Thomas: Ha Tourt nyerünk, nem érdekel, mennyire vagyunk unalmasak

shadow

Amióta bemutatták a jövő évi Tour és a Giro útvonalát, sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy mi lesz a Sky-nál. Hisz Froome egyértelműen kijelentette, hogy miközben kifejezetten tetszenek neki az olasz kör szakaszai, nagy célja megnyerni pályafutása ötödik sárga trikóját. 

De mi lesz akkor, ha Geraint Thomas azt mondja, hogy szeretne címet védeni?

"Még nem tudom, mi lesz velem. Most van két hetem, amikor nem az edzésre figyelek, de aztán hazamegyek Monacóba, és elkezdem a felkészülést. Ha a Touron fogok indulni, a győzelem lesz a célom. Akárcsak Froome-nak. Ha mindketten ott leszünk a rajtnál, szerintem hasonlóan kell majd versenyeznünk, mint idén. Őszintének kell lennünk a másikkal, és a lehető legtovább el kell kerülnünk, hogy egymás ellen tekerjünk." 

Thomas a nemrég megjelent könyvében elmesélte, hogy Froome ugyan mindig nagyon korrekt volt vele az idei Tour során ("előre jelezte, hogy megpróbál majd támadni"), de a csapata még egy komoly előny fényében sem őt támogatta.

000_18Z0N8.jpg Fotó: Europress/AFP

"Dühös voltam, hisz elvileg én is védett versenyzőnek számítottam. Tudom, ez nem volt egy könnyű döntés nekik sem, de azért nyilván megmondtam a magamét. A válasz egy határozott, 'nem' volt a részükről. El kellett fogadnom tehát, hogy nem fognak megvárni a csapatidőfutamon, amennyiben történik velem valami. Tudtam, hogy kicsi az esélye egy defektnek, de ettől még nagyon szar volt az egész helyzet. Egy kicsit lehúzott a dolog, de aztán tovább kellett lépnem."

Később, a kilencedik szakaszt követően, amikor Froome hátránya már több mint egy perc volt G-hez képest, egy heves vita keretében ismét emlékeztették arra, hol is a helye a csapatban.

"Csak egy valaki nyerheti meg ezt a versenyt: Froomey" - így szólt a csapat üzenete Thomas számára. A történet végét ismerjük, Thomas rossz nap nélkül húzta be a sárgát, Froome pedig a Giro-győzelem után jött be a harmadik helyre.

Lassan viszont tényleg meg kell tervezni a 2019-es szezont, hisz a bizonytalanság senkinek sem jó. 

"Le fogunk ülni Timmel (Kerrison) és valószínűleg Dave-vel (Brailsford), aztán megtervezzük az évet. Az mondjuk szerintem biztos, hogy Christ az ötödik Tour-győzelem motiválja." 

000_18S6PC (1).jpg Fotó: Europress/AFP
A győzelem, ami a Tour de France esetében a Skynál már-már megszokott. Az elmúlt hét évben hatszor lett övék a sárga trikó. De Thomas szerint ennek nem csak a pénzügyi fölény, vagy a wattmérő az oka.

"Ha mi nyerünk, nem érdekel, mennyire vagyunk unalmasak. Mivel van más versenyen is wattmérő, és látunk izgalmas meccseket, nem hiszem, hogy ez lenne a fölényünk oka. Nem tudom, miért kellene betiltani... Ami pedig a pénzt illeti. Nyilván egy nagy költségvetéssel könnyebben meg tudsz venni erős versenyzőket, de nézzétek meg Poels példáját. A Quick-Stepnek nem kellett, nálunk meg kiválóan megy. Más csapatok is tudnak komoly pénzeket költeni, ott van például a Katusha. És hát legyünk őszinték, ők azért elég messze vannak tőlünk. Attól még nem fogsz nyerni, ha leigazolod Suárezt, Ronaldót és Messit. A csapatot is fejleszteni kell."

(Forrás: cyclingnews)