ES Bringa - Tour de France 2020: Sok hegy, és egyetlen időfutam
Tour de France 2020: Sok hegy, és egyetlen időfutam
Fotó: Europress/AFP

Tour de France 2020: Sok hegy, és egyetlen időfutam

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/10/15 13:35
Ma hivatalosan is bemutatták a 2020-as Tour de France útvonalát, igaz a szokás szerint kiszivárgó pletykák miatt már lehetett némi fogalmunk arról, merre is fog menni a mezőny. 

A nizzai rajt már rég biztos volt, mint ahogy az is, hogy újra lesz Planche des Belles Filles. Az viszont talán meglepő, hogy egy időutam keretén belül, ráadásul az utolsó előtti napon. Újdonságként bekerült a programba a Col de la Loze (ismerős lehet az idei l'Avenirről), nem lesz viszont Alpe d'Huez és Ventoux sem. Bár az ASO-nál egy picit máshogy számoltak, de elvileg öt hegyi befutós nap lesz jövőre, plusz az utolsó időfutam. 

Nézzük részletesen, mit kell tudni a 2020-as Tourról!


Az útvonal röviden 
Egyetlen időfutam, összesen huszonkilenc második, vagy annál magasabb kategóriájú emelkedő, az első három nap Nizza környékén, majd a negyedik szakaszon már hegyi befutó. Kimaradtak a híres emelkedők, de a 2020-as Tour nagyon nem időfutam párti. Mindössze egy 200 km feletti nap lesz, és a sprintereket sem halmozták el túl sok lehetőséggel.

A nagy rajt 
A 107. Tour de France június 27-én Nizzában kezdődik, egy sprinterek számára ideálisnak tűnő szakasszal. Másnap már jóval nehezebb lesz a terep, két 1500-as hegyi is bekerült a programba. Az egészen hosszú harmadik nap végén viszont megint lehet esély a mezőnyhajrára.

Az első hét 
Nem a klasszikus nyugis kezdés, bár a sprintereknek talán három lehetőségük is lehet az első héten. Ráadásul aki viszi a nyitónapot, megszerzi a sárga trikót. A második és a negyedik szakasz az összetett esélyesek számára lesz kifejezetten fontos, a 7 km hosszú Orcières Merlette például hozhat egy-két érdekességet. A hatodik nap a Mont Aigoual-on ér véget, egy nagyjából 8 kilométeres mászás után. Érdekes lesz még a nyolcadik és a kilencedik etap, előbbi egy "pireneusi klasszikus", két komolyabb emelkedővel (Port de Balès : 11,7 km, 7,7%+ Col de Peyresourde : 9,7 km, 7,8%), de lejtős befutóval (ITT a szintrajz). A pihenőnap előtti szakaszra került a 4 km hosszú, átlagosan 8,5%-os Col de Soudet.

A második hét 

Kilenc szakasz után jön az első pihenőnap, a második hét első szakasza viszont a szél miatt lehet az átlagosnál is izgalmasabb. A 13. etap talán az egyik legfontosabb napja lesz a jövő évi Tournak, előbb a Col de Neronne- t (3,8 km, 9,1%), kell megmászni, aztán befutóként jön a Pas de Peyrol,(5,.4 km, 8,1%). Két nap múlva következik a 17 kilométer hosszú Grand Colombier, ahol újabb összecsapás várható az összetett esélyesek között.

A harmadik hét

Az utolsó hétre három igazán fontosnak tűnő nap maradt, a 17. szakaszon  a Col de la Madeleine -t (17,1 km, 8,4% és a Col de la Loze-t (21,5 km, 7,8%) kell megmászni. Utóbbi hegy az idei l'Avenirről lehet ismerős. Másnap jön a 4000 méternyi szintkülönbséget tartalmazó la Roche-sur-Foron-i befutó, ami főleg a korábbi napok fényében lehet érdekes. És akár sorsdöntő is. A 20. szakaszon lesz a verseny egyetlen időfutama, ami nem máshol, mint a La Planche des Belles Filles-en ér véget.

Az utolsó nap természetesen a sprintereké, július 19-én jön a szokásos párizsi körözés.

EG6VtxaX4AAs8ps.jpgFotó: twitter

Fontosabb dátumok 
A jövő évi TdF a megszokottnál korábban, június 27-én rajtol és július 19-én ér véget. Hat nappal az olimpiai mezőnyverseny előtt. A 4. szakaszon, június 30-án lesz az első hegyi befutó, és július 10-én az egyik legkeményebb hegyi szakasz, és két nappal később a Gran Colombier. Az egyetlen időfutam az utolsó előtti napon, július 18-án lesz.

A 2020-as Tour számokban
1 - mindössze egy nap lesz 200 kilométernél hosszabb
5 -
 ennyi hegyi befutós nap lesz + az utolsó időfutam 
8 - Nyolc hegyen lehet majd bónusz másodperceket szerezni 
218 - Kétszáztizennyolc kilométer hosszú lesz a leghosszabb szakasz 
2302 - ilyen magas a Col de la Loze, a 2020-as Tour legmagasabb hegye 
2014
- Az év, amikor utoljára egy időfutam szerepelt a programban 
3470 -  ilyen hosszú lesz a 2020-as TdF 


A várható mezőny
Az eddig nyilatkozatokból arra következtethetünk, hogy Chris Froome, Tom Dumoulin és vélhetően az Arkeához igazoló Nairo Quintana ott lesz a nizzai rajtnál. Bár ne felejtsük el, Dumoulin tavaly is a Tourra készült volna, csak aztán kellően szimpatikus lett neki az olasz kör útvonala.

Vincenzo Nibali már finoman utalt rá, hogy jövőre Girózni fog, és nem lenne meglepő, ha Egan Bernal is hozzá hasonlóan döntene. Primoz Roglic választása nagy kérdés, ő biztosan megvárja majd október 24-ét, hogy kiderüljön," mit tud" az olasz kör. Geraint Thomas már többször elmondta, hogy van egy rendezetlen számlája a Girón, szóval nem lenne meglepetés, ha most elengedné a Tourt. 

A többiek - így Alaphilippe, Pinot, Mas, Carapaz vagy Lopez - nagyon még nem szólaltak meg 2020-al kapcsolatban, a Giro prezentációig nyilván ők is ki fognak várni.

Hozzászólások