ES Bringa - Tiesj Benoot: Darth Vader két keréken
Tiesj Benoot: Darth Vader két keréken
Fotó: Europress/AFP

Tiesj Benoot: Darth Vader két keréken

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/03/07 11:09

2008, Don Bosco Gimnázium, Zwijnaarde, Belgium.

A 14 éves Tiesj Benoot egy házi dolgozatban megírja, hogy tíz év múlva profi kerékpárosként megnyeri álmai versenyét, a Flandriát. 

2018. április, Flandriai kör. 

A Lotto Sudal versenyzője ugyan nem megy rosszul, de Niki Terpstrával ő sem tudja tartani a lépést. A főmezőnnyel együtt jön meg, a 8. helyen.

Flandriát végül nem nyert (pedig ennek fényében mekkora sztori lett volna), a beadandóra - amit a tavalyi verseny előtt a Het Nieuwsblad szóról szóra leközölt - 9.5-est kapott. Mivel a belgáknál tízes a maximum, ezt nyugodtan nevezhetjük majdnem csillagos ötösnek.

"Az volt a feladat, hogy nézzünk a jövőbe, és írjunk magunkról egy olyan történetet, ami hihetetlennek hangzik, de lehet némi realitása. Nekem ez jutott eszembe. Amikor csak lehetett, próbáltam a sportos témákat választani a suliban."  

043_05450053.jpg Fotó: Europress/AFP

Tiesj Benoot azért nem maradt nagy győzelem nélkül 2018-ban. Megnyerte a sáros Strade Bianchét, a tavasz során szépen szállította a top 10-es eredményeket az egynaposokról, majd a Vueltát egy csúnya bukás és vállsérülés ellenére befejezte. Pedig Marc Sergant, a sportigazgatója ragaszkodott hozzá, hogy szálljon ki. De sokak számára a touros bukása is emlékezetes lehet, amikor vérző arccal gurult be a célba.

De Benoot erős és kemény srác. Ezt egy, a belga Lottónál négy éve elvégzett személyiségteszt is megmutatta. Kiderült, hogy igazi vezértípus, nagy felelősségérzettel, a kérdőív Star Wars-változatában konkrétan ő lett volna Darth Vader.

Ezt Natan Kahan, a csapat pszichológusa is megerősítette.

"Tiesj nagyon lelkiismeretes, elkötelezett a feladata iránt, mindig keresi a tökéletességet, fegyelmezett, szereti a szervezett, átlátható viszonyokat maga körül, és alaposan megfontolja a döntéseit. Ráadásul elképesztően célorientált." 

Épp ezért szeretik a társak, és ő is mindent megtesz azért, hogy a Lottónál jó legyen a hangulat. Tavaly novemberben például - amolyan csapat összetartó tréningként - saját maga szervezett egy edzőtábort.

"Két napra kibéreltünk egy nagyobb házat De Panne-ban, és egyszerűen együtt voltunk. Nagyokat beszélgettünk, közösen főztünk, hosszú sétákat tettünk, és csomó olyan feladatot végeztünk - akár meditációs gyakorlatokat is -, melyek segíthetnek például a koncentráció elősegítésében. Hisz nekünk képesnek kell lennünk arra, hogy órákon át fenntartsuk a figyelmünket. És ez nem megy csak úgy magától."

043_BELGAIMAGE-146312093.jpg Fotó: Europress/AFP

De ha kell, ki tud kapcsolni és elengedi magát. A mostani tél során négy kilót kapott fel, de belgaként ez még valahol érthető is.

"Szeretek sörözni. Ilyenkor felszedek pár kilót, de ha felülök a kerékpárra, gyorsan le is dobom.”

Benoot egyébként nem származik kifejezetten gazdag családból, így tinédzserként pincérként dolgozott egy étteremben, hogy jobb kerékpárt tudjon venni magának venni.

Gabriel, az apukája is megerősíthet minket abban, hogy a fia nem szállt el egy jó szerződéstől. 

"Tiesj a mai napig kifejezetten okosan bánik a pénzzel. Ha van egy nagyobb kiadása, előtte mindig felhív, és átbeszéljük a dolgot. Pedig költhetne. Már most többet keresett, mint én az egész eddigi életem során.”

A Benoot-család amúgy minden, csak nem épp átlagos. Jaat, az öccse például balettozik (Monacóban jár egyetemre) és a mama szerint ez bizony nehezebb, mint az országúti kerékpár...

Tiesj a kissé furcsa keresztnevét egy mexikói-amerikai énekesnőről, Tish Hinojosáról kapta. Az anyukája ugyanis imádta őt hallgatni. Némileg változtatott az írásos formán, és mehetett is a születési anyakönyvi kivonatba. De tavaly már Benoot is kapott egy üzenetet, miszerint volt olyan belga szurkoló, aki róla nevezte el a születendő gyerekét.

043_05306337.jpg Fotó: Europress/AFP

Igazi példakép lehet a kicsik számára, hisz jelen pillanatban is tanul, Jan Bakelants, Dries Devenyns, Serge Pauwels és Jürgen Roelandts példáját követve szeretne a tekerés mellett lediplomázni.

"Most tudok tanulni, ameddig nincs gyerekem. Amúgy minden csak tervezés kérdése. Én kerékpáros vagyok, aki egyetemre is jár, és nem egy diák, aki teker. Ezt mindig észben tartom. Mondjuk a kéthetes livignói hegyi edzőtábor ideális terep a tanuláshoz, de volt, hogy a csapatbuszra is felvittem valamelyik könyvemet. Mikor leigazolt a Lotto, pontosan tudták, hogy nekem fontos a tanulás, és ezzel nem is volt senkinek gondja. De a versenyszezon közben azért figyelek arra, hogy két óránál többet ne üljek a könyvek fölött. A közgazdaságtan fárasztó tud lenni."


📺 Strade Bianche szombaton 14.00-tól élőben az Eurosport 2-n!
Hozzászólások