ES Bringa - Unzué: "Sokáig hittünk Quintanában, de tovább nem tudunk"
Unzué: "Sokáig hittünk Quintanában, de tovább nem tudunk"
Fotó: Europress/AFP

Unzué: "Sokáig hittünk Quintanában, de tovább nem tudunk"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/12/29 09:33
Komoly kihívás előtt áll Eusebio Unzué, hisz három összetett menőt is elveszített a csapata. Így most mindenki azon gondolkodik, hogy milyen lesz jövőre a megfiatalított Movistar.

A kérdés jogos, hisz Quintana, Landa és Carapaz távozik, Enric Mas az egyetlen komolyabb érkező, miközben ott van jó pár fiatal - és most még ismeretlen - versenyző, akikből tényleg bármi lehet. Alaposan átalakult a spanyol csapat, ez biztos. A Movistar főnöke az újakról, az idei évről, és az állandóságot képviselő Valverdéről is beszélt az El Confidentalnak adott interjúban.

Rengeteg fiatal érkezett a Movistarhoz, így adja magát a kérdés: mi lesz a cél 2020-ban? 
Egy fiatal kerékpáros amennyiben kellően tehetséges, csak úgy lehet idővel tényező a felnőtt mezőnyben, ha jó ellenfelek ellen megy, és megszokja a keményebb versenyeket. Ez pedig időbe telik. Még mi is ismerkedünk velük, annak ellenére, hogy az U23-ból sokszor majdnem kész kerékpárosokat kapunk. Nem tudjuk, miben lehetnek kiemelkedően jók, szóval türelemmel várunk. Épp ezért jövőre a többségüket nem is visszük el a nagy körversenyekre.

Az alapfilozófia azért marad? Vagyis a háromhetesek lesznek a legfontosabbak?
Igen, de azt mondanám, hogy egyre fontosabbak a tavaszi egynaposok. A nézők imádják, a tv-ben rengetegen követik ezeket a versenyeket, szóval mi sem vehetjük félvállról a tavaszt. Oliveira és Erviti nem is rossz a klasszikusokon, tőlük minden fiatal tanulhat.

Szembetűnő, hogy mennyi különböző nemzetiségű kerékpárost igazoltatok. Már nem csak a kolumbiai és a spanyol vonal dominál?
A sportág változik, és erre nekünk is reagálnunk kell. A kolumbiai piac továbbra is kifejezetten fontos, hisz a Movistar piacvezető cég Dél-Amerikában. Amióta Nairo feltűnt, ott is egyre többen tekernek. 

Quintana eligazolt, de azóta te csak jókat mondtál róla...
Miért kellene mást mondanom? Hosszú évekig ő volt a csapatunk arca, a kiemelt ember, akiben benne volt egy Tour-győzelem lehetősége. Hisz a világ egyik legjobb hegyimenőjének számított. Sajnos az élete formájában lévő Froome-ot kellett volna többször is legyőznie. Nairo eredményei egész Kolumbiát megmozgatták, gyakorlatilag nemzeti hős lett. Sokáig hittünk benne, de tovább nem tudunk. Most már azt mondom, hogy az összetettet illetően vele nem kell számolni. Ezért is engedtük el.

000_YM0DD.jpgFotó: Europress/AFP

Legyél őszinte: azért az idei Touron voltak vele gondok, vagy nem?
Egyetlen dolgot sajnálok arról a versenyről, méghozzá az utolsó hegyi szakaszt. Azt a napot Valverdével megnyerhettük volna. Nagyon jött Nibalira, nem sokon múlt, hogy végül felérjen. Ha korábban határozottan odaszól Landának és Nairónak, hogy menjenek tempót, mert érzi magában az erőt, meglehetett volna a szakasz. Ezt egy kicsit sajnálom, hisz jó lett volna világbajnoki trikóban nyerni látni. Nem tudom, hogy Alejandro miért nem kommunikált velük menet közben, de ezt mindannyiuknak szóvá tettem a célba érkezés után. Azon a napon úgy mentünk, mint egy utánpótlás csapat. Sőt, lehet rosszabbak voltunk...

"Quintana és Landa úgy tekert a Touron , mintha nem lettek volna csapattársak. De akkor már mindketten tudták, hogy jövőre eligazolnak."

És amikor Nairo látványosan nem segített Landának?
Én is azt mondom, hogy ott és akkor be kellett volna állnia vezetni, legalább pár méter erejéig. Pont ott volt egy motoros kamera mellette, így minden jól látszott. Azon a napon Nairo nem véletlenül szökött, hisz akkor már tiszta volt a kép. Láttuk, hogy nem lesz ott összetettben, így Landára tettünk. A Tourmalet során világossá vált, hogy Quintana nincs ott a legjobbak mellett, összességében 4-5 fő egyértelműen erősebb volt nála. Szóval igen, segítenie kellett volna. De a helyzet az, hogy úgy tekertek, mintha nem is lettek volna csapattársak. Akkor már mindketten tudták, hogy eligazolnak, és nem maradnak velünk.

