ES Bringa - Tour vagy Tokió? Froome mindkettőt akarja
Tour vagy Tokió? Froome mindkettőt akarja
Fotó: Twitter

Tour vagy Tokió? Froome mindkettőt akarja

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/02/04 10:58

Tavaly emlékezetes módon nyerte meg pályafutása első olasz körversenyét, azt a finestrés győzelmet természetesen az eddigi legkomolyabb és egyben legőrültebb győzelmének tartja. Idén viszont kihagyja a Girót, hisz egyetlen célja lesz: megnyerni pályafutása ötödik sárga trikóját.

Egan Bernalban a jövő nagy háromhetes menőjét látja, és véleménye szerint Geraint Thomasnak is fekszik az idei olasz kör útvonala. Interjú Chris Froome-mal.


Szóval idén csak a Tour érdekel?
Nyertem már négyet, jó korban vagyok, ötszörös győztes lehetnék, ami rekordbeállítás lenne. Szerintem ezzel mindent elmondtam.

Idén kihagyod a Girót, amit tavaly megnyertél. Kizárólag azért, hogy a Tourra a lehető legfrissebb lehess?
Egy bizonyos kor után már mindent meg kell tervezni, és figyelned kell arra, hogy energiát spórolj. A Tourig kevesebb versenyre fogok menni, de azok minőségiek lesznek.

A Giro kapcsán megkerülhetetlen téma a finestrés győzelmed. Ilyen támadást nagyon régen lehetett látni.
Nekem abba a napba, abba a bő három órába mindent bele kellett tennem. Csak így lehetett esélyem a fordításra. De több részből állt a dolog. Először is elhatároztam magam, aztán kaptam magam mellé egy remek csapatot, és persze velem volt a szerencse. Ha valaki komolyabban besegít az üldözésbe Dumoulinnek, valószínűleg nem nyertem volna. Persze, másnap meg is kellett védeni a trikót. De ettől még ilyen komoly és őrült győzelmem korábban nem volt. Idén ugyan nem Girózok, de hamarosan visszatérek. Ez biztos.

Az olasz körön viszont ott lesz Bernal, várhatóan kapitányként.
Amikor beszélgetsz vele, nehéz elhinni, hogy milyen fiatal. Kiváló adottságai vannak, és remekül olvassa a versenyt. Nem lepődnék meg, ha már első próbálkozásra megnyerné a Girót.

Hallani olyan hangokat, melyek szerint Thomas is ott indul...
Én annyit biztosan tudok, hogy őt nagyon idegesíti az, ami 2017-ben történt vele. A három időfutamos pálya szerintem tökéletesen fekszik neki.

Neked még jól is jöhetne egy fáradtabb Thomas, nem?
A Sky csapatként mindig a győzelemért hajt. Geraint tavalyi győzelmének én nagyon örültem.

DyajSwcW0AEr2NV.jpg Fotó: twitter
Az év elején járunk, de már most elképesztően vékony vagy. Eszel rendesen?
Persze, csak nagy odafigyeléssel. Kizárólag minőségi termékeket próbálok enni, meg sok gyümölcsöt. De ez amúgy egy kicsit becsapós. Mikor nézem magam a tükörben, nem vagyok elégedett. Néha azt szoktam mondani, nem is hasonlítok egy élsportolóra. Kicsit aránytalan a testem, hosszúak a lábaim, vékony a vádlim.

A Tour mellett van egyébként olyan verseny, amit szívesen megnyernél?
Egy rangos egynapost, és pont ilyen lehetne a tokiói olimpia. Kemény a pálya, ami kifejezetten tetszik. Nyilván kellene változtatni a programon és a felkészülésen miatta, de szerintem megérné.

Nem titok, egy ideje már két gyermekes apuka vagy, hisz Kellan után Katie is megszületett. Milyen így otthon lenni?
Mintha négy gyerekünk lenne, pedig csak kettő van :) Michelle, a feleségem mindent elintéz, fantasztikus, hogy már eggyel többen vagyunk. Csodálatos érzés apukának lenni, nekem a családom jelenti a legnagyobb motivációt.


📆 Chris Froome a február 12-én rajtoló kolumbiai körön kezdi a szezont. Az első európai versenye a Katalán kör (03.25) lesz.

(Forrás: Gazzetta, Corriere della Sera)
Hozzászólások