalmával egyaránt a dobogón zárta a versenyt.

"A varázslatos környezet elkápráztat, már a tv-ben nézve is mindig libabőrös voltam a látványtól, ez az érzés pedig elindulva a versenyen sem változott. Persze sokat dobott a varázson az is, hogy már a debütálásomon harmadik lettem.:)"

Erről az emlékezetes 2018-as versenyről sokaknak eszébe juthat a pillanat, amikor a saras utakkal való küzdelemtől teljesen kimerült Van Aert az utolsó, befutóhoz vezető emelkedőn annyira elkészült az erejével, hogy konkrétan leborult a bringájáról. Az emlék a belga versenyző fejében is élénken él:

"A mai napig nem felejtettem el. Az a pillanat, együtt a dobogós helyemmel alapozta meg a szeretetemet eziránt a verseny iránt. Természetesen az sem árt, hogy a verseny tökéletesen passzol a képességeimhez. Leszámítva az utolsó emelkedőt, ami mondjuk nem elhanyagolható részlet..."

"Szeretem a poros szektorokat, a technikás szakaszok kedveznek nekem. Az emelkedők nem túl hosszúak. Egy olyan domb, mint a La Redoute (Belgiumban, a Liége útvonalában - a szerk) például öt perc mászás, ott esélyem sincs a 10 kiloval könnyebbekkel szemben. A Stradén erővel és technikával sok mindent kompenzálhatsz, a támadó versenyzés pedig kifizetődik, ezt szeretem."

"Aztán persze jön az utolsó emelkedő a Via Santa Caterinán, huh. Akárhányszor olyan versenyzőkkel érkezem Sienába, mint Valverde, Fuglsang vagy Alaphilippe, mindig látszik a különbség."

Az esélyek viszont könnyen felborulhatnak a hétvégén, hiszen a versenyzők egy nagyon hosszú szünetet követően ugranak fejest az ismeretlenbe a formájukat illetően: 

"Mindannyian támpont nélkül vágunk majd bele szombaton, de én nem félek ettől. Tavaly a Dauphinen kiderült, hogy jól reagálok a magaslati edzőtábor utáni versenyzésre, ez most önbizalmat ad. Teunissennel szerdán autózunk Tignes-ből a helyszínre, rendesen be akarjuk járni az útvonalat előtte."

A Strade Bianche persze nem az egyetlen cél lesz Van Aert számára az ősszel, a zsúfolt naptár tele van fontos versenyekkel a belga számára:

"Ha a koronavírus megengedi, teljes gázzal nyomjuk le ezt a három hónapot. A célom egyértelmű: az első naptól jó formában lenni és kihúzni ezt addig, amíg lehet. A jelenlegi helyzetben jobb addig megragadni az alkalmat, amíg van rá esély."

van-aert-sanremo.jpgFotó: Europress/AFP

"Emlékszem az edzőm szavaira, amikor az Omloop előtt Tenerifén edzőtáboroztunk az év elején. Azt mondta, jobb ha most leszek jó, mert nem tudhatom, mi lesz a következő hetekben. Akkor ezt viccesnek gondoltam, de alig egy héttel később Európa karantén alatt volt. Szóval megpróbálunk most kitűnni, mind a Stradén, mind a Sanremón.

Utóbbi versenyre Van Aert szintén nagy várakozással készül, hiszen képességei egy kisebb csoportos sprintben is esélyt adhatnak neki. Bár az idei útvonal valamelyest más lesz a megszokottnál, a belga tavalyi 6. helye bizakodásra ad okot számára: 

"Tavaly simán túléltem a Poggiót és 6. lettem a sprintben. Azóta nagyobb önbizalmam is van a hajrákkal kapcsolatban. Ugyanakkor... sokan gondolták előttem is az első szereplésük után, hogy megnyerhetik a Sanremót, de nem sikerült nekik. Szóval nem szabad túl elbizakodottnak lennem."


Wielerflits.nl

Hozzászólások