Valverde: Az eltiltásom? Mindenki úgy ítél meg, ahogy akar

shadow

Kevesen, de voltak, akik nem tudtak örülni Alejandro Valverde világbajnoki címének.

A britek (a britek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) elővették a spanyol versenyző korábbi kétéves eltiltását, és rögtön fel is kérdezték a múltról. Erre Valverde az AS-nak adott nyilatkozatában csak annyit mondott: "Soha nem produkáltam pozitív tesztet."

Ez a mondat mindamellett, hogy igaz, nyilván messzire vezet. Hagyjuk is a múltat, bár azért tegyük hozzá, hogy Valverde megjegyezte: "Mindenki úgy ítél meg, ahogy akar."

Az biztos, hogy Valverde az eltiltása előtt szállította az eredményeket, és a "visszatérése" után sem állt le. Az öt Fléche Wallonne-győzelméből (!) négyet szerzett a "visszatérését" követően, a LBL esetében pedig 4/2 a mérleg. 

"Mindent megtettem azért, hogy bebizonyítsam, nem csak az eltiltás előtt tudtam versenyeket nyerni."

Valverde - aki szinte biztosan a kolumbiai körversenyen indítja a következő évet - most 122 győzelemnél jár. Ez tényleg egy félelmetes szám. Hisz két éve ugye kiesett. Kiheverte a 2017-es Touron szerzett térdkalács törését, és Innsbruckban úgy lett világbajnok, hogy pár nappal a Vuelta vége előtt még volt esélye a piros trikóra.

043_05446433.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nagy szerencsém volt ezzel a sérüléssel, vannak barátaim, akik hasonló problémák után, kis túlzással nem tudnak többet tekerni. Én kiváló kezekbe kerültem, szerintem ez volt az alap. Gyors és szakszerű műtét, kiváló rehabilitáció profi gyógytornászokkal. És persze a családom. Ők is rengeteget segítettek."

A kérdés akkor is ott motoszkál mindenkiben, hogy képes 38 évesen ilyen szinten tekerni? 

"Évről évre azt veszem észre, hogy erősebb vagyok. Az elmúlt három évben minden télen azt mondtam magamnak, hogy ezt most már tényleg nem lehet felülmúlni. és sikerül. A szezon végén már alig várom a pihenést, de amikor pár napig nem tekerek, elkezd hiányozni az egész. Ha nem tekerek, rosszul érzem magam."