Érdekes, valahogy egy ilyen helyzet az Ineosnál nem fordulhat elő...
Ez nem foci, ahol ugyanazon a pályán, 11-11 ember játszik egymás ellen. Ebben a sportban az improvizációnak óriási szerepe van. Amúgy pedig az Ineos elég trükkös. Elhitetik a közvéleménnyel, hogy nincs egy kiemelt emberük, miközben egymás közt pontosan tudják, hogy ki a legerősebb.

Még mindig a fizetési sapka bevezetése mellett vagy?
Ha az a lényeg, hogy izgalmas versenyeink legyenek, és a nézők jól szórakozzanak, akkor abszolút.

Milyen lesz az új Movistar? | Hosszabbítás

Milyen lesz az új Movistar? A kérdés jogos, hisz Quintana, Landa és Carapaz távozik, Enric Mas az egyetlen komolyabb érkező, miközben ott van jó pár fiatal - és most még ismeretlen - versenyző, akikből tényleg bármi lehet. Alaposan átalakult a spanyol csapat, ez biztos.

Enric Mas-t mennyire volt nehéz megszerezni? Ő volt az egyetlen célotok a három GT-menő távozása után? Nem akkor döntöttünk vele kapcsolatban, amikor Landa is eligazolt, hanem már sokkal régebben kinéztük. A 2018-as Vuelta időfutama után tudtam, hogy nekünk kell ez a srác.

Vele szemben mi az elvárás jövőre?
A Tourt idén megnézte, és már tudja, hogy milyen annak a versenynek a hangulata, és mekkora a nyomás 21 napon keresztül. Ez nagyon fontos a jövőt illetően. Jó irányba megy, de a Tour megnyeréséhez talán 2-3 évre még szüksége van. Az a nagy probléma, hogy Contador már visszavonult, Alejandro is egyre idősebb, és otthon mindenki az utódukat keresi. Így irreálisan nagyok az elvárások.

Viszont 2020-ban legalább nem jönnek elő állandóan, a három kapitányos felállással kapcsolatos kérdések.
Ezeken egyébként is mindig mosolyogtam magamban. Nehogy már baj legyen, ha egy versenyre van három erős embered! Mert ha csak egy van, és korán megsérül, akkor a továbbiakban mit csinálsz? Ilyenkor veszed elő a másik kettőt. Nyilván meg lehet fordítani az egészet, és úgy feltenni a kérdést: de mi van akkor, ha az utolsó napokig hasonlóan jól mennek? Az megint csak előny, hisz az ellenfelek nem tudják kire kell ugrani, az összes támadást pedig nem lehet átvenni. Egy idő után egyedül maradsz és akkor a lábaid döntenek.

000_1DC19U.jpgFotó: Europress/AFP

Mi a helyzet Giuseppe Acquadróval? Arról lehetett olvasni, hogy nem vagy hajlandó többet együtt dolgozni vele.
Amit Carapaz menedzsereként velünk csinált, az egyszerűen elfogadhatatlan. Már rég tudták, hogy elmegy, de még hitegettek minket. Tudom, mert a másik oldaltól hallottam. Aztán itt van az Amador-ügy. Hozzánk és az Ineos-hoz is aláírt egy előszerződést, hiába állít mást Acquardo. Ebben a kérdésben majd az UCI dönt. Ha fizetnek, távozhat. Nyilván nem fogjuk arra kötelezni, hogy az akarata ellenére nálunk tekerjen. De megjegyzem, Amador egy fantasztikus kerékpáros, kiváló segítő, szóval nem lenne rossz, ha mégis maradna. Igaz kijelentette, hogy menni szeretne. Nekem ezek után Acquadróból elegem lett.

Nem kevesen távoztak, de Valverde maradt. Sok nagy névvel dolgoztál együtt korábban, de tényleg ő a
legkomplettebb versenyző, akit valaha láttál?
Azt mondanám, hogy a legsokoldalúbb. Évek óta elképesztő szinten teker, és mindenhol képes nyerni. Negyven éves, de úgy beszélünk róla, hogy az olimpiai mezőnyverseny egyik legnagyobb esélyese. Ez azért jelent valamit. 

Mit szólnál ahhoz, ha aranyat nyerne?
Azt hiszem elsírnám magam, ahogy egész Spanyolország. De ha nem lesz érmes, akkor sem történik semmi. Alejandróban nem tudsz csalódni.

Többen állítják, hogy már régen hagynia kellett volna a háromheteseket...
Miért is? Nyert Vueltát, egyet csak egy rossz lejtmenet miatt veszített el, és a Touron meg a Girón is volt dobogós. Ez szerintem nem egy rossz eredménysor, ezekről miért kellett volna lemondania? Miben lenne más a pályafutása, ha csak a szakaszokra koncentrál? Máshogy ítélnénk meg, ha nyert volna tizenöttel többet? Számára ez már nem oszt, nem szoroz. Szereti ő a háromheteseket. főleg úgy, hogy alapból nem számít kiemelt embernek.

Ha választanod kellene a Tourokat uraló Indurain, vagy az elmúlt évtized során a győzelmeket szállító
Valverde között, kit mondanál?
Nem tudok választani, lehetetlen. Nem is lenne igazságos. Amúgy pedig, ha valakit mondanék, a másik biztos megharagudna:)


elconfidencial.com


Hozzászólások