ES Bringa - Thomas tavalyi Tour-győzelme után, Porte még hisz a nagy álmában 
Thomas tavalyi Tour-győzelme után, Porte még hisz a nagy álmában 

Thomas tavalyi Tour-győzelme után, Porte még hisz a nagy álmában 

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/26 09:37
A 2018-as év végén csapatot váltó Richie Porte számára a múlt vasárnap befejeződött Critérium du Dauphiné-vel véget ért egy hosszú felkészülési időszak, melynek célja a július 6.-án rajtoló Tour de France-ra való felkészülés volt.


A 2019-es év eddig igen furfangosan alakult Porte számára, aki a 2011-es szezon óta először nem szerzett dobogós helyet Ausztrálián kívüli többnaposon. Január közepén, élete első versenyén a Trek színeiben, megnyerte a királyszakaszt és második lett az összetettben a Tour Down Under-en, ám ezt követően egy légcsőhurut akasztotta meg a felkészülésben, aminek köszönhetően az UAE Tour-on és a Katalán körön is haloványan teljesített.

"Az idei szezonom eleje egy igazi hullámvasút volt. Jól kezdtem a Tour Down Under-en, aztán egy betegség a szezonom első felének közepét teljesen tönkretette. Ez sajnos nem egy olyan dolog, amit kontrollálni tudnék" - nyilatkozta Richie Porte, még a Kaliforniai kör alatt.

Billegés a csúcsforma és a kórházi rendelő között nem egy új dolog Porte számára. Ez pedig különösen igaz a júliusra és a Tour de France-ra. Számtalanszor fordult már elő vele, hogy a tavasz során sikert sikerre halmozva, a verseny egyik esélyeseként érkezzen meg a Tourra, ahol viszont csak betegség és bukások vártak rá.

"Ránézek Geraint Thomasra, aki hozzám hasonlóan igen balszerencsés volt korábban, és azt látom, hogy egy problémamentes három hét végére Tour győztes lett. Vagy ott van például Rohan Denis is, aki nagyon hasonló cipőben járt az időfutamok terén, és a végén mégis megnyerte a világbajnoki címet. Ezért is reménykedek benne, hogyha nyerni nem is, legalább a dobogóra képes lehetek felállni."

Az idei szezon előtti csapatváltás talán pozitív hatással lesz a jövőbeli eredményeire. Porte egy három éves BMC-s kaland után igazolt a Trek-Segafredohoz, ahol továbbra is egy piros-fekete mezű amerikai csapatban tekerhet, de ezt leszámítva a Trek egy új környezet lehet számára sok olyan csapattárssal, akikkel korábban még nem tekert együtt.

000_1HE3OO.jpg Fotó: Europress/AFP

A Trek ausztrál versenyzője tisztában van azzal, hogy 34 évesen talán már túl van karrierje legjobb évein, ám ettől függetlenül töretlenül hisz abban, hogy lehet esélye a háromheteseken.

"Talán Cadel [Evans] a legidősebb versenyző, akinek sikerült megnyernie a Tourt. Ő akkor annyi idős volt mint én most, szóval az biztos, hogy minden évben egyre nehezebb lesz jól teljesíteni, de ha azt nézem, hogy Jean-Christophe Peraud 37 éves korában állhatott fel a Tour összetett dobogójára, azt látom, hogy lehet még esélyem a jövőben is."

Annak ellenére, hogy a háromheteseken eddig nem sikerült maradandót alkotnia, Porte már évek óta az egyik legjobb egyhetes versenyzőnek számít, amely versenyek számára ugyanolyan fontosak, mint a háromhetesek.

"Szerintem azok az újságírók és szurkolók, akik nem értenek a kerékpárhoz, túlértékelik a Tour de France-t. Persze, ez a világ legnagyobb kerékpáros versenye, de a csapatok ugyanúgy fontosnak tartják a Párizs-Nizzán vagy a Dauphinén elért eredményeket is. Ez nem egy egydimenziós dolog. Az ember akkor is sikeresnek mondhatja magát, ha csak az egyhetes versenyeken ér el eredményeket, ahogy az az én esetemben van."

Ettől függetlenül a Tour de France dobogó továbbra is a legfontosabb cél Porte számára. Azokkal a képességekkel, amelyekkel rendelkezik, minden esélye megvan arra, hogy ezt a célt akár már idén elérje. Amennyiben sikerül formába lendülnie és a problémák is elkerülik, ez lehet az a Tour, ahonnan végre elégedetten térhet haza.


Megjegyzés: Cadel Evans a harmadik legidősebb Tour győztes, Firmin Lambot (36) és Henri Pelisser (34) mögött.

Szöveg: Tóth KrisztiánHozzászólások