ES Bringa - Vajon hogy tud majd Evenepoel két lábbal a földön maradni?
Vajon hogy tud majd Evenepoel két lábbal a földön maradni?
Fotó: Europress/AFP

Vajon hogy tud majd Evenepoel két lábbal a földön maradni?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/09 19:45
"Simán lehet, hogy még jobb lesz, mint én voltam."

Ezt Eddy Merckx mondta arról a Remco Evenepoelról, akinek a szombati San Sebastián volt az első komoly egynaposa, amelyen részt vett. A 19 éves belga srác - aki csütörtök óta időfutam Európa-bajnoknak is mondhatja magát - azonban nem csak, hogy elindult ezen a versenyen, hanem meg is nyerte azt, jó sok rutinos egynapos-menő előtt. 

Ahogy az ilyenkor a fiatal belga tehetségek esetében lenni szokott, felerősödtek a hangok, mely szerint megérkezett az új Eddy Merckx. A legenda pedig csak ráerősített minderre a fönti kijelentésével. 

Adódik a kérdés, ekkora hájp közepette vajon hogyan tud két lábbal a földön maradni egy ennyire fiatal srác?

"Természetesen ő is hallja és olvassa a vele kapcsolatos véleményeket, cikkeket" - mondja Patrick Lefevere, a Quick-Step csapatfőnöke. "De én nem aggódom amiatt, hogy mindez a fejébe száll. Remco ugyanis mentálisan borzasztóan stabil. Sokkal stabilabb, mint mondjuk én voltam 19 évesen."

"Ő egy olyan fiú, mint a többi. Mi szülők pedig próbálunk büszkék lenni rá, mint egy kis srácra, aki jó jegyeket hozott haza a suliból. Annyi a különbség, hogy a mi fiunk eléggé gyorsan teker" - mondja Patrick, Remco édesapja, aki korábban maga is profi kerékpáros volt. "Reggel akkor kel, amikor mi, este pedig velünk együtt megy aludni. Nem a pénzre megy rá, úgyhogy nem fog Ferrarival furikázni még egy jó darabig."

Mindez szép és jó, de innentől kezdve óriási figyelem övezi majd a fiút, amivel még ilyen stabil háttérrel sem lesz könnyű megbirkózni.

"Ezért nagyon bölcs dolog külföldre költözni" - mondja Sven Nys, korábbi versenyző. "Az ország eksztázisban van, ami érthető, hisz például 1976 óta várunk már egy következő Tour-győzelemre. Elképesztő lesz az érdeklődés iránta, de neki csak az a dolga, hogy eddzen, egyen és pihenjen. Az ő képességeivel rengeteg mindent elérhet, azonban fontos, hogy nemet tudjon mondani arra a temérdek megkeresésre, amit kapni fog a következő években."

remco2.jpg Fotó: Europress/AFP

A hír, hogy Monacóba költözik bombaként robbant a belga sajtóban.

"Mintha azért menne oda, hogy kikerülje az adózást. Nevetséges" - mondja Lefevere. "Talált egy helyet, ahol kiválóan lehet edzeni, az adózásnak ehhez semmi köze."

"Jó érzés, hogy az egész csapat mellettünk áll" - folytatja az édesapa. "Rengeteg gyanús alak jelent meg Remco körül, akik mindenféle ajánlatokkal traktálják őt, meg az ügynökei akarnak lenni. De köszönjük szépen, a csapat segítségével tökéletesen kézben tartjuk a dolgokat."

A legfontosabb, hogy megóvják Remcót attól, hogy letérjen a helyes útról. Hogy nehogy valami olyasmi történjen vele, mint a '90-es évek nagy belga reménységével, Frank Vandenbroucke-kal. Erre a 2009-ben elhunyt kerékpáros nagybátyja, Jean-Luc Vandenbroucke is figyelmeztetett. Persze nem könnyű feladat megóvni valakit a bajoktól, ugyanakkor hagyni is neki, hogy a saját útját járja. 

"Nem beszélek sokat" - folytatja Lefevere. "De, ha mondok valamit, annak súlya van. Tartom a kapcsolatot a szülőkkel, ahogy annak idején a fiatal Tom Boonen és Johan Museeuw esetében is tettem. Egyikük sem szállt el, ugyanakkor nagyon komoly eredményeket értek el."

"A fiam nem fog elkallódni" - mondja az édesapa. "Van egy kőműves cégem, ahol nyaranta Remco is kivette a részét a munkából. Hajnal ötkor kelt és este hatig melózott. Higgyenek nekem, egy életre megtanulta, mit jelent keményen megdolgozni valamiért."

remco5.jpg Fotó: Twitter

"Ráadásul, amikor a PSV-nél játszott, megtanult gondoskodni magáról" - teszi hozzá Lefevere. 

Tizenegy és tizennégy éves kora között focizott az Eindhovennél, aztán jött az Anderlecht és a Mechelen, ezt követően döntött a kerékpár mellett.

És, hogy hol a vége? Tour-győztes lesz belőle? Ő lesz az új Merckx, Van Steenbergen vagy De Vlaeminck?

"Hagyjuk már ezeket az idióta összehasonlításokat" - zárja le a találgatások sorát Lefevere. "Hadd járja csak a maga útját. Csak a Jóisten tudhatja, meddig juthat."


(Forrás: Het Nieuwsblad)

Hozzászólások