ES Bringa - Tom Dumoulin: "Nem vagyok hős, csak egy srác, aki elég gyors a kerékpáron" - 1. rész
Tom Dumoulin: "Nem vagyok hős, csak egy srác, aki elég gyors a kerékpáron" - 1. rész
Fotó: Europress/AFP

Tom Dumoulin: "Nem vagyok hős, csak egy srác, aki elég gyors a kerékpáron" - 1. rész

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/12 09:39
Tom Dumoulin a világ egyik legjobb összetett-menője. Nyert már Girót, állt már Tour-dobogón, sőt van olimpiai érme is. Ennek ellenére ő mégsem érti, miért ünneplik hősként a versenyeken. A tavalyi szezonja nem épp úgy alakult, ahogy szerette volna. A télen csapatot váltott, a Jumbo-Vismához igazolt, ahol, ha minden jól megy a március 23-án kezdődő Katalán körön mutatkozik majd be. 

Milyen érzés házasembernek lenni?
Az esküvő egy nagyon különleges nap volt számomra. Komoly dolog volt megnyerni a Girót, de férjnek lenni még azon is túltesz. Szerintem, ha már gyerekeink is lesznek, az egy még magasabb szint lesz, de arra tudok még várni néhány évet.

Nepálba mentetek nászútra. Nem épp a legszokványosabb úti cél ifjú házasok számára.
Szeretünk olyan helyekre utazni, melyek kívül esnek a komfortzónánkon. Bár őszintén szólva ez az út egy kicsit csalódás volt. Mondjuk lehet, hogy én vártam túl sokat tőle. Keveset láttunk a régi nepáli kultúrából, abból, hogy hogyan élnek ott az emberek. Persze sokat túráztunk a hegyekben, de az olyan volt, mintha az Alpokban lettünk volna. De ott legalább megkoronázhattuk volna egy napot egy jó kis vacsorával meg egy pohár borral. Nepálban viszont semmi sem volt körülöttünk. Kilenctől háromig sétáltunk, ötkor meg már sötét volt. Ez a hely jó lehet zarándokútnak, olyanoknak, akik meg akarják találni önmagukat. De mi nászúton voltunk, nem ezért mentünk.

Megmásztatok nyolcezres csúcsokat is?
Nem mentünk 3 200 méter fölé. Ha följebb mentünk volna, vízhajtót kellett volna szednünk, hogy megússzuk a hegyibetegséget. Én viszont ilyet nem szedhetek, mert doppinglistás.

A csapatvezetés nem örült volna jobban egy tengerparti vakációnak, mint a Himalájának? 
Jó volt ez így nekik, nem bánták. Nekem meg nagyon kellett. Imádom a kerékpárt, az a szenvedélyem, de néha muszáj elutaznom valahova messzire, meginnom egy-két sört, elmenni sütögetni, és muszáj ennem olyat, ami egészségtelen. Ezeket be kell iktatnom a versenynaptárba. Ha nem tenném, gyorsan kiégnék.

Élvezed a versenyzést? Öt évvel ezelőtt egy háromhetes-menő élete nem igazán volt vonzó a számodra.
Én mindig is úgy gondoltam, hogy a dombos klasszikusok és az időfutam fekszik nekem a legjobban. Az is rendben lett volna, ha megmaradok ezeken a területeken. Jóval extrémebb az életem, mint öt évvel ezelőtt. Imádom, ha kihozhatom magamból a maximumot, és ha a Gavián vagy a Mortirolón edzhetek, ugyanakkor egyre közelebb vagyok a határaimhoz az edzések és a táplálkozás terén. Ez egy folyamat volt, közben nem is nagyon vettem észre. 

Sokak szerint túl soványak a kerékpárosok.
Van, hogy pár napig túl keveset eszem, jön mondjuk az ötödik nap, és egy fal, ami jelzi, hogy több kell. Ilyenkor kicsit megtolom a kaját. Persze vannak, akik ezután is keveset esznek, az viszont problémás lehet. Tudom, hogy néhány összetett-menő, például az Ineosnál még extrémebb étrenden van, mint én. Aztán, ha megnyerik a Tourt, mint Geraint Thomas, kicsit átesnek a ló túloldalára, és lecsúszik egy-két sör. És én ezt meg is tudom érteni. 

Dumoulin 4.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez úgy tűnik, nem az egészségről szól.
Az a probléma a kerékpárral, hogy egy extrém állóképességi sport. Előfordulhat, hogy túl sovány vagy, mégis jól mész. Annyit edzünk, hogy igazából már elértük a fizikális határainkat, apróságok döntenek. Nagyon kevés helyen és nagyon kevés előnyt lehet már szerezni a többiekkel szemben. Az én testemnek is megvannak a határai. El is értem őket már. Úgy tudok csak jobb lenni, ha növelem az állóképességem azzal, hogy csökkentem a súlyomat.

Mit kell tenned azért, hogy meg tudd nyerni a Tourt?
Nehéz ezt most megmondani. Remélem, olyan állóképességet tudok felépíteni, hogy jobban bírom majd az utolsó hegyeket. Szükségem van tapasztalatra és fontos, hogy jó döntéseket hozzak. 

Nemcsak magadtól, a csapattársaidtól is maximumot vársz el.
Igen, azon vagyok, hogy mindenkit még keményebb munkára sarkalljak. Ha nagyon nyers akarok lenni, azt mondom, az alapján ítélem meg őket, milyen keményen mennek elöl.

És ott van a feleséged, Thanee, akinek együtt kell élnie ezzel az egész rendszerrel - edzéstől, étrendestől. 
Fúú, hihetetlen az az áldozat, ami meghoz. Én rángattam bele ebbe és néha bűntudatom van emiatt. Neki is megvan a maga munkája, úgyhogy ez mindig komoly kompromisszum. Mindig odafigyel rám, elmentünk például síelni barátokkal, ment a főzés, és ugye a rizottóba kell egy jó nagy adag sajt is..., de nem nekem. És Thanee az ilyen és ehhez hasonló helyzeteket mindig megoldja, és mindig tudok enni a többiekkel. Pedig a kerékpár az én szenvedélyem, nem az övé. Sok okom van arra, amiért ezt a sportot választottam. Neki pedig semmi más, csak én. Az, hogy szeret engem.


(folyt. köv.)

soigneur.nl


Hozzászólások