ES Bringa - Uran: "A tavalyi bukásom után a családom azt mondta, vonuljak vissza"
Uran: "A tavalyi bukásom után a családom azt mondta, vonuljak vissza"
Fotó: Europress/AFP

Uran: "A tavalyi bukásom után a családom azt mondta, vonuljak vissza"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/19 11:17
Rigoberto Uran már régi motoros a mezőnyben, az évek alatt számos tapasztalatot szerzett, volt pár remek eredménye és sajnos a csúnya sérülések sem kerülték el. Tavalyi bukása könnyen karrierje végét is jelenthette volna, azonban ismét visszatért és még nem szeretné abbahagyni. Most tervei mellett a járvány hatásairól és a fiatal versenyzők berobbanásáról is nyilatkozik egy friss interjúban.  


A járvány téged a sportolói munkádon túl a vállalkozásod miatt is érintett, mi a helyzet az üzlettel?

Először nagyon megijedtünk. Tavaly májusban nyitottunk, most hét üzletünk van, amiket egyik pillanatról a másikra be kellett zárni. Az mentett meg, hogy van webáruházunk is.

80 alkalmazottunk van, de senkit sem bocsájtottunk el, vagy függesztettük fel a fizetését, mindenki fontos számunkra. Mindenkinek nehéz, de a lényeg, hogy szépen lassan visszaálljunk a normális kerékvágásba. Néhány üzletet már újra is tudtunk nyitni.    

Hogy látod a jelenlegi helyzetet, milyen lehet a kerékpársport jövője?

Ez nem egy egyszerű állapot. Jelenleg a csapatok többsége nem alkalmazza a stábját, de ez normális. Ha viszont a szezon második felében sem indulnak újra a versenyek, az komoly hatást gyakorolhat a következő évre. A szponzorok nagy pénzeket fektetnek a csapatokba, ami versenyek nélkül nem térülne meg. Ebben az esetben nehéz lenne a jövő.

Mit gondolsz a néző nélkül megtartott versenyek ötletéről? 

Egyesek szerint ez egy jó megoldás lehet, de én nehezen tudom elképzelni mondjuk a Tourt nézők nélkül. Még sohasem versenyeztem így. Hogyan ösztönözzem magam nagyobb teljesítményre mondjuk a Pireneusokban, anélkül, hogy valaki közben kiabálna rám? Ez mindenkinek újdonság lenne. 

Tudom, hogy más sportokban, mint a foci, már újrakezdték így a játékot. Én viszont még edzeni se edzettem úgy soha, hogy valaki legalább egy füttyszóval ne biztatott volna az utak mellett, szóval nem tudom, milyen lenne. Viszont a Tour rengeteg embert vonz szerte a világból, szóval ha megrendezik, azt csak komoly biztonsági intézkedések mellett tehetik majd meg. 

000_1RQ16M.jpgFotó: Europress/AFP

Mi a véleményed az új versenynaptárról? A csapatfőnököd, Vaughters szerint a versenyek mennyisége a minőség rovására mehet. 

Reméljük, hogy mire eljön az ideje, egyáltalán elhagyhatom Kolumbiát. Egyelőre senki sem tudja pontosan, mi lesz a helyzet, csak reménykedünk, hogy meg lehet tartani a versenyeket.

Minden verseny rendelkezik szponzorokkal, amik miatt meg szeretnék tartani az idei évben is. Biztos lesznek versenyek, amikre így senki nem megy el. A Giro alatt például ott lesznek a nagyobb klasszikusok, amiken ugyanúgy jó mezőny lesz, míg máshol gyengébb lesz a színvonal. A háromhetesek közül egyértelműen a Tour lehet az első számú.

Milyen színvonalra számítasz a Touron azzal a felkészüléssel, amire lehetőségetek van?

Hamarosan itt Kolumbiában is kimehetünk az utakra, csomó európai országban pedig egy napig sem voltak bezárva a versenyzők. Ha mostantól kint tekerhetünk, nem lesz probléma. Ami fontos, hogy legyenek versenyek előtte, amik alatt visszarázódhatunk kicsit a ritmusba. 

Kanyarodjunk rá kicsit a karrieredre. 2014 után volt egy nagyobb változás, mi vezetett ehhez?

A 2015-ös Tour egyáltalán nem ment jól, minden nap időt vesztettem. Akkor a Quick-Step versenyzője voltam, egy erős csapatban tekertem, de nem élveztem semmit, minden az eredményekről szólt. Nagy volt a nyomás, minden szakasz egy kínzással ért fel. Ez engem és a családomat is nagyon megviselt. 

Mi hozta el a változást? 

Hazajöttem Kolumbiába. Cartagenában egy barátom, Catalina Escobar egy nehéz helyzetben lévő nőkön segítő alapítványt vezet. Őket látva realizáltam mindent. Láttam ahogy élnek, a szegénységet, mégis megvolt bennük a szándék, hogy előrébb jussanak. Minden beszélgetésem velük egy tőrdöféssel ért fel, mert rájöttem, hogy mennyit panaszkodom, annak ellenére, hogy mindenem megvan. Megkérdeztem magamtól, hogy mégis mi történt az életemmel? 

