ES Bringa - Thomas: "Froome bukása nagy csapás, de a célom továbbra is a Tour-győzelem"
Thomas: "Froome bukása nagy csapás, de a célom továbbra is a Tour-győzelem"
Fotó: Europress/AFP

Thomas: "Froome bukása nagy csapás, de a célom továbbra is a Tour-győzelem"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/21 09:38
Chris Froome bukása alapjaiban változtathatja meg az idei Tour de France menetét. A korábbi négyszeres győztes a Dauphinén elszenvedett sérülésének következtében biztosan kihagyja a Francia Körversenyt, ez pedig csapata, az Ineos taktikáját is jelentősen átalakíthatja. Hiányában csapattársa, a címvédő Geraint Thomas lehet majd a brit sor egyedüli kapitánya a Touron.

A walesi versenyző, aki eddig társkapitányként készült a Tourra, utolsó felkészülési versenye, a Svájci Kör előtt értesült Froome bukásáról, a szerencsétlen baleset híre pedig érthetően megrázta Thomast:

Egy ilyen bukásról hallani önmagában épp elég rossz, különösen, ha egy közeli csapattársról és barátról van szó. Beszéltem Poelssal és Dan Martinnal, akik ott voltak, amikor a baleset történt, mindkettejük szerint elég ijesztő volt” - mesélte a walesi versenyző.

"Viszont az elmondásuk alapján az egész sokkal rosszabbul is alakulhatott volna, tulajdonképpen szerencse, hogy (Froome) ezekkel a sérülésekkel megúszta. Az orvosa szerint a műtét jól sikerült, persze hosszú rehabilitáció vár rá, de jó kezekben van és remélhetőleg hamarosan újra bringára ülhet.” 

000_1805PV.jpg Fotó: Europress/AFP 

Bármilyen szörnyű is azonban Froome bukása, a négyszeres bajnok sérülése jelentősen leegyszerűsíti a helyzetet az eddig megosztott kapitányságra készülő Thomas számára: 

"Akárhány interjút csináltam idén, mindenhol arról kérdeztek, ki lesz az első számú ember. Azt hiszem ezzel ez a kérdés eldőlt.” 

„Az én szempontomból lényegében nem változott semmi, eddig is a legjobb formában szerettem volna érkezni a versenyre, hogy legyen esélyem a végső győzelemre. Számtalan alkalommal voltam már egyedüli kapitány, hozzászoktam ehhez a szerephez”   

Persze Froome kiesése a csapat számára jelentős hátrány, amivel Thomas is tisztában van:

Minden idők egyik legjobb versenyzője nélkül készülünk a Tourra, nyilvánvaló, hogy ez nagy veszteség. A csapatnak így egyel kevesebb kijátszható kártyája lesz majd a nagy hegyek utolsó kilométerein. Ez valami, amihez alkalmazkodnunk kell, de hát végül is erről szól a sport." 

Az Ineos kerete vélhetően így is az egyik legerősebb lesz az idei Touron, olyan kitűnő versenyzőkkel, mint a Dauphiné utolsó két szakaszát behúzó Wout Poels és Dylan van Baarle, vagy épp Michal Kwiatkowski. A sorhoz ráadásul csatlakozik az eredetileg a Giróra kapitányként készülő, de azt szintén bukás miatt kihagyó Egan Bernal.

Nagy kérdés, hogy a brit csapat milyen szerepet szán a fiatal kolumbiai versenyzőnek.

D9RcvClXoAAmBF3.jpg Fotó: twitter

Úgy vágunk neki a versenynek, hogy Bernal is ott lesz mellettem, együtt törekszünk majd egy minél jobb eredmény elérésére. Én leszek a kiemelt versenyző, Froome hiánya pedig helyet hagyott a csapatban még egy segítőnek. Még nem tudom ki lesz az, de bárki is, a csapat vele is nagyon erős lesz” - mondta Thomas.

A felkészülés azonban walesi versenyzőnek sem zajlik zökkenőmentesen, hiszen a Svájci Kör keddi szakaszán bukott és feladni kényszerült a versenyt. Szerencsére ő kisebb sérülésekkel megúszta az esetet, így nem került veszélybe az indulása a Francia Körön. Az ambíciói pedig nem változtak, célja továbbra is a Tour megnyerése.

A kérdés már csak az, hogy a címvédő, immár csapata egyedüli kapitányaként, képes lesz-e felnőni a feladathoz és megismételni tavalyi teljesítményét. 


Szöveg:  Szabó Bence
Forrás: bbc.com és cyclingnews.com

Hozzászólások