ES Bringa - Eusebio Unzué: "Attól, hogy nincs egy kapitányunk, a többiek még nem össze-vissza tekernek"
Eusebio Unzué: "Attól, hogy nincs egy kapitányunk, a többiek még nem össze-vissza tekernek"
Fotó: Europress/AFP

Eusebio Unzué: "Attól, hogy nincs egy kapitányunk, a többiek még nem össze-vissza tekernek"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/04/09 10:26
Nyilván már sokan lepörgették a Movistar tavalyi évéről szóló, 'The least expected day' című sorozatot. Az időzítés sajnos tökéletes volt a spanyol csapat részéről, hisz kerékpárversenyek nélkül nagy igény mutatkozik minden újra, ha már jó ideje nincsenek élő sportesemények.

A fennállása 40. évfordulóját tavaly ünneplő spanyol csapat főnöke Eusebio Unzue a Marcának mesélt arról, honnan jött a sorozat ötlete, milyen volt állandóan kamerák mellett dolgozni, hogy élte meg ő a csapatkapitányok belső harcát, és mit szólt a távozó Nairo Quintana erős szezonkezdéséhez.


Honnan jött az ötlet, hogy megcsináljátok ezt a sorozatot a csapatról?
A Movistar elnöke, José María Álvarez Pallete ott volt velünk a csapatautóban a 2018-as Tour csapatidőfutamán. A szakasz végén kiszállt a kocsiból, és közölte: ez olyan jó, hogy ebből filmet kellene csinálni. Nagyon bejött neki a hangulat meg a munka, ami a színfalak mögött zajlik. 

Nehéz volt összehozni?
Az ötlet kiváló, de őszinte leszek, kezdetben azért elég zavaró volt, hogy mindenhol ott van velünk egy kamera. Idő kellett ahhoz, hogy megszokjuk és felfogjuk, félig-meddig színészek vagyunk. Végig hittünk abban, hogy ez a csapatunk javát szolgálja. Bent maradt minden, de nyilván túl lehetett volna lépni a hat részes keretet. Rengeteg visszajelzést kaptunk az elmúlt hetekben, és ezek szinte mindegyike pozitív volt. Szóval megérte.

Volt aki azt írta, így legalább teljes egészében végig lehetett nézni a csapat önpusztító folyamatát.
Talán az lett volna az igazi, ha néhány jelenethez utólag fűzünk hozzá valami plusz megjegyzést, és azt bevágjuk a filmbe. Szerintem az időzítés kiváló volt, mert nehéz lett volna még egy olyan évet találni, ahol nyerünk egy nagy kört, és a másik kettőn is harcban vagyunk a győzelemért. Miközben több opciónk van az összetettre, és ebből feszültségek is keletkeznek, mert valaki nem hajlandó egy kicsit hátrébb lépni a másik miatt. Azt szerettük volna, hogy a kapitánykérdést az adott versenyszituáció döntse el. De attól, hogy nincs egy kiemelt emberünk, akit egyértelműen segíteni kellene, a többiek még nem össze-vissza tekernek.

A sorozat a Giróval kezdődik, ami számotokra sikerrel zárult. Amióta menedzser vagy, ez volt a legemlékezetesebb győzelmed?
Azt mondanám, az egyik legemlékezetesebb. A történetet mindenki ismeri, előzetesen Mikel volt kijelölve kapitánynak, és mögötte ott volt Carapaz. Aki idővel egyre erősebbé vált, és a csapat végül már őt támogatta. De tényleg mindenkit meglepett, hogy mennyire jól megy. Miatta nem is volt kérdés, hogy változniuk kell a szerepeknek. Itt is kiderült, ha van egy erős embered, minden döntést könnyebb meghozni, és a srácok is tudták, kit kell segíteni. Ha te vagy a legerősebb, már csak némi szerencse kell, és Grand Tourt tudsz nyerni.

000_YM0DD.jpg Fotó: Europress/AFP

Aztán jött a Tour, és ott már nem ment minden ilyen simán...
Három erős emberrel indultunk, és közülük idővel választani kellett. Nem voltak teljesen hasonló helyzetben, sem a verseny során, sem a karrierjük pillanatnyi állapotát illetően.

"Nem vártam semmi segítséget attól, akinek hozzám hasonló céljai vannak" - mondta Landa a Tour végén.
Nyilván arra utalt, hogy a szökésben lévő Nairo semmit nem segített neki azon a hegyi szakaszon, amikor utolérte és dolgozhatott volna érte. Nem tudtam garantálni Quintanának az egyértelmű vezér szerepét, ezért is távozott. Más csapatban képes lehet mindenkit motiválni, itt már ezt nem tudta megtenni.

Elnézve a 2020-as Nairót sajnálod, hogy elment?
Nem, mivel szerintem szüksége volt erre a lépésre. Jó látni, hogy így megy. Sokat adott nekünk, sokat kaptunk tőle, de az elmúlt bő két évben nem volt esélye nagy kört nyerni. Ezért is osztottuk fel a kapitányi szerepeket, hogy több esélyünk legyen a háromheteseken.

Most pedig már a fiatalok kaphatnak egyre több esélyt, például Enric Mas.
Hiszünk benne, de azt is tudjuk, hogy időre van szüksége. Beleillik a csapatunkba, vezér lehet, de ez nem megy egyik napról a másikra.

Mi tud a Movistar Netflixes sorozata? (ESB Podcast - 1.rész) | Hosszabbítás

Március 27-től elérhető a Netflixen a Movistar tavalyi évéről szóló, The least expected day című sorozat. Az időzítés sajnos tökéletes, hisz kerékpárversenyek nélkül bőven van idő gyorsan 'lepörgetni' mind a hat részt. Az ötlet egészen kiváló, hisz Mikel Landa érkezése miatt az már tavaly télen is látszott, hogy kifejezetten érdekes éve lesz a Movistarnak.

És Soler?
Ő is nagyon fontos tagja a Movistarnak, amióta nálunk van, minden szezonban lépett előre. Nem mindenki fejlődik hasonló ütemben, van akiknek idő kell és ott van Pogacar meg Bernal, akik egyből berobbantak. Marc évről-évre többet tud, néha rossz döntéseket hoz, de ez is annak a folyamatnak a része, hogy igazi kapitány váljon belőle.

Titeket milyen szinten érint a járvány? Stabil a csapat, nincs gond a szponzorokkal?
Döbbenetes látni azt, ami a világban történik, teljesen hihetetlen az egész. Senki nem tudja, hogy mikor indul újra az élet, és kezdhetünk el rendesen versenyezni. Két dolgot tudunk most tenni: reménykedünk, és fegyelmezetten otthon maradunk. A mezőnyben szerintem ez a verseny nélküli időszak mindenkit érint, adná magát a költségcsökkentés, de megint nem mindegy, hogy meddig kell kitartani, és mikor változik meg a helyzet. Türelmesnek kell lenni. Teljesen felesleges addig az új versenynaptáron pörögni, amíg azt se tudjuk, mennyi idő áll rendelkezésünkre.

Az, hogy idén nem lesz olimpia, befolyásolja valamennyire Valverde további pályafutását?
Ismerve Alejandrót, nem hiszem, hogy őt ez a halasztás bármennyire is befolyásolná. Továbbra is nagy célja az olimpiai arany, és szerintem 2021-ben sem lesz gyengébb, mint most. Tökéletesen fel fog készülni jövőre is. Történjen bármi, ha lehet tekerni, ő 85 versenynapot bármikor lehoz egy szezonban.


Marca

Hozzászólások