000_1JS8H0.jpgFotó: Europress/AFP

És mi változott ennek következtében? 

Az életem egyenesbe került, a cégem pedig már akkoriban is megvolt. Felhívtam az ügynökömet és mondtam, hogy tegyen amit tud, de többé nem idegesítettem magam ezen. Ha talál csapatot, aminek kellek versenyzőként akkor jó, ha nem, visszavonulok. 

Így kerültél az EF-hez...

Az akkori Cannondale-nél megértették a filozófiámat. A Girón csak 7. lettem, ami annak fényében, hogy dobogós is voltam korábban rossz eredmény, de a csapat nem erőltette az eredményességet. Edzettem, vigyáztam magamra és tiszteltem a csapatot, de mindig mondtam, hogy ne várjunk tőlem emberfeletti teljesítményt. 

És hogy jött a 2017-es Touron szerzett második helyed?

Úgy, hogy felszabadultam és boldogan tekertem. Néha korábban aludni se bírtam, annyit gondolkodtam azon, mi lesz a következő napon, de itt nem ez volt a helyzet. 

Ez azt jelenti, hogy most már egyáltalán nem érdekelnek az eredmények?

Semmiképpen. Ha elindulok egy versenyen, azt azért teszem, hogy versenyképes legyek. Így kerültem bele tavaly a Vueltán abba a bukásba, ami kórházba juttatott, mert harcoltam a legjobb pozícióért a mezőnyben. Ha nem így lett volna, már a Touron szerzett 7. helyem után befejezem azt az évet. 

A szerződésed az év végén lejár, meg szeretnéd újítani?

A családom a tavalyi bukást követően azt mondta, vonuljak vissza. Visszatérni a Kolumbiai Körön viszont fontos pillanat volt számomra, boldogsággal töltött el. 

Szeretnéd folytatni? 

2016-tól kezdve minden megváltozott. Ameddig úgy érzem, élvezem a tekerést, folytatni fogom. Tudom, hogy már benne vagyok a korban, minden alkalommal egyre többet kell edzenem vagy jobban figyelnem a táplálkozásra, hogy felvegyem a versenyt a fiatalokkal. 

Még nem beszéltem a csapattal a hosszabbításról, nem tudom mi fog történni 2021-ben, vagy hogy ez lesz-e az utolsó szezonom. Szeretném még néhány évig folytatni. Tudom, hogy csapaton belül nagy most a bizonytalanság, de alapvetően a terv az, hogy maradok még két évet. 

043_2473283.jpgFotó: Europress/AFP

Ha már a fiatalokat említetted, hogy képesek 20-22 éves srácok nagy versenyeket nyerni manapság?

Ma minden sokkal hamarabb kezdődik. Egy 22 éves fiú ma annyit edz, mint egy Tour győztes 10 évvel ezelőtt. Én egyszerre vagyok tagja két korszaknak. Az elsőben még kevesebbet edzettünk, nem figyeltünk annyira a táplálkozásra. A másikban pedig itt vannak a mai fiatalok, a 6-7 órás edzéseikkel. Amikor én elkezdtem, 50-60 kilométereket nyomtam, 200-at már Olaszországban tekertem először, profiként.  

Mi ennek a változásnak az oka? 

A fiatal bringások ma 22 éves korukra felnőnek, mint Bernal és Pogacar. Annyit edzenek pár nap alatt, mint én egy hónapban annyi idősen. Egészen kiskoruktól a munkára nevelik őket. 

Tavaly a Tourra készülve találkoztam egy csapat 15-16 éves sráccal. Beszélgetni kezdtünk, elmesélték mire készülnek, milyen táplálkozást követnek, ilyenek. Autókkal maguk mögött edzettek, jól felszerelve, magaslatra is járnak. Én fiatal koromban egyáltalán nem beszéltem a wattokról, legalábbis biztos nem ezen a szinten. 

Ha túl hamar kezdik el, hamarabb is ér majd véget az érdemi karrierjük? 

Már most magaslaton készülnek, ami profivá teszi őket. Mondtam, hogy megőrültek, a testük még ki sem fejlődött rendesen, de már profiként készülnek. Nagyon erősek lesznek, de nem hiszem hogy elérik a 40 éves kort a mezőnyben, mint mondjuk Valverde. 

A tisztelet az ilyen rangidősek iránt elveszett a mezőnyben? 

Amikor én 2006-ban megérkeztem Európába, Cippolini, Ulrich vagy Zabel mellett tekertem a mezőnyben. Mindig hagytam nekik helyet magam mellett, mert féltem, hogy valamelyikük esetleg miattam bukik. Ma egy Froome sem kapja meg a kellő tiszteletet, nem számít, mit értél el korábban.

Talán azért van ez így, mert mi fiatalabb korunkban még nem tudtunk versenyezni a nagy nevekkel. Ma 20 évesen ott lehetsz a legjobbak között, szóval miért is aggódnál értük? 


El Tiempo

Hozzászólások