ES Bringa - Van Aert, aki nemrég még azt sem tudta miről szól az országút, most meg szakaszt nyert a Touron
Van Aert, aki nemrég még azt sem tudta miről szól az országút, most meg szakaszt nyert a Touron
Fotó: Europress/AFP

Van Aert, aki nemrég még azt sem tudta miről szól az országút, most meg szakaszt nyert a Touron

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/17 09:16
"Épp csak ki nem ugrottam a hajóból örömömben."

Ezt mondta Sarah De Bie, Wout van Aert felesége, aki Szardínián, épp egy hajón töltötte a hétfő délutánt, és ott izgulta ki férje győzelmét. Nézzük, hogyan élte meg a család, valamint a csapatfőnök és az egyik legfőbb rivális Wout első sikerét a Touron.

"Az volt a célja, hogy a hétvégén belekerüljön valamelyik szökésbe, de ez sajnos nem jött össze" - mesélte Sarah. "Az előző nap minden rendben volt Dylan Groenewegennel, úgyhogy, gondoltam, oké, semmi extra, ezúttal is biztos a szokásos tervek szerint mennek majd a dolgok." 

"Így aztán hétfőn a barátaimmal, akikkel együtt nyaraltam, kibéreltünk egy hajót. Délután négyig nyugi volt. Ekkor jött a hír, hogy Dylan egy hátsó csoportban van, és Wout fog sprintelni. Szerencsére vittünk egy laptopot magunkkal, így tudtam követni a verseny végét." 

"Még jó, hogy a tengeren voltunk, mert az utolsó 100 méteren úgy üvöltöttem, mint egy eszelős. Épp, hogy csak ki nem ugrottam a hajóból örömömben."

Úgy tűnt tehát, hogy Sarah megússza szárazon, ám, amikor Wout felhívta, a dolog sokkal nehezebb volt, ugyanis teljesen érthető módon elöntötték az érzelmek. 

wva0.jpg Fotó: Europress/AFP

"Tiszta őrület, ami az idén történik. Alig várom, hogy hazamenjek és elmeséljek mindent a kutyánknak, Liónak. Csütörtökön majd Wouthoz repülök, de most iszom egy csomó proseccót, ja és egy kis bodzalikőrt. Csak, mert finom, és segít egy kicsit lehiggadni. Muszáj, mert ez a 'kis ember' jó sok stresszt okoz nekem mostanában."

Wout szülei, Henk van Aert és Yvonne Boeckx a világért sem hagyták volna ki fiuk első szakaszait a Touron, ám, amikor a győzelmét szerezte, nem voltak otthon, Yvonne édesanyját látogatták meg. Ott követték az eseményeket.

"Nem akartunk hinni a szemünknek és leordítottuk a nyugdíjas otthon tetejét, annyira boldogok voltunk." 

"Az otthonban is nézik amúgy a Tourt, de most megtudták mit is jelent valójában egy győzelem. Azonnal bontottunk egy üveg italt. Aztán, amikor Wout felhívott minket este hét körül, ugyanezt megtettük. Az ilyen pillanatokat igenis meg kell ünnepelni."

"Sajnálom, hogy nem volt együtt a család, de erre ki számított? Hogy a fiamat idézzem, 'Mégis ki gondolta volna ezt a belga cyclocross bajnokságon szerzett második hely után?' "

wva.jpg Fotó: Twitter

"Már a Dauphinén is jól ment, és látszott, hogy készen áll a Tourra" - mondta a rivális Mathieu van der Poel. "A múlt héten ezt megerősítette, hétfőn pedig végképp bebizonyította. Már többször volt közel a győzelemhez, úgyhogy az, hogy most összejött, egyáltalán nem lep meg. Ahogy a körülmények alakultak, ezt a versenyt tulajdonképpen neki írták."

"Nem gondoltuk volna, hogy mindez lehetséges" - mondta Nico Verhoeven, a Jumbo-Visma csapatfőnöke. "Az még nem volt reális, hogy néhány hónappal ezelőtt Tom Boonenhez hasonlították, de most már az. Aki legyőzi egy sprintben Vivianit egy az egyben, az igenis nagy ember. És ez még csak az első teljes szezonja itt." 

"Egy éve ilyenkor szinte még azt sem tudta, mi az az országút, most meg sprintbefutót nyer a legnagyobbak ellen. Mi ez, ha nem hihetetlen?"

"Ami nagyon nagy dolog, hogy borzasztó sokat tanult a májusi magaslati edzőtáborból, ahol ott volt Steven Kruijswijk. Figyelte ahogy edzett, ahogy evett, ahogy pihent. Aztán jött a Dauphiné, belga bajnok lett időfutamban, dobogós a mezőnyversenyben. Iszonyú rövid idő alatt lépett rengeteget előre. És ki tudja megmondani, hol a vége? Annyi tehetség van ebben a fiúban, hogy azt fel sem tudjuk fogni."

wva2.jpg Fotó: Het Nieuwsblad

"Három dolog miatt hoztuk el a Tourra. Extra motornak a csapat-időfutamra, Kruijswijk segítőjének a hegyekbe és Dylan felvezető vonatába" - folytatta Verhoeven. "Erre úgy nyert szakaszt a többi sprinter előtt, hogy ő sokkal többet dolgozott náluk az elmúlt tíz napban."

"Szerdán visszatér az eredeti szerepébe, és Dylant segíti majd a sprintben, higgyék el, Wout ezt szívesen meg fogja tenni érte. És, hogy mi lesz pénteken? Ki tudja, talán Pauban is lehet majd esélye az egyenkéntin. De nem nézünk még ennyire előre. Kiélvezzük még egy kicsit ezt a győzelmet."


(Forrás: Het Nieuwsblad)

Hozzászólások