ES Bringa - Tudták Thomasról, hogy tehetséges, de háromhetesekre senki sem mert gondolni
Tudták Thomasról, hogy tehetséges, de háromhetesekre senki sem mert gondolni
Fotó: cyclingweekly

Tudták Thomasról, hogy tehetséges, de háromhetesekre senki sem mert gondolni

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/08/08 16:44

Geraint Thomas már a korai éveiben is ígéretes tehetségnek tűnt, de azt senki sem hitte, hogy versenyben lehet majd egy háromhetesért.

Mielőtt a Sky-hoz került volna, első éveit, 2007-től 2009-ig, a Barloworld csapatánál töltötte, ahol látszott is, hogy komoly erő és elszántság van benne. Persze ekkora karrierre azért senki sem számított.

"Ő volt a legfiatalabb versenyző, amikor elvittük a 2007-es Tourra; utolsó előttiként ért célba. Akkor nem gondoltuk volna, hogy valaha is sárga trikót fog nyerni” – mondta akkori csapatfőnöke Claudio Corti .

"Jó tempómenő volt, de abban nem bízott senki, hogy jó lehet a hegyeken. Csak akkor fordult meg a fejünkben, hogy ez egyáltalán lehetséges, miután Bradley Wiggins olyan komoly átalakuláson ment át, és végül Tourt nyert. Akkoriban Geraint egy elég termetes srác volt, úgyhogy a Tour szóba sem jöhetett.”

A csapat biztosította számára az országúti versenyzés lehetőségét, amire a pályás karrierjéhez volt szüksége. Ez előbb a klasszikusokra jelentett ugródeszkát neki, később pedig a háromhetesekre is. Thomas mellett a csapat szerződtetett több brit kerékpárost is, Ben Swiftet, Steve Cummingst és Chris Froome-ot is, aki akkor még kenyaiként versenyzett.

"A 2008-as Giro utolsó szakaszán Geraint 12. lett az időfutamban” –folytatta Corti. "Ez jól mutatta kiváló tempómenő képességét, és azt is, hogy jól tud regenerálódni egy hosszú versenyen is. Ezt már egyfajta jelnek lehetett tekinteni.”

"Abban az időben a pálya volt neki az elsődleges. Természetes volt a számára, hogy meghozza a kellő áldozatot a versenyzés érdekében. Mindig elvégezte a kellő edzésmunkát, készen állt arra, hogy kipróbálja az új felszereléseket, és, ha szükségem volt egy kerékpárosra valamelyik versenyen, ő mindig boldogan vállalta. Könnyű volt vele együtt dolgozni.”

"A lehetőség ott volt benne és Froome-ban is. Nagyon örülök, hogy végül mindketten kiteljesedtek, és Tourt nyertek.”

geraint.jpg Fotó: cyclingweekly

A dél-afrikai Robert Hunter életében egy szakaszt nyert a Touron, még 2007-ben. A győzelmében Thomas segítsége is benne volt.

"Erős volt síkon, és segített nekem a sprintekben” – mondta Hunter. "A hegyeken viszont ekkor még egyáltalán nem volt jó. Emlékszem egy Tour-szakaszra, ahol ő volt az első, aki leszakadt. A gruppettóhoz is csak az utolsó hegy alján tudott csatlakozni.”

"A legtöbben hagyták volna az egészet a francba, mivel ugye a nap 99%-át egyedül kellett letekernie. Az, hogy ő nem így tett, komoly jellemre vall, főleg, hogy ekkor még mindössze 21 éves volt.”


(Forrás: cyclingweekly)
Hozzászólások