ES Bringa - A Festina-botrány, amely kis híján romba döntötte az országúti kerékpárt - I. rész
A Festina-botrány, amely kis híján romba döntötte az országúti kerékpárt - I. rész
Fotó: Europress/AFP

A Festina-botrány, amely kis híján romba döntötte az országúti kerékpárt - I. rész

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/21 17:31
A Tour de France és az országúti kerékpár léket kapott, de akár el is süllyedhetett volna 1998-ban. Amikor Willy Voet, a Festina csapat egyik segítője teljesítményfokozókkal dugig pakolt autóját lekapcsolták a rendőrök a belga-francia határon, nemcsak csapatok és versenyzők kerültek baromi nehéz helyzetbe, hanem maga a sportág is.

Ez volt az a Tour, amelyen komoly ütést kapott a sport tisztaságába vetett hit, elvérzett a hitelesség, minden a botrányokról, a doppingról és a csalásról szólt. 

Huszonkét évvel ezelőtt ezen nyáron Franciaország válogatottja nyerte a foci-vb-t. A sport ereje akkora, hogy ez a győzelem képes volt egyesíteni a több szempontból is széttöredezett francia nemzetet. Miközben azonban a nép a Champs Elysées-n ünnepelt, sötét felhők gyülekeztek Belgium, pontosabban Írország irányából és haladtak tovább az ország belseje felé.

Az akkori francia sportminiszter, Marie-George Buffet valamiért alapból erőteljes érdeklődést mutatott a kerékpársport vélt vagy valós doppingügyei iránt. Ez az érdeklődés még nagyobb fordulatszámra pörgött, amikor Willy Voetot, a Festina csapat segítőjét megállították és letartóztatták a vámosok a francia-belga határon. Az autó tömve volt doppingszerekkel.

Miután a miniszter asszony hírét vette a dolognak, azonnal kiállt a sajtó elé, és rendkívül előrelátóan nyilatkozott, nem finomkodva a szavakkal.

"A történteknek katasztrofális következményei lehetnek a Tourra nézve."

Brian Holm, korábbi profi kerékpáros, aki akkor a dán tévének dolgozott, tisztán emlékszik erre az estére.

"Hallottuk, mi történt, hogy a rendőrség elkapta Voetot. Ismertem Willy-t, ismertem azt a bandát. Tudtam, hogy ez az ügy ki fog pattanni. Csak idő kérdése volt. Tudtam, hogy most kezdődik a buli, tisztában voltam vele, hogy érdekes napok elé nézünk. Lehet, hogy a dolog lassan a feledés homályába merül, de akkor ez olyan volt, mint az Ősrobbanás."

festina.jpgFotó: Rouleur

Amikor a mezőny útnak indult Írországból, a Nagy Rajt helyszínéről még csak zavar volt és tagadás. Így emlékszik Jean-Marie Leblanc, a Tour akkori versenyigazgatója is.

"Nem fogtuk fel azonnal, hogy a helyzet mennyire iszonyúan komoly. Apránként értettük meg. Buffet asszony velem volt Írországban, amikor az ügy kirobbant. Nem tudtuk még, mi lesz, de hamarosan felgyorsultak az események."

Pat McQuaid, az UCI korábbi elnöke, az országúti szervezőbizottság akkori vezetője késleltetni akarta a botrány valódi kirobbanását, amire jó oka volt.

"Határozott célom volt újraindítani az ír körversenyt. Erre a Nagy Rajtot akartam ugródeszkának használni. Aztán, amikor két nappal a Tour kezdete előtt Voetot letartóztatták, természetesen jött a hívás Jean-Marie-tól, hogy van egy rossz híre a számomra..."
"Ugyanakkor azt is mondta, hogy megérdemeljük, hogy ne legyen botrány, hogy az első néhány szakasz nyugodtan lemenjen. Megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy addig rajta tartsa a fedőt az ügyön. De tudtuk, mihelyt a verseny Franciaországba ér, a robbanás elkerülhetetlen lesz."

Leblanc tudta tartani a szavát, ugyanakkor a következő napokban a legvadabb rémálmai váltak valóra a verseny kapcsán.

Jean-Marie LeblancJean-Marie LeblancFotó: Rouleur

"A szar ránk zúdult. Sorra kaptuk az ütéseket, miközben képtelenek voltunk reagálni. Egymást érték a rendőri rajtaütések, ülő sztrájkok, egyéb tiltakozások. Tiszta rémálom volt az egész."

1998. júliusában a sportág legfényesebb sztárjai egymás után hullottak a porba. Richard Virenque, Alex Zülle, Laurent Jalabert, Abraham Olano mind-mind ünnepelt versenyzők voltak.

Képzeljük el, hogy Chris Froome-ot letartóztatják a célba érés után. Továbbá, hogy Nairo Quintana a rendőrségi fogdában tölt egy éjszakát. Vagy, hogy a hazaiak kedvence, Romain Bardet könnyeivel küszködve próbálja bizonygatni az ártatlanságát a kamerák és a rajongók előtt. Ilyen szintű botrányban úszott a Tour 1998-ban.

"Szerintem nyerhettem volna 1998-ban" - mesélte Virenque. "Felkészültebb voltam, mint valaha. Ennek remek bizonyítéka a prológ, ahol az első 15-ben végeztem. Dublinban hallottam először, mi történt a saját segítőmmel, Voettal. Írországban még nem ismertük a teljes szitut, csak később vált egyértelművé az egész. De még akkor sem számítottunk rá, hogy ez lesz belőle. Nem gondoltuk, hogy lesz rendőrségi nyomozás, meg letartóztatás. Azt hittük, szépen elül majd minden."

Leblanc tehetetlen volt, semmiféle hatalom nem volt a kezében, Ő is csak a sajtóból értesült mindenről.

A Festina csapatnál talált doppingszerek bemutatása a bíróságonA Festina csapatnál talált doppingszerek bemutatása a bíróságon.(Fotó: Rouleur)

"Egymást érték a razziák és a doppingvádak. A versenyzők dühösek voltak ránk, pedig mi semmiről sem tudtunk előre. Nem fogták föl, hogy a szervezők nincsenek közvetlen kapcsolatban a rendőrséggel. A sajtónak szóltak először, mi pedig tőlük értesültünk."

Miután a Festinát kizárták, a hangulat egyre csak romlott. Dél felé, a Pireneusok felé haladva egyre nehezebb volt követni a rajtaütéseket, letartóztatásokat és a beismerő vallomásokat. 

Minden sajtóorgánumban a Tour volt a vezető hír. A Le Monde a verseny leállítására szólított fel, a tévétársaságok pedig elkezdték átkutatni a csapatok által elhajigált szemeteszsákokat. Elképesztő hisztéria vette körül a versenyt.

(Folytatjuk.)

Rouleur

Hozzászólások