ES Bringa - Kristoffé a sárga, de ez a nap a bukásokról marad emlékezetes
Kristoffé a sárga, de ez a nap a bukásokról marad emlékezetes
Fotó: Europress/AFP

Kristoffé a sárga, de ez a nap a bukásokról marad emlékezetes

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/08/29 19:35

Alexander Kristoff nyerte a 2020-as Tour de France első szakaszát, de ez a nyitónap a bukásokról marad emlékezetes. Quintana, Alaphilippe, Lopez, és a hajrában Pinot is elesett a szakadó esőben, de időt egyikőjük sem kapott. Sivakovval ellentétében, aki kétszer is bukott, és végül 13 perc hátránnyal érkezett célba.


Ez történt

Szakadó eső, két kategorizált emelkedő és 156 kilométer kezdésként, ez egy egészen izgalommenetes szakasz is lehetett volna. De ez a Tour, és az első nap. Jöttek is a bukások, kis túlzással nem volt olyan tíz perces időszak, amikor valaki ne esett volna. A nap nagy vesztese Pavel Sivakov, aki kétszer is földre került, és bár befejezte a napot, ő innentől kezdve nyilván csak segítő lehet.

Miguel Angel Lopez például azt követően esett nagyot, hogy a mezőny magától neutralizálta az esős lejtmenetet, de ez valamiért az Astanának annyira nem tetszett...

Mikor már azt hittük, hogy gond nélkül lemegy a sprint, pont a 3 kilométeres kapu alatt megint jött egy tömegbukás, amiben az összetett esélyesek közül Thibaut Pinot volt benne.

A mezőnyhajrát Kristoff egészen simán nyerte a világbajnok Mads Pedersen előtt, Bol a harmadik, Bennett pedig negyedik lett. 

Az UAE tehát kiválóan kezdett, hisz náluk van a sárga, és Pogacar (akárcsak Bernal vagy Roglic) gond nélkül lehozta a nyitószakaszt. Azért ez utóbbi sem kis eredmény.

A szakasz végeredménye:  ITT
Az összetett állása:  ITT


A szakaszgyőztes: Alexander Kristoff (UAE Emirates)

Nyert már korábban 3 szakaszt a Touron, de a sárga trikót még nem viselte. Utoljára 2018-ban nyert a francia körön, pont Párizsban.

A nap száma: 2011

Az év, amikor utoljára viselte norvég versenyző a sárgát. Természetesen Thor Hushovd volt az.

A nap nyilatkozata:

"Ez egy őrült nap volt. Olaj és szappan, mintha csak ezek lettek volna az úton. Én is elestem, de szerencsére nem sérültem meg." (Wout Van Aert)

Ez jön: 2. szakasz (08. 30)

Megint Nizzában lesz a befutó,  vasarna viszin már komoly hegyeket láthatunk, hiszen meg kell mászni a Colmiane-t (17.1km/6.1%) majd a Turinit (15.3km/7.2%) is.

🗺️ A 2. szakasz szintrajza

📺  Eurosport - 13.15 

Hozzászólások