ES Bringa - Toms Skujins: egy lett, aki pöttyös trikós lett
Toms Skujins: egy lett, aki pöttyös trikós lett
Fotó: Europress/AFP

Toms Skujins: egy lett, aki pöttyös trikós lett

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/07/12 09:46

Ahhoz képest, hogy a szökést és a pöttyöst sem tervezte, egész jól alakult a tegnapja. Toms Skujins a Tour de France történetének első lett kerékpárosa, aki megszerezte valamelyik trikót.

"Nem akartam ott lenni az elmenésben, de aztán láttam Chavanelt meg De Gendt-et, és azt mondtam magamban, menni kell. Menet közben már éreztem, hogy nem lesz esély hazaérni, így úgy voltam vele, menjünk rá egy-két hegyi pontra. Hogy innentől kezdve mi a célom? Ez az első Tourom, rajtam a trikó, nincs egyetlen pont előnyöm sem a második helyezettel szemben, szóval szeretném egészen Párizsig viselni a pöttyöst :)"

Az utolsó félmondatból is kiderül, Skujins egy elég jó humorú srác.

Kezdjük rögtön azzal, hogy a keresztneve végén az 's' betű egyáltalán nem elírás. Hisz a letteknél minden férfi név erre végződik. 

A Trek kerékpárosa egyébként hatalmas NBA-rajongó, a kedvenc játékosa természetesen a honfitársa, a New York Knicks-ben játszó Kristaps Porziņģis. De az amerikai sportok közül, az NHL-t is nagyon szereti, a kis Skujins például úgy nőtt fel, hogy a szobája falán ott figyelt Martin Brodeur posztere.  

000_17H6DE.jpg Fotó: Europress/AFP

Talán különös, de saját elmondása szerint imádja a vonatokat. Fiatalabb korában mindig azzal járt suliba, hisz elmondása szerint ott lehet a legjobbakat aludni. Manapság Gironába szintén vonattal megy a barcelonai repülőtérről, hisz jó pár versenyzőhöz hasonlóan, ő is ebben a spanyol (katalán) városban lakik. Ja és persze a krumpli. Az Skujins számára szent dolog.

"Imádom. A kedvenc ételem. Egyszerűen mindenhogy jó. Sülve, főve, és még vodkát is lehet belőle csinálni." 

Ha már ital, Toms se tagadja, igencsak kedveli a sört. És a csokival bevont mályvacukrot. Van egy ízlése...

Határozottan állítja, az országúti kerékpár nélkül bizony statisztikus lenne, hisz imádja a matekot és a számokat. Mondjuk nem sokon múlott, hogy más sportágat válasszon, hisz kicsiként cselgánccsal kezdett, aztán jött a hoki és a foci. Majd a floorball. 

000_17H6QG.jpg Fotó: Europress/AFP

De itt szólt közbe egy véletlen, mivel az egyik nővére összejött egy sráccal, aki épp kerékpározott. Ez a Janis nevű fiú rávette Tomsot, hogy próbálja ki élesben a montit. Megtette.

Tizenöt évesen tekert először, két év múlva U23-as lett bajnok lett, a következő évben pedig Top 10-ben zárt a Tour de l'Avenir-en. 2010-ben a francia Delko-Marseille elődjéhez került, és rögtön második lett az utánpótlás Flandrián. Tíz évvel a kezdés után pedig kezében volt a Cannondale-es szerződés. Télen elvitte a Trek, és pályafutása során először, a touros sorba is bekerült. 

Ma pedig Toms Skujins pöttyös trikóban tekerhet.
Ha eljut Párizsig, jár neki a korsó sör. Meg egy kis sült krumpli.

Hozzászólások