ES Bringa - Thomas: "Sose gondoltuk, hogy Alaphilippe esélyes lehet"
Thomas: "Sose gondoltuk, hogy Alaphilippe esélyes lehet"
Fotó: Europress/AFP

Thomas: "Sose gondoltuk, hogy Alaphilippe esélyes lehet"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/21 14:23

Geraint Thomas címvédőként érkezett az idei Tourra, ezúttal viszont "csak" a második hely jutott neki csapattársa, Egan Bernal mögött. A brit versenyző az elmúlt heteket pihenéssel töltötte, most azonban még egyszer visszatekint a Francia Körversenyre, egyúttal a szezon hátralévő céljairól is mesél. 

Bár az idei már a tizedik Tour de France volt Thomas pályafutása során, ebben az évben érthető módon olyat tapasztalt, mint soha korábban. Címvédőként úgy érezte, sokkal nagyobb figyelem nehezedik rá a mezőnyön belül, a riválisok mind hozzá közel próbálnak tekerni. Ilyen körülmények között különösen fontos lett volna elkerülni minden nehézséget, Thomas azonban már az első szakaszon kisebb bukásba keveredett:

"Egy ilyen szakaszokon összetett menőként annyi a fontos, hogy elérjük a 3km-es kaput minden probléma nélkül. A sprintereknek ezúttal egyben a sárga trikó is volt a tét, ami különösen hektikussá tette a befutót. Úgy éreztem a miénken kívül minden csapat meg szeretné nyerni a szakaszt. Nem tudtam elkerülni egy esést ami épp előttem történt, frusztráló volt, de szerencsére semmi komoly"

A verseny ment tovább, a 3. szakaszon pedig az előzetesen az esélyesek közé egyáltalán nem sorolt Julian Alaphilippe otthagyta a mezőnyt és közel 30 másodperces előnnyel felvette a sárgát. 

"Sose gondoltuk, hogy Alaphilippe esélyes lehet. Amikor először támadott, azt gondoltuk: Menjen csak, kaphat 30 másodperc előnyt. Ha Pinot, vagy egy másik komoly összetett esélyes indult volna meg, sokkal aktívabbak lettünk volna"

A francia versenyző azonban később meglepetésre megnyerte az időfutamot, majd az első magashegyi szakaszon sem rogyott meg, az Ineos-nál pedig elbizonytalanodtak: 

"Elkezdtünk gondolkodni, vajon meddig bírhatja még"

000_1IR19R.jpg Fotó: Europress/AFP

A francia versenyző végül a 19. szakasz során zuhant meg, aminek következtében a brit csapat végül Bernalnak köszönhetően átvette a sárga trikót. A Tour utolsó napjai ennek ellenére nagyon frusztrálóak voltak Thomas számára, köszönhetően az időjárás miatt lerövidített szakaszoknak:

"Semmi értelme megtippelni, mi lett volna, ha a (19.) szakaszt nem szakítják félbe. Nem mondom, hogy nem Bernal nyerte volna, csak azt, hogy nagyon sok volt még hátra. A következő szakaszt ráadásul ismét rövidíteni kellett, pedig én remekül éreztem magam, jó lett volna végig versenyezni."

A brit versenyző azonban nem vitatja, hogy a a szervezők jó döntést hoztak, ahogy csapattársa győzelmét is jogosnak tartja. A saját helyezését illetően vegyesek az érzelmei:

"Ha 2017-ben értem volna el ezt az eredményt, elképesztően boldog lennék. A tavalyi győzelem után azonban úgy érzem, idén nem volt szerencsém azzal, ahogy az utolsó szakaszokat lerövidítették. A csapat számára viszont az első és második hely nagyszerű eredmény."

Az Ineosnál tehát teljes az öröm, azt azonban Thomas is tudja, hogy Bernal győzelme tovább bonyolítja majd a csapaton belüli kapitánykérdést:

"Nem tudom mit jelent ez majd a jövő évre nézve. Egy év hosszú idő, ráadásul Froome is visszatér, és biztos vagyok benne, hogy a régi önmaga lesz. Meglátjuk hogy alakulnak a dolgok"

A jövő évi Tour azonban még messze van, a brit versenyző pedig még idén is tervez versenyezni. A Vueltát ugyan kihagyja, a szeptemberi, hazai rendezésű világbajnokságon viszont szeretne rajthoz állni:  

"A Tour után kihagytam egy kicsit, két hetet. Utána borzasztó volt visszaülni, mintha egy hónapja nem tekertem volna! Most már rendben vagyok, készülök a Német Körre, majd jönnek a kanadai egynaposok és a yorkshire-i Vb. Nagy dolog ez a brit kerékpársportnak, úgyhogy szeretnék top formában lenni mind az időfutamra, mind a mezőnyversenyre."    

Szöveg: Szabó Bence

Forrás: gq-magazine.co.uk

Hozzászólások