ES Bringa - Változóban a Movistar
Változóban a Movistar
Fotó: Europress/AFP

Változóban a Movistar

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/08/13 11:10
Sokáig a csapat első számú sztárjának számító Quintana elmegy, Carapaz biztosan távozik, Landa már eligazolt, új háromhetes menőnek pedig érkezik Enric Mas. Alaposan átalakul a Movistar, de Eusebio Unzue csapatának lehet erre a kis jövés-menésre még szüksége is van. 

Mert, ugyan szépen jönnek a csapatverseny győzelmek a Touron, csak ez rajtuk kívül pont senkit nem érdekel. A háromhetes sikerek meg közben elmaradoznak. Főleg Quintanától. Igaz, Carapaz megnyerte a Girót, de ha minden a pletykák szerint alakul, ő a következő idényt már az Ineosnál kezdi.

Nincs ebben semmi meglepő, a WT-mezőny legjobban szervezett sorához igazol. Nagyjából tízszer akkora fizetésért, mint amit a spanyoloknál kapott. Mondjuk adja magát a kérdés: ha megy Landa és megy Quintana, Carapaz miért nem marad? Hisz ő nyilván már rég tudja azt, nagyjából milyen lesz a Movistar 2020-as kerete.

A Movistar eredményei az elmúlt 5 nagy körversenyen
2019 Tour
: Landa összetett 6.hely + 1 szakasz (Quintana)
2019 Giro: Carapaz összetett 1.hely + 2 szakasz (Carapaz)
2018 Vuelta: Valverde összetett 5.hely + 2 szakasz (Valverde) + pontverseny (Valverde)
2018 Tour: Landa összetett 7.hely + 1 szakasz (Quintana)
2018 Giro: Carapaz összetett 4.hely + 1 szakasz (Carapaz)

Hisz itt - némi emelésért cserébe - egyértelműen első számú emberré válhatna, a Movistarnak marad arca a dél-amerikai piacra, és jövőre valószínűleg ő, és nem Enric Mas választott volna elsőként programot. Az Ineos által kínált, bő egy millió euró feletti éves fizetéssel viszont nehéz versenyzeni, főleg ha az ember eddig 150.000 eurót keresett.

Szóval Carapaz és Quintana megy, Landa már aláírt a Bahrain-Meridához, ahol a Trekbe távozó Nibalit próbálja meg pótolni.

Egy biztos, az elmúlt két Touron a Movistar legjobb összetett helyezéseit szállító Landának, az új sorában majd nem kell (sok) kompromisszumokat hoznia. Szinte biztosan ő választhatja meg, melyik háromhetesre szeretne felkészülni.

000_1IY6V9.jpg Fotó: Europress/AFP

És a Movistar?

Marad egy opció a háromhetesekre: Enric Mas. Aki tavaly második lett a Vueltán, idén megnézte, milyen a Tour, most pedig egy olyan sorhoz jön, ahol jóval több támogatást kaphat, mint a Quick-Stepnél.

Valverdétől - a Tour 9. hely ellenére - nyilván nem reális elvárás 40 évesen az, hogy az összetettért harcoljon, Amador ugyan kétszer volt már Top 10-ben a Girón, de benne talán nehéz meglátni az új Carapazt. A nagy változásoknak talán Soler örülhet a leginkább, aki eddig még egyszer sem mehetett magáért három héten keresztül. Így róla nem is tudjuk pontosan, mire lehet képes. Az egyheteseken szépen hozza magát, de ez önmagában nem garancia semmire.

Bár a valós okát valószínűleg soha nem tudjuk meg a távozásnak, Unzue bátor lépésre szánta el magát azzal, hogy nem ragaszkodott/ragaszkodik mindenáron Quintanához. Aki, legyünk őszinték, az elmúlt években nem halmozta el győzelmekkel a csapatot. És itt főleg az összetett győzelmekre gondolunk. 

000_1J38JV.jpg Fotó: Europress/AFP

Giuseppe Acquadro, a kolumbiai versenyző menedzsere már tavaly júniusban elismerte, hogy Quintana és Unzué között nem a legideálisabb a viszony. Ennek oka Landa leigazolásától kezdve, a versenyprogramot illető nézetkülönbségekig bármi lehet. Mi egyet látunk: az eredmények nem jönnek, Quintana pedig elmegy. Ezzel az amúgy sem a leggazdagabb WT-csapatnak számító Movistar alsó hangon 1.5 millió eurót "spórolt".  

Miközben egyesek pályafutásuk nagy lehetőségéhez juthatnak hozzá.
Emlékszünk még az Astana példájára?

Ők is egészen jól átvészelték a Nibali-Aru-Landa hármas távozását.


Hozzászólások