ES Bringa - Több, mint filozófus: Senkinek sem kellett, sokáig mégis a Tour meglepetés embere volt a Cofidis versenyzője 
öbb, mint filozófus: Senkinek sem kellett, most a Tour meglepetés embere a Cofidis versenyzője
Fotó: Europress/AFP

Több, mint filozófus: Senkinek sem kellett, sokáig mégis a Tour meglepetés embere volt a Cofidis versenyzője 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/09/15 09:31
Guillaume Martin közel két hétig ott volt az összetett élmezőnyében és még minden esélye megvan pályafutása legjobb háromhetesét zárni. Pedig a 27 éves versenyző karrierje koránt sem volt mentes a zökkenőktől, egy jó csapatválasztásnak és a fokozatos fejlődésnek köszönhetően azonban lassan ott van a mezőny elitjében. 


Vannak versenyzők, manapság egyre többen, akikről egészen fiatal koruktól kezdve lehet tudni, hogy a mezőny elitjébe fognak tartozni. A francia bringások közt sem ritka, hogy a sajtó már profi pályafutásuk legelején felfedezi bennük a "következő hazai Tour-győztest", így járt anno Thibaut Pinot és Romain Bardet is. A jelenleg a Tour 11. helyén álló Guillaume Martin esete azonban egészen más.

A 27 éves francia versenyző elmondása szerint az ő ereje az elmúlt években bemutatott fokozatos fejlődésben rejlik:

"Nem olyan versenyző vagyok, aki előbb futott, mint járt, szóval nem hirtelen lettem elképesztően jó. 20 évesen nem voltam Evenepoel szintjén, cserébe azóta minden évbe előre tudtam lépni."

Pályafutása első éveiben sokan annyira nem látták Martinban a tehetséges hegyimenőt, hogy amatőr évei után komoly nehézségekbe ütközött a csapatkeresésnél. Az FDJ például fura körülmények között utasította el:

"2014 végén lenyomtam náluk három versenyt gyakornokként. Utána nem szerződtettek, azt értettem, így maradtam még egy évet amatőr. Következő szezonban viszont megnyertem a fiatalok Liége-ét, szakaszt nyertem a l'Aveniren, de még csak nem is kerestek. Máig nem értem miért..."

martin-dauphine.jpgFotó: Europress/AFP

Utólag persze az összes francia csapat meg tudta magyarázni a bizonyítványát, hogy miért nem szerződtette Martint. Az FDJ úgy emlékszik, hogy a csapat teljes volt a következő évre, az AG2R inkább Francois Bidard-t választotta, a Cofidis pedig kerek perec közölte az ügynökével, hogy ha nem tudna Nacer Bouhanni vonatának hasznos tagja lenni, akkor nem érdeklődnek. Még a külföldi sorok is óvatosan kezelték a tehetségét, mivel a hazai csapatoknak nem kellett.

Martin azonban nem adta fel, edzője, Samuel Bellenoue szerint pedig mentálisan megerősödve került ki a helyzetből: 

"Alapból kitartó személyiség volt, de nehézségek még jobban megerősítették a karakterét. Rávezették arra a felismerésre, hogy csak magára számíthat."

Profivá válás helyett lediplomázott filozófiából. Olyan vonatkozása ez az életének, amivel egyértelműen különc a mezőnyben, így előszeretettel kérdezik róla az újságírók. Gyakran annyit, hogy az már Martint is bosszantja:

"Nem szeretném, ha csak úgy ismernének mint a filozófus bringást. Azt szeretném, hogy amikor írok, a könyvem minősége alapján ítélnének meg, ha viszont tekerek, akkor a teljesítményem alapján.

A karrierje következő állomását aztán - hasonlóan például Julian Alaphilippe esetéhez - egy külföldi csapathoz igazolás jelentette. A Wanty megkereste Martint, Jean-François Bourlart pedig eltökélt volt, hogy le is szerződtesse. Mint mondta, nekik nincs hegyimenőjük, nincs pénzük nemzetközi sztárra, szóval a francia versenyzőre építenének. Martin szóban el is fogadta az ajánlatot, 2 nappal később pedig hiába kereste egy francia menedzser, állta a szavát és aláírt a belga csapathoz. Állítása szerint azóta sem bánta meg. 

Bár térdproblémái miatt későn kezdte el első szezonját, nyárra meggyőzte a csapatot a tehetségéről, közben pedig a közösségbe is jól beilleszkedett:

"Látszottak rajta a jó gének, ahogy egyből feltűnt a vezetői mentalitása is. Sok holland anyanyelvű bringásunk volt, de jól beilleszkedett, majd elsajátította az angolt is."

martin-wanty.jpgFotó: Europress/AFP

Martinről hamar kiderült, hogy nagyon jól alkalmazkodik a magaslati körülményekhez, akárcsak mondjuk Romain Bardet. A magaslati felkészülés idén is kiemelten fontos részét képezte a készülésnek (2 hónapot töltött év eleje óta magaslaton, akárcsak a Jumbo vagy az Ineos versenyzői), ennek gyökerei pedig még a Wanty előtti időkre nyúlnak vissza:

"Már amatőrként volt egy-két rövid periódusom magaslaton. Az első évemben a Wantynál én szerveztem meg mindent, egyedül. Anyagilag viszont a csapat az első perctől támogatott."

A biztató eredmények ennek hatására is elkezdtek jönni, Martin 23. helyének a 2016-os Touron komoly szerepe volt abban, hogy a Wantyt következő szezonban is meghívták a versenyre. Rövidesen pedig nem maradtak el más sorok ajánlatai sem, kereste az FDJ, ahogy az AG2R is, utóbbi csapat felvázolt terve pedig kifejezetten vonzó volt:

"Felajánlották, hogy váltsa ő Pozzovivot. Bardet ment volna a Tourra, ő pedig megkapta volna a Girót."

Martin azonban nem hitte, hogy meg tud birkózni a kapitányi szereppel az AG2R-nél, szóval inkább maradt még a Wantyban. Egy évvel később a Cofidis ajánlatára viszont már nem mondott nemet. Bár 2020 végig szerződése lett volna a belga csapatához, egy opció lehető tette számára, hogy WT csapatokhoz elszerződhessen. Bourlart szerint azonban nem maradt köztük emiatt nézeteltérés, ez volt a természetes döntés a versenyző részéről:

"Ha gyorsabban fejlődünk, Guillame talán nálunk marad. Ettől még mindig a sajátunknak érezzük. A Tour alatt létrehoztunk egy WhatsApp csoportot és minden este büszkén látjuk a szereplését."

martin-tour.jpgFotó: Europress/AFP

A teljesítménye pedig eddig minden várakozást felülmúl. 15 szakasz után ott van az 11. helyen, igaz, már közel 7 percre az első helytől. Bár vasárnap technikai problémája is volt a Grand Colombier lábánál, így is jóval előbb jött meg mint a címvédő Egan Bernal, vagy éppen Nairo Quintana. Tavaly szerzett 11. helyét még simán túltejesítheti az idei különösen erős mezőnyben, ez pedig bizakodással tölti el a jövőre nézve.

"Olyan versenyzőkről beszélünk (körülöttem az összetettben), akik nagy versenyeket nyertek már. Nekem nincs ilyen eredménysorom... semmit szégyellnivaló nincs ebben az eredményben, épp ellenkezőleg, ez komoly teljesítmény."


l'Equipe

Hozzászólások