ES Bringa - Van Aert: „Egy centi pont elég volt”
Van Aert: „Egy centi pont elég volt”
Fotó: Europress/AFP

Van Aert: „Egy centi pont elég volt”

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/15 21:47

Van Aert Tour-újoncként szakaszgyőzelmet ünnepelhetett, Julian Alaphilippe megőrizte a sárga trikót a pihenőnap előtt és Geraint Thomas is felzárkózott az összetettben a 10. etapon – mégis mindenki egy másik főszereplőről, az oldalszélről beszél. Lássuk, mit mondtak a versenyzők a célbeérkezés után.

 

Wout van Aert (Jumbo-Visma)

"Nem hiszem el, hogy ezt a sok villámgyors srácot le tudtam győzni a sprintben. Éreztem az első tíz nap alatt, mekkora verseny is ez, de első kísérletre nyerni… Wow! A vége elég idegölő volt, sikerült elől maradnom és tartottuk Stevie (Kruijswijk – a szerk.) jó pozícióját. Sajnos, Dylan Groenewegen nem volt az élcsoportban, így én mehettem az első helyért. Az első alkalom után megtanultam, hogy korán kell robbantani, így 250 méterrel a cél előtt indítottam. Közel volt Viviani, de egy centiméter elég volt. Ez a negyedik szakaszgyőzelmünk a csapatidőfutam mellett, három különböző emberrel, szerintem ez mindent elmond a csapatunkról.” 

Viviani centikkel maradt le, avagy van Aert centikkel győzött |Viviani centikkel maradt le, avagy van Aert centikkel győzött | Fotó: Europress/AFP

Elia Viviani (Deceuninck-QuickStep)

"Nagyon nem örültem a szélnek, mert jó esélyem volt a szakaszgyőzelemre. Fej-fej melletti sprint volt, de az utolsó harminc méteren teljesen besavasodtam. Az elsődleges célunk az volt, hogy megőrizzük Alaphilippe előnyét. A kissé emelkedős befutó? Nem lehet mindig sík sprint, ezeken is oda kell tenni magunkat. Odatettem én is a végén, de volt valaki, aki jobb volt nálam.”

Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep)

"Nem terveztük, hogy megszakítjuk a mezőnyt. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű a vége, így mindent beleadtunk a csapattal Vivianiért, és nem is hibáztunk. Sajnos, így sem sikerült a szakaszt megnyerni, Viviani csalódott is volt, de tényleg mindent megtettünk érte. Talán nem veszítette el a Tourt ma Pinot, Porte és Fuglsang sem, de sosem jó időhátrányt összeszedni. Szép napot töltöttem el a sárga trikóban, de jó lesz holnap pihenni. A célom továbbra sem változott, innentől kezdve minden bónusz.”

 Alaphilippe marad sárga trikóban a pihenőnapon |Alaphilippe marad sárga trikóban a pihenőnapon | Fotó: Europress/AFP

 Geraint Thomas (Ineos)

"Végül jóra fordult a nap, nem is várhattam volna jobbat. Mentünk mi is előre, aztán az Education First, majd a Quickstep, nagyon oda kellett figyelnünk és készen állnunk mindenre. Jól dolgoztunk, tudtuk, mikor kell megindulni, figyeltünk a szélre, a többi csapattal együtt dolgoztunk. A mi szempontunkból szerencsés, de nem panaszkodhatunk, hogy riválisaink helyezkedési hibáikból összeszedtek másfél perc hátrányt.”

Nairo Quintana (Movistar)

"Nagyon balszerencsések voltunk Mikel Landa bukásával, de utána azon voltunk, hogy behozzuk riválisainkkal szemben az elvesztett időt. Nem tudom, hogyan történt a bukás, elől mentem, így nem láthattam. Csak annyit vettem észre hirtelen, hogy történt vele valami. Rendkívül szeles szakasz volt, remélem, továbbra is ilyen jól dolgozik majd a csapat.”

000_1IS6MY.jpg Fotó: Europress/AFP

Warren Barguil (Arkea-Samsic)

"Sajnálom Landa bukását. Elvesztettem az egyensúlyomat, miután összeért a kerekünk Juliannal, aztán a bal oldalról érkező Mikelhez hozzáértem. Minden nagyon gyorsan történt, de nem szándékosan tettem. Nekem szerencsém volt, hogy nem estem el, neki sajnos nem, de remélem, jól van.”

Mikel Landa (Movistar)

"Sokként ért az ütközés. Egyik pillanatban a biciklimen voltam, a másikban pedig a földön, körülvéve nézőkkel. Szerencsére nem sérültem meg, épségben tudtam folytatni, a csapattársaim pedig rengeteget segítettek ebben a nehéz helyzetben.

Richie Porte (Trek-Segafredo)

"Nagyon csalódott vagyok, de a verseny megy tovább. Hogy őszinte legyek, csak az erőn múlott. Nem jól reagáltam a nagy szélre. Sok összetett esélyessel eveztünk egy hajóban, úgyhogy most nekünk kell alkotni valamit, de sok kemény szakasz vár még ránk.”

tour_stage-10-.jpg Fotó: Europress/AFP

Marc Madiot (csapatmenedzser, Groupama-FDJ)

"Ez így nagy csapás számunka. Hirtelen a huszadikról a hatvanadik helyre csúsztunk vissza a szakasz alatt, mikor rosszul vettünk egy körforgalmat. Thibaut Pinot szerint addig minden rendben volt. Most nagyon csalódott, mert óriásit küzdött, de ez jó jel, mert azt mutatja, hogy saját maga szerint is többre képes. Nincs még vége a Tournak, hiszen csak most kezdtük el.”

Dan Martin (UAE Team Emirates)

"Az egész szakasz nagyon stresszes és kaotikus volt, hatalmas volt az oldalszél… Az utolsó 70-80, de talán 90 kilométeren, amikor ebben a szélben először támadott az EF, akkor mindenki nagyon ideges lett. Végig nagyon kellett koncentrálni, és próbálni az első húszban maradni. Mentálisan megterhelő, de kifizetődött.”

 


Forrás: cyclingnews.com, Cadena COPE, velonews.com, oasport.it, Twitter
Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások