ES Bringa - Wout van Aert: "A csapattársaim is tudják, hogy Evenepoellal lassan számolni kell a háromheteseken" 
Wout van Aert: "A csapattársaim is tudják, hogy Evenepoellal lassan számolni kell a háromheteseken"
Fotó: Twitter

Wout van Aert: "A csapattársaim is tudják, hogy Evenepoellal lassan számolni kell a háromheteseken" 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/11/23 10:52
Idén mindkét belga versenyző szenzációs szezont futott, jövőre pedig akár többször is összecsaphatnak. Emellett viszont az olimpián csapattársak lesznek, egy friss interjúban erről, egymásról és a súlyos bukásokból való felépülésről is kérdezték a két sztárt.

Mit gondoltok, mi volt a másikatok legnagyobb teljesítménye az idei szezonban?

Remco Evenepoel (E): Huh, Wout esetében nem egyszerű a választás. A teljes fejlődését lenyűgözőnek találom, ahogy hegymenetben olyan versenyzőket ver meg, mint Bernal. A legjobb teljesítménye viszont szerintem a Strade Bianche megnyerése volt. Akkor én Burgosban versenyeztem, a szakasz után az utolsó 20 kilométert láttam a buszon, szinte a teljes szóló támadását. Nagyon erőteljes volt. Egyetértesz?

Wout van Aert: (WvA): Igen, számomra is a Strade és a Sanremo maradt a legkülönlegesebb. Főleg, mivel előtte olyan sokáig nem versenyeztünk, mindenki tele volt kérdésekkel. Ilyen korán nyerni két nagyot tényleg különleges volt. 

És neked Wout, mi volt a kedvenc Remco-pillanatod?

WvA: Szerintem a hosszú szökése a Lengyel körön lenyűgöző volt. Nem is tudom pontosan milyen hosszú (nevet). A korábbi győzelmeinél mindig ugyanolyan hozzászólások jöttek: ez nem is a World Tour, különben is, ez vagy az ott sem volt. Aztán egy ilyen erős mezőnyt elvert Lengyelországban, pont ahogy kell. 

E: Teljesítményben ez valóban kiemelkedik. Ráadásul ott volt korábban Jakobsen bukása, ami még érzelmesebbé és szebbé tette ezt a sikert. Épp előző nap mondták nekünk, hogy javul az állapota, az egész még különlegesebbé tette a helyzetet.

evenepoel-lengyel-kor.jpgFotó: Twitter

Wout, ha a csapatnál leültök az asztalhoz, gyakran előkerül Remco neve?

WvA: Igen, sokszor hozzuk szóba, az összetett menők a csapatnál tudják, hogy lassan számolni kell vele.

E: Persze mi is gyakran emlegetjük Woutot. Már a Sanremo után tudtuk, hogy klasszis teljesítményre képes, hiszen mind tudjuk, milyen kemények Alaphilippe támadásai. Utána viszont még egyet lépett előre. A Touron hirtelen együtt ment fel a hegyre a legjobbakkal, az asztalnál pedig minden este azt mondtuk, másnap kipukkad, de sose aztán persze sose tette (nevet). 

WvA: Sokszor megkapom a kérdést, hogy milyen ember Remco. Azt hiszik, belgaként van valami különleges rálátásom, pedig nem. Alig ismerem jobban, mint ők. 

Nemrég mindketten átestetek egy horrorsérülésen, ez a közös tapasztalat nem hozott közelebb titeket egymáshoz?

WvA: Amikor Remco balesete megtörtént, azonnal küldtem neki egy SMS-t, hogy erőt kívánjak. Nem vagyunk olyan közeli kapcsolatban, hogy felhívjam, de ez volt a minimum. Érdekes, hogy ugyanazzal a fizikoterapeutával csinálja a rehabilitációt, akivel én is dolgoztam. Mindig, amikor találkozom vele, megkérdezem, hogy van Remco.

E: Emiatt előbújik belőlem a tipikus versenyzői ösztön... rögtön ha bármilyen gyakorlat nem megy, megkérdezem, hogy Wout ezt csinálta-e és neki sikerült-e? (Nevet.) Mivel ő ilyen jól felépült ugyanitt, van értelme az összehasonlításnak. 

Wout, korábban azt mondtad, hogy a Touron elszenvedett bukásod mentális trauma is volt.

WvA: A baleset után akkor is féltem, ha csak néztem a bringát. A yorkshire-i vb az esővel és a sok éles kanyarral megijesztett. Keményen dolgoztam a mentális edzőmmel ezen.

E: Nálam ez nem probléma. Simán néztem versenyeket és bringára ülve is minden egyből a  megszokott volt. Most Spanyolországban tekerve sem félek a lejtmenetekben, ugyanúgy veszem a kanyarokat, mint eddig. 

evenepoel-lombardia-bukas.jpgFotó: Europress/AFP

Wout, egy másik interjúban említetted, hogy EMDR terápiát használtál az esésed feldolgozásához, mi is ez pontosan?

