ES Bringa - Három hegyi befutó, 58 kilométer időfutam és a dupla Mont Ventoux - itt a 2021-es Tour de France útvonala
Három hegyi befutó, 58 kilométer időfutam és a dupla Mont Ventoux - itt a 2021-es Tour de France útvonala
Fotó: Europress/AFP

Három hegyi befutó, 58 kilométer időfutam és a dupla Mont Ventoux - itt a 2021-es Tour de France útvonala

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/11/01 22:15
Vasárnap este hivatalosan is bemutatták a 2021-es Tour de France útvonalát igaz, a szokás szerint kiszivárgó pletykák miatt már lehetett némi fogalmunk arról, merre is megy egészen pontosan a mezőny. 

A brest-i nagy rajt már rég biztos volt, mint ahogy az is, hogy 4 év után visszatér a Mont Ventoux. Rögtön kétszer is meg kell mászni ezt a legendás hegyet, bár az elég extra, hogy nem a tetején lesz a befutó. Két időfutam került be a jövő évi útvonalba, és a mezőny ismét ellátogat Andorrába, egy hegyes, ám lejtmenetes befutó erejéig. A harmadik hétre került a 10 év után visszatérő Luz Ardiden, a 20. szakaszon pedig ismét egyenkénti lesz.

Nézzük részletesen, mit kell tudni a 2021-es Tour de France útvonaláról:

Az útvonal röviden 

Koppenhága helyett Brest lesz a nagy rajt helyszíne, ezt már hónapok óta lehetett tudni. Nincs abban semmi meglepő, hogy az ASO-nál elvetették a dániai rajt ötletét. Az idei kiírással ellentétben jövőre két időfutam vár a mezőnyre (az első már az 5. szakaszon), és összesen 3 igazi hegyi befutós (és további három kemény, de lejtmenetes befutót hozó) nap került be a programba. Újra lesz Mont Ventoux, Tourmalet, tíz év várakozás után Luz-Ardiden illetve Tignes-ben is rendeznek hegyi befutót. Az Alpe d'Huez viszont - akárcsak tavaly és idén - megint kimaradt.

A nagy rajt 

Ha a világban minden rendben lesz jövő nyáron, akkor a 108. Tour de France a szokásosnál előbb, június 26-án rajtol (az olimpia miatt). Szó nincs nyugis és sík szakaszról kezdésként, az első nap vége már kifejezetten érdekes, hisz egy 3 kilométer hosszú, átlagosan 6%-os emelkedő, a Cote de la Fosse tetején lesz a cél.


Az első hét 

A bresti nyitónap után, a második szakaszon kétszer is meg kell mászni a Mur de Bretagne-t (a második áthaladásánál már bónuszmásodperceket is lehet szerezni), a harmadik és a negyedik nap pedig jöhetnek a sprinterek. 

Az ötödik szakaszon láthatjuk az első egyenkéntit, ami 27 kilométer hosszú lesz. Szintén az első héten (igaz a pihenőnap előtt) jön egy hosszú, és a szervezők reményei szerint oldalszeles etap. Ennek a szakasznak a távja 248 km. Ilyen sokat a Tour de France-on, a 2000-es kiírás óta nem ment a mezőny.

A második hét  

Az első pihenőnapot követően egy elég kemény, négy emelkedőt és 4440 méternyi szintkülönbséget tartalmazó szakasszal folytatódik a Tour (Le Grand-Bornand), de másnapi valance-i etap vége sem lesz könnyű, hisz az egy legendásan oldalszeles környék. 

A 9. szakaszon 2100 méteren, Tignes-ben lesz a befutó (összesen 5 kategorizált emelkedő az etapon), két nap múlva pedig jön a sokak által várt Mont Ventoux, amely utoljára 2016-ban szerepelt a Tour útvonalában, és ezúttal kétszer is meg kell mászni. De mivel nem hegyi befutós a szakasz, ezért (!) kétszer le is kell jönni 1910 méterről. Három nap múlva ismét komoly emelkedők várnak a versenyzőkre Andorrában, de a szakasz vége megint lejtmenetes lesz.

A harmadik hét

A harmadik hét első fontos napja a Col de la Porte, méghozzá a franciák nemzeti ünnepén, július 14-én. Másnap jön a Tourmalet, meg persze a Tourra 10 év után visszatérő Luz Ardiden (13,3 km/7,4%), mint komoly hegyi befutó.

A 20. szakaszra ismét egy időfutam került, ami 31 kilométer hosszú lesz. Az utolsó nap természetesen az ünneplésé (meg sprintereké), július 18-án jön a szokásos párizsi körözés.

000_8UC9G7.jpgFotó: Europress/AFP

A fontosabb dátumok

A jövő évi Tour a megszokottnál korábban, június 26-án rajtol, és az 5. szakaszon máris egy időfutam vár a mezőnyre. Az első igazi hegyi befutós szakasz (Tignes) július 4-én lesz, a dupla ventoux-s nap pedig július 7-én. A komoly emelkedőket tartalmazó, de nem hegyi befutós andorrai nap július 11-re került, a Luz Ardinen pedig július 14-re. Az utolsó előtti napon (07.17.) szintén egyenkénti lesz, a Tour pedig másnap szokás szerint Párizsban zárul.

A 2021-es Tour számokban 

2 -  két alkalommal kell megmászni a 11. szakasz során a Mont Ventoux-t 3 - ennyi hegyi befutós szakasz lesz összesen, 4 - Négy év után lesz újra Ventoux a Touron, 6 - a hegyi szakaszok száma, 8 - ennyi sík szakasz lesz, 27 - ennyi HC, első vagy második kategóriás hegy került be a programba, 58 - az időfutam kilométerek hossza, 248 - A jövő évi Tour leghosszabb szakasza (Vierzon > Le Creusot).


Hozzászólások