ES Bringa - Megint rátalált Saganra
Megint rátalált Saganra

Megint rátalált Saganra

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/01/10 17:43

Egy jól megérdemelt nyaralás Zanzibáron, búcsú öt szezon után a BMC-től, és a nagy találkozás Peter Sagannal. Akivel 2012 óta nem tekertek egy sorban. Az esetek többségében, a sztárokról, a háromhetes menőkről írunk, de mindig jó megismerni a többieket. A segítőket, akik év közben nem kapnak akkora figyelmet. Jó megismerni őket, főleg ha olyan érdekes emberek, mint amilyen Daniel Oss.

 

Ettől az évtől kezdve, újra együtt versenyezhetsz Sagannal. Aki neked nem csak háromszoros világbajnok, hanem jó barát is.

Pontosan. Még 2010-ben együtt kerültünk a Liquigashoz. Nekem a csapat volt új, neki szinte minden. Tisztán emlékszem az első edzőtáborra, amikor a vacsoránál valósággal lerabolta svédasztalt. :)Nem igazán fogta vissza magát. Megevett mindent, a tésztától kezdve az édességekig. Akkor még nem sok fogalma volt arról, hogy kell táplálkoznia egy profinak. De a tehetsége persze, már akkor érződött.

Miért váltottál csapatot?

Öt évig mentem a BMC-nél, rengeteg szép emlék köt hozzájuk. Kétszer benne voltam a világbajnok csapatban. De kellett valami új. Őszinte leszek, Peter személye sokat számított a váltásnál. Nagyon inspiráló mellette tekerni. Jó ideje barátok vagyunk, és némileg hasonlítunk is. Szóval rengeteg közös versenyen tudunk indulni.

Ismered már a programodat?

Részletesen nem, de biztos, hogy sok klasszikuson megyünk egymás mellett, és valószínűleg a Touron is.

Milyen volt a téli szünet? Merre voltál nyaralni?

Zanzibáron, ahová már kis túlzással hazajárok. A barátaimmal vettünk ott egy házat, szóval ez befektetésnek sem volt rossz. Pihentem 10 napot, Damiano Carusóval, Francisco Ventosóval meg Alan Marangonival együtt.

Mondjuk te alapból szép helyen laksz. Mostanság mit csinálsz a szabadidődben?

Igen, a Garda-tó mellett elég nehéz unatkozni. Egy jó ideje rámentem a windsurf-re, ami nagyon tetszik. A legtöbbször egyébként otthon döglök, a mi életünk azért elég mozgalmas. Mondjuk annak ellenére, hogy profi vagyok, az egyik hobbim a gasztronómia. Szeretek jókat enni.

Mi a kedvenc?

Most soroljam?:) Jöhet, minden ami olasz. Imádom a borokat... és a jó söröket. Mi azért az év nagy részében elég szabályosan táplálkozunk, szóval jó ebből kiszakadni. Nekem azért elég jó villám van ('io sono una buona forchetta', olasz kifejezés, azt jelenti: tudok enni).

Annyit tudni rólad, hogy nagy rajongója vagy a japán kultúrának.

Az egész egy tetoválással kezdődött, van egy sárkány a bal kezemen. Imádom a kultúrájukat, ők meg a miénket. Először egy Kanae Kitamura nevű idősebb hölggyel ismerkedtem meg a neten, aki az egyik nagy szurkolóm. Jó ideje azzal foglalkozik, hogy lefordítja japánra a twitteres írásaimat. Öt éve, amikor indultam a Japán Kupán, kint maradtam nála egy kis vakációra.  Szerencsére akkor csomó érdekes embert meg tudtam ismerni.

Nálad egyébként honnan jött a kerékpár szeretete?

Apukámtól, de a miénk összességében egy sportos család. Én kicsiként mindent kipróbáltam, síeltem, fociztam. De nagyon egyik se jött be. Tizenhárom éves koromig, gyorskorcsolyáztam is. Anyuék - akik egy pizzériát vezetnek Pergine Valsugánában - mindenben támogattak. A kerékpárt azért választottam, mert inkább a csapatsportok érdekeltek, és abban azért volt komoly jövőkép.

És mikor kezdtél komolyabban tekerni?

Először apuval mentünk el montizni a környéken. Gyönyörű táj, szép idő, szabadság, sport. Ez bejött. Aztán egyre messzebre akartam menni. Hét évesen indultam először versenyen. Emlékszem, Rovereto környékén rendezték. Ugyanúgy élveztem az egészet, mint amikor apuval mentük el tekergetni. Első lettem.

El tudod mesélni, mit kaptál eddig az országúti kerékpártól?

Sokat. Közhelynek tűnik, de a sport tényleg embert farag belőled. Főleg a miénk. Felelősségtudad, mások tisztelete. Szerencsés vagyok, mert rengeteg jó ember ismertem meg a kerékpárnak köszönhetően.

Vannak kiemelt céljaid a következő éveket illetően?

Lenne egy kérésem, de nem hiszem, hogy reális: szeretnék legalább 70 éves koromig tekerni. Mert imádom a kerékpárt. Szeretnék a lehető legtovább ebben a közegben maradni. 2018-at illetően meg nem lenne rossz egy-két győzelem. De végre Peterrel együtt fogunk menni, szóval a jó hangulat garantált.

 

 

(Forrás: tuttobici)

Hozzászólások