ES Bringa - Trentin: "Olaszországban szinte már lehetetlen tekerni"
Trentin: "Olaszországban szinte már lehetetlen tekerni"
Fotó: Europress/AFP

Trentin: "Olaszországban szinte már lehetetlen tekerni"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/01/09 16:25
Ameddig nem nyer valami nagyot az új évben, sokig téma lesz vele kapcsolatban a világbajnoki ezüst. De a 2020-as évet a CCC-ben – tehát Valter Attila csapattársaként – kezdő Matteo Trentin ezt jól tudja. És ő is arra készül, hogy odateszi magát valamelyik tavaszi klasszikuson. Akár már a Sanremón. 

Addig pedig elmondja a véleményét az otthoni helyzetről, ami szerinte most nem a legideálisabb. Kevés az olasz csapat, kevés a jó verseny, így egyre inkább beszűkül a merítési lehetőség. De hisz benne, hogy lassan ez is megváltozik, addig pedig ott a lehetőség arra, hogy az olasz fiatalok akár több szakágban is kipróbálják magukat. Mert Trentin szerint ez lenne mindennek az alapja.

Hogy lehet azt a világbajnoki ezüstöt viszonylag gyorsan elfejteni? Egy nagy győzelemmel?

Igen, az segítene. A Sanremo vagy a Flandria jó is lenne:) Nyilván nagy csalódás a vb végeredménye, de próbálok arra gondolni, hogy jobb befejezni a napot egy ezüsttel, mintha nem nyertem volna semmit. 

Egyetlen rangos verseny képes megváltoztatni az életedet?

Szerintem igen. Az öt nagy klasszikus például ilyen, de a vb meg a háromhetes győzelem is ez a kategória. De nem az életedet változtatják meg, hanem sokkal inkább a pályafutásodat. 

Harminc éves vagy. Ez sok vagy kevés?

Attól függ honnan nézem. Ha Evenepoelékra gondolok, akkor sok. De ha arra, hogy egyesek majdnem negyven évesen milyen jók, akkor bőven van még időm. 

Mit tennél, ha lenne némi varázserőd, és egy dolgot azonnal megváltoztathatnál a kerékpérsportban?

Azt hiszem az lenne a legfontosabb, hogy az összes szereplő - legyen az versenyszervező, szövetségi vezető, csapatfőnök - mind egy irányba húzzon. Mindenki foglalkozzon a saját feladatával, abban legyen a legjobb, és akkor jönni fognak az eredmények.


Trentin és a sprint, amit nagyon nehéz lesz elfelejteni | Hosszabbítás

Amikor mindenkinél ő volt a hajrá legnagyobb esélyese, jött Mads Pedersen, és egy őrült nap végén egészen simán nyerte a sprintet. Hiába Matteo Trentin az első versenyző, aki 11 év után érmet szerzett az olasz válogatottnak, nem tud felhőtlenül örülni az ezüstnek. Sőt, azt sem tagadja, hogy egy ideig folyamatosan ezen a világbajnoki hajrán járt az agya.


Azt például érted, hogy a vb idején mi volt az UCI részéről ez a zokni hossz méricskélés?

Pont erről beszélek. De ne engem kérdezzetek, fogalmam sincs ez miért volt jó. 

Te voltál az első olasz, aki tudatosan kiment külföldre, hogy ne szűküljön be az otthoni rendszerbe. Megérte?

Olaszországra nem véletlenül tekintünk úgy, mint a sportág őshazájára. Ez szép és jó, csak kis túlzással otthon már nem lehet normálisan tekerni, és nagyon nehezen lesz belőled jó versenyző. Nincsenek csapatok, hiányzik az infrastruktúra, a gyerekek nehéz helyzetben vannak, ha el akarják kezdeni a tekerést. Egyre kisebb a merítési lehetőség. Ennek nyilván köze van a gazdasági helyzetünkhöz. Ha javulnánk, a lehetőségek száma is emelkedne.

Manapság például tisztán látszik, hogy ha valaki több szakágat kipróbál, annak csak előnyei vannak.

Pontosan. Én például kötelezővé tenném a montit és a cyclocross-t. Azt a csapatvezetőt pedig, aki nem támogatja mindezt, egyszerűen eltiltanám az edzősködéstől. A "csak a győzelem számít" alapú mentalitás nem normális. Mindent nem tudsz megnyerni. Mi történik, ha a győzelmi sorozatodnak egyszer vége szakad? Akkor mi lesz? És most van der Poelt, mint példát hagyjuk is, mert ha vele leállsz biliárdozni, akkor is nyerni fog. Lényeg a sportág szeretete. Az a fontos, hogy fiatalon simán csak élvezd a tekerést. 


043_BELGAIMAGE-153378730.jpgFotó: Europress/AFP


És ha a két fiad idővel kerékpározni szeretne?

Őszinte leszek, annyira nem örülnék neki. Ha mégis ragaszkodnának hozzá, akkor menjenek inkább montizni, ahol zárt pályán, távol a forgalomtól lehet versenyezni. Manapság nálunk is életveszélyes az országúton tekerni. Én már hozzászoktam, de ettől még igaz. Mondjuk ez nem csak olasz probléma. 

Elnézve a netes aktivitásodat, ha van valami gond, akkor egyből megnyilvánulsz, és leírod a véleményedet.

Így van, nem félek elmondani azt, amit gondolok. A politika is egyre inkább teret hódít a közösségi médiában, akkor meg nekünk miért ne lehetne használni ezt a felületet? Főleg akkor, ha minket érint a téma. Szabadon elmondhatja mindenki a véleményét, persze normális keret között. Fontos a tartalom és stílus. Szerintem így teljesen rendben van a dolog.


Corriere dello Sport

Hozzászólások