WvA: A technika lényege, hogy úgy beszélsz az esetről, hogy közben mozgatod a szemed. A pontos részletekről mást kellene kérdezni, de a lényeg, hogy az agy elülső lebenyében tárolod ezeket az emlékeket. Ez nem hókuszpókusz. Nyilván nem felejted el tőle a balesetet, de elveszi a trauma élét.

E: Az én szerencsém, hogy teljesen kiesett az esésem, konkrétan nem emlékszem. Persze leültem a csapatpszichológussal beszélgetni, ő adott tippeket, hogyan dolgozzam föl könnyebben. 

Láttad a felvételt a bukásról?

E: Milliószor mutatták a hírekben, nem tudtam ignorálni. Ami frusztrál, hogy nem tudtam elkerülni a falat. A bringám nem ért hozzá, de a lábam igen, az egész 3-4 centiméteren múlott. Kicsit ezért vagyok dühös magamra. 

Jövőre mindketten sokat tekertek majd válogatott színekben, a Tokiói olimpia mindkettőtöknek nagy cél lehet. 

WvA: Valóban ott van a listámon. Az olimpia megragadja az ember fantáziáját, ez az egyetlen időszaka az évnek, amikor minden sportot követek. Két hét a tévé előtt (nevet). 

E: Nem csodálatos amit Greg (van Avermaet) elért Rióban? Számomra ott van az olimpiai hőseim között, Usain Bolt mellett. 

van-aert-vb-tt.jpgFotó: Europress/AFP

Mennyire vagytok képben az időfutam pályával kapcsolatban? Keménynek ígérkezik, nem olyan, mint amit a világbajnok Gannára szabtak.

E: Argentínában (az év elején a San Juanon - a ford.) beszélgettem erről Machej Bodnárral, aki tavaly már részt vett a tesztversenyen. Ő azt mondja, kevésbé kemény, mint a szintrajz alapján tűnik. Viszont minden méter szintemelkedés a könnyebb versenyzőknek kedvez. Persze Ganna lesz az elsőszámú rivális, rajta kívül aligha kell másra koncentrálunk. 

WvA: De a kemény pálya tényleg nem kedvez neki? A Girón a hosszú időfutamot is megnyerte. Ott is volt egy meredek emelkedő, amit gyorsabban mászott meg, mint az összetett esélyesek. Nem mondhatjuk, hogy nincs esélye, ha nehéz a pálya. 

Sok szó esik a Tour-olimpia kombinációról, de ez nehezen tűnik megvalósíthatónak.

WvA: Pár nap alatt regenerálódni a Tour után amúgy is nehéz, itt meg utazni is kéne Tokióba. Ez komoly szervezést igényel majd. Még nem beszéltünk a programomról a csapattal, de mérlegelem a lehetőségeimet. Szeretném megcsinálni a Tour-olimpia kettőst, de ez nem egy könnyű párosítás. Főleg, hogy utána ősszel még vb is lesz Belgiumban. 

Te is a Tour után mennél az olimpiára, Remco?

E: Ezt még meg kell beszélnünk. Nagy lépés lenne a Tour első háromhetesnek és jövőre már tényleg szeretnék bemutatkozni egy nagy körön (nevet). Jelenleg úgy gondolom, valószínűbb, hogy nem a Touron indulok majd.

Az országúton csapattársak, az időfutamon riválisok lesztek, ez a terv Tokióban?

E: Válogatottként kell dolgozunk, minden létező módon segítve egymást. Két éremmel az időfutamon nem lenne mindenki boldog?

WvA: Egyetértek Remcoval, a bringa manapság igazi csapatsport. Mondtam már korábban: ha tökéletes formában lesz, a mezőnyverseny nálam is jobban fekszik neki. Ebben az esetben örömmel segítek neki érmet szerezni. Az időfutam más tészta. A felkészülésben mindenben segítjük egymást, a rajt után viszont már mindenki magáért megy (nevet). Ott egyáltalán nem kell magad más valaki miatt visszafognod.

van-aert-tour-tt.jpgFotó: Europress/AFP

Furcsa, hogy korábban nagyon keveset tekertetek egymás ellen. 2021-ben több csatára számíthatunk köztetek?

WvA: Igaz, hogy nem gyakran futottunk össze. Mondjuk Remco sem túl hosszú ideje versenyez (nevet). Jövőre sem lesz hasonló programunk, én a kockaköves egynaposokra koncentrálok, Remco pedig a nehezebbekre, szóval elkerüljük egymást.

Zárásaként: ha azt nézzük, hogy a Quick-Step inkább az egynapos versenyek csapata, míg a Jumbo a háromhetesekre koncentrál, nem lennétek jobb versenyzők, ha csapatot cserélnétek?

WvA: Nem jó ötlet. Az egész nem arról szól, hogyan látsz kívülről egy csapatot, hanem hogyan érzed magad a tagjaként. Ez pedig mindkettőnk számára rendben van. Mi rámegyünk a háromhetesekre, de a klasszikusok sem másodlagosak. Szóval jó helyen vagyok, nem kéne a váltás.

E: Pedig a hegyi vonatomban mindig lesz helyed Wout, tárt karokkal várlak. :))))


Het Nieuwsblad

Hozzászólások