ES Bringa - Uran: "Nem akartam, hogy az intenzíven érjen véget a pályafutásom"
Uran: "Nem akartam, hogy az intenzíven érjen véget a pályafutásom"
Fotó: Europress/AFP

Uran: "Nem akartam, hogy az intenzíven érjen véget a pályafutásom"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/02/15 12:44
Nem csoda, ha huszonhárom kórházban töltött nap, és majdnem öt hónapnyi rehabilitáció után, Rigoberto Uran agyán egyszer-kétszer azért átfutott a gondolat, hogy ennek tényleg vége. 

De a mindig mosolygós Rigo élt már meg nehezebb időszakot is. Az édesapja halála után, egyik napról a másikra lett ő családfő, mindössze 14 évesen. Komoly terhet vett a vállára, hisz tiniként nem csak az édesanyjáért, hanem a testvéreiért is felelt. Egy lottózóban dolgozott eladóként, a szabadidejében kocsikat mosott. Esetében szó sem volt nyugodt Tour-nézős nyarakról, meg tudatosan tervezett európai karrierről. Dolgozott, mert nem tehetett mást.

Szóval egy combcsont és csuklótörés, illetve a bordái által majdnem átszakított tüdő, nem lehetett akadálya a folytatásnak.

ENmWI_jUEAI4Z4b.jpg Fotó: twitter

"Huszonhárom napig voltam kórházban. Ez hosszabb időszak, mint egy nagy körverseny"- meséli Uran, aki ezekben a napokban épp a kolumbiai körön teker. "Hét órán keresztül műtöttek, amikor először beszéltem a dokival, azt mondta, kisebb csoda, hogy életben vagyok."

Urannak a hosszú, öt hónapon keresztül tartó felépülése során bőven volt ideje gondolkodni a folytatásról.

"Többször feltettem magamnak a kérdést, hogy van-e értelme tovább tekerni. Az édesanyám és a feleségem folyamatosan próbáltak lebeszélni, én viszont nem akartam elkapkodni semmit. Szerencsére a csapatom mindenben mellettem állt, így azt mondtam, vágjunk bele a rehabilitációba, és nézzük meg hova jutunk. Nem akartam az intenzíven befejezni a pályafutásomat. Hogy félek-e egy ilyen baleset után? Nem, egyáltalán nem. Sőt, már a kígyóktól sem tartok, pedig tőlük gyerekként rettegtem."

Uran akár nemet is mondhatott volna a folytatásra. Ő már rég nem a pénzért teker, hisz sikeres vállalkozó, Kolumbiában sorra nyitja az üzleteit. A 'Go Rigo Go' nevű ruhamárkája egyre népszerűbb.

85C_5138.jpg Fotó: cyclingtips

"Ez egy elég régi a történet, még 2014-ben határoztam el, hogy belevágok. Olyan vállalkozást szerettem volna, ami kapcsolódik a kerékpározáshoz, és mivel akkoriban volt egy nagy bumm itthon, és csomóan kezdtek tekerni, megláttam a piaci rést. Manapság már 80 embernek adunk munkát, szabókat, tervezőket foglalkoztatunk, és lassan talán Miamiban meg Mexikóban is tudunk üzletet nyitni."

Természetesen a napi munkában Rigo nem mindig vesz részt - az ügyek nagy részét a felesége, Michelle intézi - de néha-néha azért ő is feltűnik valamelyik üzletében. Ha épp nem a saját Granfondóját szervezi.

'"Szeretek simán csak bemenni a boltba és beszélgetni az emberekkel. Sokan elsőre el sem hiszik, hogy tényleg én ülök a pult mögött. Jó dolog valami teljesen mást csinálni, mint a versenyzés, mert az élet nem csak a kerékpárról szól. Bár az utóbbi időszakban nincsenek kimagaslóan jó eredményeim, az emberek ugyanúgy szeretnek, mint amikor a sárga trikóért harcoltam. És ez nagyon jó érzés. Szép dolog GT-dobogósnak lenni, de engem a szurkolók sokkal inkább a valós személyiségem miatt kedvelnek."

Az EF-es csapattárs, az amerikai Alex Howes megmondta: "Rigo olyan itt Kolumbiában, mint nálunk Tom Brady."

rigoclinica.jpg Fotó: twitter

Uran tehát egy kifejezetten balszerencsés és bukásokkal teli 2019-es szezon után megpróbálja újra felépíteni magát, hisz tavaly nem csak a Vueltán, hanem még tavasszal, a Párizs-Nizzán is esett. Célja a Tour de France, és persze az állandó jókedv. 

"Az eredmények természetesen nagyon fontosak, hisz ezek alapján kapod a fizetésedet. Ugyanakkor sok srác van a mezőnyben aki nem élvezi azt, amit csinál. Nem tudják kezelni az állandó nyomást, hisz ha elkövetsz egy pici hibát, már nem te nyersz. Én soha nem voltam féltékeny, azonnal elismertem azt, ha egy erősebb versenyzőtől kaptam ki. Élvezem a tekerést, mert tudom, hogy ennek a győzelem és a vereség is egyaránt része. De szerintem egy idő után a nézők úgyis elfelejtik az eredményeket, azt viszont nem, hogy milyen ember vagy valójában. Nyerhetsz te Tour de France-t, csak közben lehet, hogy semmilyen érzelmet nem váltasz ki az emberekből." 


Elespectador, Cyclingtips

Hozzászólások